Conectează-te cu noi

News

Astigmatism: Definiție, simptome, tratament și cauze

Publicat

pe

Astigmatism: Definiție, simptome, tratamente și cauze

Astigmatismul este o afecțiune oftalmologică comună care afectează claritatea vederii. Este important să înțelegem în profunzime această problemă pentru a gestiona și trata corect astigmatismul. Acest articol se concentrează pe definiția astigmatismului, simptomele sale, cauzele și modul de gestionare a acestei afecțiuni oculare.

Reprezintă o afecțiune oftalmologică care afectează modul în care ochiul focalizează lumina. Acest lucru duce la o vedere neclară sau distorsionată, ceea ce poate crea dificultăți în vederea obiectelor apropiate sau îndepărtate. Este o problemă comună și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă.

Definiția astigmatismului

Astigmatismul este o condiție oftalmologică în care cornea sau cristalinul ochiului are o formă neregulată sau curbă. Într-un ochi sănătos, aceste structuri sunt perfect rotunde, permițând luminii să se focalizeze clar pe retină. Cu asceastă afecțiune, suprafața neregulată a corneei sau cristalinului provoacă o focalizare neuniformă a luminii, ceea ce duce la vedere distorsionată sau neclară. În concluzie, reprezintă un defect de vedere (viciu de refracție) și are o răspândire destul de largă (aproximativ două treimi din totalul populației).

Câte feluri de astigmatism există

Câte feluri de Astigmatism există

Astigmatismul este o afecțiune oftalmologică complexă și variată, care poate fi clasificată în mai multe feluri, în funcție de caracteristicile sale. Comprenderea acestor diferențe este esențială pentru un diagnostic și un tratament adecvat. Iată câteva dintre principalele tipuri:

 1. Astigmatismul miopic
  Astigmatismul miopic este cel mai comun tip de astigmatism. În acest caz, curba corneei sau a cristalinului face ca lumina să se focalizeze în fața retinei, ceea ce duce la vedere neclară la distanță. Pacienții cu acest tip pot experimenta dificultăți în vederea obiectelor îndepărtate, în timp ce vederea la apropiere poate fi mai bună.
 2. Astigmatismul hipermetropic
  Acest tip implică o curbă neuniformă care face ca lumina să se focalizeze în spatele retinei. Rezultatul este o vedere neclară la apropiere, iar obiectele îndepărtate pot fi percepute mai clar. Pacienții cu acest tip pot avea dificultăți în citire sau în activitățile la distanță.
 3. Astigmatismul mixt
  Acesta este o combinație a celor două tipuri menționate anterior. Acest lucru înseamnă că cornea sau cristalinul au forme neuniforme care duc la focalizarea luminii în ambele părți ale retinei. Astfel, pacienții pot experimenta o distorsiune semnificativă a vederii atât la distanță, cât și la apropiere.
 4. Astigmatismul regulat și iregulat
  Astigmatismul poate fi clasificat și în funcție de regularitatea curburii corneei sau a cristalinului. Astigmatismul regulat se referă la o curbă uniformă, dar neuniformă, ceea ce înseamnă că este mai ușor de corectat cu ochelari sau lentile. În cazul celui iregulat, curbura este neregulată și mai dificil de corectat, de obicei necesitând tratamente speciale sau intervenții chirurgicale.
 5. Astigmatismul congenital și dobândit
  Astigmatismul congenital este prezent încă de la naștere și poate fi moștenit genetic sau poate fi rezultatul unor factori prenatali. Astigmatismul dobândit se dezvoltă ulterior în viață, de obicei ca urmare a unor leziuni, intervenții chirurgicale sau boli oculare.

Fiecare tip din această afecțiune are caracteristici și necesități de tratament specifice. Este important să consultați un medic oftalmolog pentru a vă evalua vederea și a determina tipul exact de astigmatism pe care îl aveți, astfel încât să puteți primi cea mai potrivită corecție și tratament.

Simptomele afecțiunii

Aceastș afecțiune poate fi însoțită de o serie de simptome, care pot include:

 • Vederea neclară sau distorsionată atât la distanță, cât și la apropiere;
 • Vederea obiectelor în ceață;
 • Oboseala oculară, în special după activități care necesită concentrare îndelungată;
 • Dureri de cap frecvente, mai ales după citit sau privit la ecrane;
 • Dificultate în adaptare la întuneric.

Simptomele pot varia în funcție de gradul de astigmatism și de prezența altor afecțiuni oculare.

Cauzele

Astigmatismul este o afecțiune cu o componentă genetică importantă, astfel că se consideră a fi transmis ereditar, dar poate fi influențată și de alți factori, inclusiv:

 • Istoricul familial: Acesta poate fi moștenit genetic de la părinți;
 • Traumatisme oculare: Accidentele sau leziunile la nivelul ochilor pot provoca această afecțiune;
 • Curbura neregulată a corneei sau cristalinului: Modificări ale formei acestor structuri oculare pot duce la această afecțiune;
 • Probabilă consecință a keratoconusului: aceasta este o afecțiune rară care progresează lent, deformează și subțiază corneea și o bombează sub forma unui con.

Este important să aveți în vedere că afecțiunea poate să apară și în absența acestor factori de risc, iar un examen oftalmologic regulat poate ajuta la identificarea și gestionarea sa în stadii incipiente.

Tratarea astigmatismului

Acesta poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact. Aceste dispozitive optice ajută la corectarea focalizării neuniforme a luminii, permițându-vă să vedeți mai clar. În cazurile mai severe sau când astigmatismul este însoțit de alte probleme de vedere, poate fi necesară intervenția chirurgicală, precum chirurgia refractivă cu laser.

De reținut, în cazul tratamentului chirurgical, că acesta se face prin intermediul unui laser. Chirurgul va îndrepta raza laser spre cornee și se folosește de aceasta pentru a putea aduce suprafața corneei cât mai aproape de forma ei anatomică. Ca orice tratament, acesta include niște complicații care pot sau nu, să apară și includ:

 • Infecții oculare;
 • Zgârierea suprafeței corneei;
 • Pierderea completă a vederii (complicație extrem de rară);
 • Corecție incompletă a formei corneei sau calcularea greșită a măsurătorilor, rezultată cu executarea în exces a procedurii (alterarea suprafeței corneei);
 • Senzație de uscăciune și/sau durere la nivelul ochilor.

Este important să consultați un oftalmolog pentru o evaluare și un diagnostic adecvat și pentru a discuta opțiunile de tratament disponibile în funcție de gravitatea astigmatismului voastră.

Prevenirea și gestionarea astigmatismului

Nu există modalități specifice de prevenire a afecțiunii, deoarece cauzele pot fi variate, inclusiv factori genetici. Cu toate acestea, gestionarea regulată a sănătății oculare prin examene oftalmologice regulate poate ajuta la detectarea timpurie a astigmatismului și la începerea tratamentului adecvat dacă este necesar.

Asigurați-vă că urmați recomandările medicului oftalmolog și că vă protejați ochii de leziuni sau traume pentru a reduce riscul dezvoltării acesteia.

Întrebări Frecvente

Da, există lentile de contact speciale pentru astigmatism, cunoscute sub numele de lentile torice. Acestea sunt proiectate pentru a se potrivi ochilor cu astigmatism și pot oferi o vedere clară.

Chirurgia refractivă cu laser poate implica riscuri precum infecții, uscăciunea ochilor sau tulburări de vedere nocturnă. Este important să discutați cu un chirurg oftalmolog pentru a evalua dacă această opțiune este potrivită pentru dumneavoastră.

Alte articole de interes:

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending