Conectează-te cu noi

Gaming

Începuturile Jocurilor Video

Publicat

pe

Începuturile Jocurilor Video | Zicala.ro

Ideile timpurii ale jocurilor video

ENIAC, Integrator și Calculator Electronic și Numeric, este considerat primul computer electronic de uz general, făcut public în 1946. Unul dintre scopurile sale a fost manipularea datelor complexe legate de bomba cu hidrogen. Nimeni nu s-ar gândi măcar că acest dispozitiv va fi folosit ulterior pentru jocuri. După aproximativ un an, a fost dezvoltat primul joc jucat pe ecran. Jocul fusese numit Dispozitivul de distracție cu tub catodic, un nume luat după cel mai esențial detaliu al unui televizor, tubul cu raze catodice. Jocul a fost dezvoltat la Laboratoarele DuMont. Jocul în sine a fost ceea ce am ști astăzi un joc de împușcături. A constat într-o simulare de obuze de artilerie arcuită spre ținte. Artileria a fost controlată de jucător cu ajutorul butoanelor, ajustându-le pentru a schimba traiectoria unui spot al fasciculului CRT pentru a ajunge la țintele de pe ecran. Țintele au fost posibile prin utilizarea unor straturi transparente grafic aplicate pe ecran. Proiectul nu a mai fost dezvoltat și a fost completat într-un brevet.

Claude Shannon, este părintele teoriei informației și un matematician și inginer celebru în secolul al XX-lea. El este cunoscut și pentru fondarea computerului digital. Claude Shannon a proiectat primul joc în 1950, din păcate, din cauza puterii limitate de procesare din acea vreme, jocul nu a trecut niciodată de procesul de proiectare. Un hobby pasionat al lui Claude era șahul, iar acesta era jocul pe care voia să-l facă. Acest lucru este detaliat în faimoasa sa lucrare numită „Programarea unui computer pentru a juca șah”. Singurul scop al proiectului a fost rezolvarea problemei de a construi o rutină de calculator (program) pentru un computer care să-l facă posibil să joace șah.

În 1952 un doctorat. candidatul cunoscut sub numele de Alexander Douglas a dezvoltat primul joc programat pe un computer. Jocul era cunoscut sub numele de „Noughts and Crosses” sau „OXO”, un joc simplu care poate fi jucat cu un pix și hârtie și el a dezvoltat acest joc ca port al tezei sale despre interacțiunea om-calculator. Jocul a fost dezvoltat pe EDSAC (calculator automat cu stocare în întârziere electronică), un computer britanic timpuriu situat la Universitatea din Cambridge. Computerul a fost al doilea de acest gen care a intrat în serviciu regulat. Opiniile diferă dacă acest „OXO” ar trebui sau nu considerat unul dintre primele jocuri video din cauza lipsei de actualizare a graficii în timp real. Imaginile jocului au fost posibile prin reutilizarea ecranului pentru a afișa starea unui joc „OXO” și a fost unul dintre primele programe care a afișat imaginile pe un ecran electronic.

Video Games

Jocul video pentru care mulți oameni l-au auzit este Spacewar!. Jocul a fost dezvoltat la MIT în 1962, inspirându-se din poveștile lui E.E.” Doc” Smith. Între Spacewar! și jocurile OXO, a existat Tennis for Two, un joc mai puțin cunoscut. Jocul a fost scris pe un minicomputer interactiv DEC (Digital Equipment Corporation), cunoscut sub numele de PDP-1. A fost dat oamenilor de la MIT, sperând că oamenii de acolo vor face lucruri uimitoare cu dispozitivul. Deoarece computerul permitea 2 persoane să-l folosească simultan, a fost platforma perfectă pentru dezvoltarea Spacewar!, care în sine este un joc de 2 jucători.

Inovare și formare de idei noi

Spacewar! a deschis calea pentru o nouă formă de divertisment prin introducerea jocurilor video în mainstream. Aceasta a fost o viziune a lui Nolan Bushnell, un om de afaceri înnăscut cu o pasiune pentru jocurile video timpurii. În 1969, viziunea sa a fost realizată lucrând cu prietenul și colegul său Ted Dabney pentru a proiecta Computer Space, o versiune pentru un singur jucător a Spacewar!. Proiectul a început cu un prototip creat folosind un televizor alb-negru ca afișaj, componente TTL și fără CPU, deoarece nu erau accesibile în acea perioadă. În loc de vieți, jocul a avut secunde, 100 în total. Când s-au terminat, a fost afișat un scor, care arăta de câte ori a reușit racheta jucătorului să lovească farfuria. Jocul era simplu în design și avea foarte puțină varietate, cu excepția unui mod numit Hyperspace, un mod special care a adăugat încă 99 de secunde și a schimbat imaginile de la un alb pe negru la unul negru pe alb. Acest mod a putut să ofere o oarecare varietate experienței, făcând-o mai rejucabilă. Compania Nutting Associates a fost dispusă să încerce prototipul lor și a încheiat un acord cu Nolan și Ted, permițându-le să-și păstreze proprietatea asupra proprietății intelectuale.

În aceeași perioadă, un inginer pe nume Ralph Baer a scris câteva idei pentru un joc care ar putea fi jucat la televizor în timpul unei călătorii cu autobuzul. A început să lucreze la proiect în 1967, rezultând un joc de ping-pong pentru 2 jucători, ulterior fiind numit „Brown Box”. Cutia a inclus și o armă ușoară cu care jucătorul a putut să tragă puncte albe pe ecran. În 1972, sistemul Odyssey Home Entertainment și-a făcut drumul către retaileri, devenind una dintre primele forme de joc experimentate într-o casă, putând vinde aproximativ 350.000 de unități înainte de a fi întrerupt în 1975.

După prototipul lor, cei 2 prieteni de înainte, Ted Dabney și Nolan Bushnell au început Atari și pentru că au considerat „Computer Space” a fi prea dificil pentru omul obișnuit, au început să lucreze la un joc sportiv mai simplu. Ted a adus un nou inginer în echipa lor, Allan Alcorn, care, după ce s-a obișnuit cu circuitul TTL original folosit pentru Computer Space, a putut să-l îmbunătățească cu ideile sale. Prototipul acestui nou joc se numea Pong. Prototipul a fost plasat într-un bar numit Andy Caps pentru a-l testa. În câteva săptămâni, jocul a devenit extrem de popular, până la punctul în care oamenii stau la coadă în fața barului înainte de ora deschiderii. Oamenii au observat o asemănare între Pong-ul lui Atari și „tenisul de masă” al lui Odyssey, ambele fiind lansate în aceeași perioadă. În aceeași perioadă, Nintendo, în căutarea unor noi aventuri pentru compania sa, a observat potențialul acestei noi forme de divertisment și a început să-și dezvolte produsele cu primul lor joc de conducere numit Color TV Racing 112. În anii următori, Atari a lansat consola. care domina spațiul de joc la acea vreme, cunoscut sub numele de Atari 2600. Consola a venit cu 2 joystick-uri și palete și un cartuș de joc de luptă. Până în 1980, consola era foarte populară și mai târziu a lansat faimosul joc „Space Invaders”. Aceștia au fost primii ani în care jocurile video și-au făcut loc în spațiul public, devenind foarte populare în acest proces.

Jocuri video în vremurile moderne

Jocurile video au parcurs un drum lung de la acele timpuri de început, mulți jucători și dezvoltatori de jocuri văzându-le ca pe o formă de expresie artistică. Unele jocuri video au reușit să-și găsească locul la MOMA (Muzeul de Arte Moderne) din New York. În anii înainte de Pong, jocurile video erau doar o simulare a sporturilor și a jocurilor preexistente, cum ar fi atunci când Claude Shannon a vrut să programeze un computer pentru a juca șah. Odată cu mai multe instrumente care deveneau disponibile, dezvoltatorii au avut posibilitatea de a crea experiențe mai complexe până la punctul în care poveștile originale ar putea fi spuse. Jocurile principale sunt asociate în principal cu o grafică realistă și cu multă acțiune. Făcute corect, jocurile video, pot transmite idei persoanei care joacă și pot conține multe elemente care pot fi găsite în formele de artă tradiționale.

Jocurile moderne trec încet de la consola de acasă și computerele personale la unul mobil. În zilele Spacewar!, imaginarea unui dispozitiv atât de mic, capabil să joace jocuri complexe, ar fi fost în afara posibilităților.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending