Conectează-te cu noi

News

Afta bucală: Cauze, simptome, tratament și prevenție

Publicat

pe

Afta Bucală: Cauze, simptome, tratament și prevenție

Afta bucală, cunoscută și sub denumirea de stomatită aftoasă, este o problemă comună de sănătate orală care afectează persoane de toate vârstele. Acest articol oferă o privire cuprinzătoare asupra cauzelor, simptomelor, tratamentului și prevenției aftelor bucale, oferind cititorilor informații valoroase pentru gestionarea acestei condiții.

Ce este afta bucală?

Afta bucală, cunoscută științific sub numele de stomatită aftoasă, reprezintă o afecțiune comună a cavității orale care se manifestă prin apariția unor leziuni mici, dar dureroase, pe mucoasa bucală. Aceste leziuni sunt de obicei rotunde sau ovale și pot apărea pe limbă, interiorul obrajilor, baza gingiilor sau pe cerul gurii.

Leziunile aftoase se caracterizează prin prezența unui centru alb sau gălbui, înconjurat de o zonă inflamată, de culoare roșie. Deși dimensiunile pot varia, majoritatea aftelor bucale sunt relativ mici, cu un diametru de 1-2 mm, dar în cazuri mai rare, pot atinge dimensiuni mai mari și pot fi mai dureroase.

Deosebindu-se de herpesul oral, care este cauzat de virusul herpes simplex și se manifestă prin leziuni veziculare (sub formă de vezicule) pe buze sau în jurul gurii, aftele bucale nu sunt contagioase și nu prezintă risc de transmitere de la o persoană la alta.

Durata de viață a unei afte bucale variază, dar majoritatea se vindecă fără tratament în decurs de o săptămână sau două. Cu toate acestea, în unele cazuri, aftele pot persista pentru o perioadă mai lungă sau se pot repeta frecvent, provocând disconfort semnificativ și afectând calitatea vieții pacientului.

Cauzele apariției aftelor bucale

Deși cauza exactă a aftelor bucale este necunoscută, există mai mulți factori care pot contribui la apariția lor și anume:

 1. Traumatisme bucale: Leziuni cauzate de mușcături accidentale, periaj agresiv, aparate ortodontice, mici intervenții sau proteze dentare nepotrivite.
 2. Stresul și anxietatea: Stresul psihologic poate afecta sistemul imunitar, făcând mucoasa bucală mai susceptibilă la afte.
 3. Alimentația: Alimentelepicante sau acide, lichidele prea reci sau prea fierbinți, deficiențele nutriționale (fier, vitamina B12, acid folic, zinc).
 4. Reacții alergice: Alergii la anumite alimente, aditivi alimentari, pastă de dinți sau gume de mestecat.
 5. Condiții de sănătate subiacente: Boli precum celiachia, bolile inflamatorii intestinale, HIV/SIDA.
 6. Schimbări hormonale: Fluctuații hormonale, mai ales în ciclul menstrual la femei.
 7. Medicație și tratamente medicale: Efecte secundare ale anumitor medicamente antiinflamatoare (ibuprofen), chimioterapie și radioterapie.
 8. Factori genetici: Predispoziție genetică în unele cazuri.
 9. Infecții bacteriene sau virale: Anumite infecții pot cauza sau agrava aftele bucale.
 10. Sistem imunitar slăbit: Un sistem imunitar compromis poate fi mai puțin eficient în prevenirea și vindecarea aftelor.
 11. Modificări în microbiomul oral: Dezechilibre în flora orală pot contribui la apariția aftelor.
 12. Boli inflamatorii intestinale:Boala celiacă, boala Crohn și colita ulcerativă.
 13. Boala Behcet: o tulburare rară care provoacă inflamații în tot corpul, inclusiv gura.
 14. Bacteria Helicobacter pylori: boala care provoacă și ulcerul gastric.

Simptomele aftelor bucale

Simptomele aftelor bucale pot varia de la o persoană la alta și pot depinde de severitatea și locația aftelor. Iată cele mai comune simptome întâlnite:

 1. Leziuni dureroase: Cel mai evident simptom al aftelor bucale sunt leziunile sau ulcerațiile dureroase. Acestea sunt adesea rotunde sau ovale, cu margini definite și un centru alb, gri sau galben înconjurat de o zonă roșie inflamată.
 2. Disconfort sau durere: Aftele pot provoca o senzație de arsură, mâncărime sau durere, în special atunci când vorbiți, mestecați sau înghițiți. Durerea este de obicei mai intensă în primele zile după apariția aftelor și se ameliorează pe măsură ce acestea se vindecă.
 3. Dificultate la alimentație: Datorită durerii și sensibilității, persoanele cu afte bucale pot avea dificultăți în a consuma alimente, în special cele acide, picante, sărate sau crocante.
 4. Sensibilitate la alimente și băuturi calde sau reci: Aftele pot deveni mai sensibile în contact cu alimente sau băuturi cu temperaturi extreme.
 5. Inflamație: În cazurile mai severe, poate apărea o inflamație sau umflare a mucoasei bucale în jurul aftelor.
 6. Febra și disconfort general: În unele cazuri, aftele bucale pot fi însoțite de febră ușoară, un sentiment general de disconfort sau slăbiciune, mai ales dacă sunt multiple sau mari.
 7. Probleme în vorbit sau deglutiție: Aftele localizate pe limbă sau în apropierea gâtului pot cauza disconfort sau dificultăți atunci când vorbiți sau înghițiți.
 8. Lipsa poftei de mâncare: Datorită durerii și disconfortului, unele persoane pot experimenta o scădere a poftei de mâncare.

Este important de menționat că, deși aftele bucale sunt adesea o problemă minoră și se vindecă de la sine, orice leziune bucală care nu se vindecă în decurs de două săptămâni ar trebui evaluată de un profesionist medical. De asemenea, în cazurile în care aftele sunt însoțite de simptome severe sau neobișnuite, cum ar fi dificultăți severe de înghițire, febră sau pierdere în greutate, este necesară consultarea unui medic.

Opțiuni de tratament pentru afta bucală

Tratamentul aftelor bucale vizează în principal ameliorarea durerii și accelerarea procesului de vindecare. Deși aftele se vindecă de obicei de la sine în câteva zile sau în maxim două săptămâni, există mai multe abordări care pot ajuta în gestionarea simptomelor. Remediile casnice, cum ar fi clătirile cu apă sărată sau bicarbonat de sodiu, pot reduce inflamația și durerea. Suplimentele cu vitamine și minerale, în special vitamina B12, fierul și acidul folic, sunt recomandate dacă aftele sunt legate de deficiențe nutriționale. În cazuri mai severe sau persistente, pot fi prescrise de către medici sau dentiști medicamente topice, cum ar fi unguente, geluri sau spray-uri cu anestezice locale pentru a reduce durerea și disconfortul.

Pentru aftele extinse sau recurente, pot fi recomandate terapii mai avansate, inclusiv corticosteroizi topici sau medicamente sistemice. Este important ca pacienții să consulte un profesionist medical pentru a obține un plan de tratament personalizat și pentru a exclude alte condiții de sănătate care ar putea cauza simptome similare.

Strategii de prevenție a aftelor bucale

Pentru a preveni apariția aftelor bucale, este crucial să se mențină o igienă orală bună, folosind periuțe cu peri moi și paste de dinți fără laurilsulfat de sodiu. Evitarea alimentelor iritante, cum ar fi cele acide sau picante, și menținerea unei diete echilibrate, bogată în vitamine și minerale, sunt, de asemenea, pași esențiali. Gestionarea stresului și practicarea unor tehnici de relaxare sau a unor exerciții de respirație, pot reduce semnificativ riscul de apariție a aftelor bucale.

Înțelegerea complicațiilor

În concluzie, aftele bucale sunt o problemă comună, dar gestionabilă. Cunoașterea cauzelor, simptomelor și tratamentelor adecvate este esențială. Adoptarea unei igiene orale bune, o dietă echilibrată și gestionarea stresului pot ajuta la prevenirea apariției aftelor. În cazuri persistente sau severe, este important să se consulte un specialist. Cu informații corecte și îngrijire adecvată, impactul aftelor bucale poate fi minimizat semnificativ.

Alte articole de interes:

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending