Conectează-te cu noi

News

Ce trebuie să știți despre menopauză

Publicat

pe

Ce trebuie să știți despre menopauză? Aflați aici!

Menopauza reprezintă o etapă naturală și inevitabilă din viața oricărei femei, marcând sfârșitul perioadei reproductive. Cu toate că acesta este un proces natural, simptomele și schimbările asociate pot fi uneori dificile de gestionat. Înțelegerea acestui fenomen și a ceea ce implică el poate ajuta femeile să treacă prin această perioadă cu mai multă încredere și sănătate.

Cum este definită menopauza

Menopauza marchează momentul când o femeie nu mai are cicluri menstruale pentru o durată de cel puțin 12 luni. Este momentul în care ovarele unei femei nu mai produc cantități normale de estrogen și progesteron, doi hormoni esențiali pentru reproducere. Această definiție medicală se referă la sfârșitul perioadei reproductive și nu doar la simptomele sau schimbările care pot începe mult înainte de acest moment.

Când apare menopauza

Deși majoritatea femeilor experimentează menopauza între 45 și 55 de ani, aceasta poate să apară și mai devreme sau mai târziu. Există variabilitate în funcție de factori genetici, stil de viață sau alte condiții medicale. Unele femei pot intra în menopauză prematur, adică înainte de vârsta de 40 de ani, din cauze naturale sau medicale, cum ar fi intervențiile chirurgicale.

Cum apare menopauza

Menopauza este rezultatul scăderii naturale a nivelurilor hormonilor estrogen și progesteron în organism. Aceasta nu apare brusc, ci este precedată de o etapă numită perimenopauză, care se poate întinde pe o durată de 2-3 ani. În timpul perimenopauzei, ciclurile menstruale pot deveni neregulate, dar ele nu se opresc complet. Cu toate acestea, fertilitatea scade, iar ovulația poate deveni imprevizibilă. Menopauza este definită ca punctul în care a trecut un an de la ultima menstruație.

Cum se manifestă menopauza

Simptomele menopauzei pot varia semnificativ de la o femeie la alta. Printre cele mai comune se numără bufeurile de căldură, transpirațiile nocturne, insomniile, schimbările de dispoziție, uscăciunea vaginală, scăderea libidoului, creșterea în greutate, oboseala sau fatigabilitatea, migrena sau durerile de cap, anxietatea, depresia, durerea articulațiilor și ale mușchiilor, disconfortul vaginal, balonarea, uitarea, sensibilitatea sânilor și subțierea părului. În plus, cu scăderea nivelului de estrogen, riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi osteoporoza sau bolile de inimă, poate crește.

Pe baza căror informații se diagnostichează menopauza

Diagnosticarea menopauzei este adesea un proces complex care implică analiza detaliată a simptomelor, istoricului menstrual și a rezultatelor anumitor teste. Majoritatea femeilor realizează că se apropie de menopauză datorită schimbărilor în ciclurile menstruale și a simptomelor asociate.

Primul pas în diagnostic este o discuție amănunțită cu medicul despre simptome și istoricul menstrual. Aceasta poate cuprinde întrebări precum: cât de frecvente sunt ciclurile menstruale, dacă acestea sunt mai grele sau mai ușoare decât în trecut, când a avut loc ultima menstruație, vârsta primei menstruații, numărul de sarcini și greutățile la naștere, durata alăptării și tipul de contracepție folosită. Informațiile legate de schimbările în libidou, bufeuri de căldură, transpirații nocturne și alte simptome caracteristice sunt, de asemenea, vitale pentru stabilirea unui diagnostic corect.

O analiză a istoricului familial poate fi, de asemenea, utilă. Unele femei pot experimenta menopauza la o vârstă similară cu mamelor sau surorile lor. Deși menopauza este un proces natural, medicul va dori să elimine orice alte cauze posibile pentru simptome, cum ar fi afecțiuni ale glandei tiroide sau complicații legate de sarcină.

În plus față de discuțiile detaliate și de istoricul pacientei, pot fi efectuate teste de sânge pentru a verifica nivelurile anumitor hormoni, precum hormonul foliculostimulant (FSH) și estrogen. Nivelul crescut al FSH în combinație cu simptomele menopauzei și o scădere a nivelului de estrogen pot confirma menopauza.

Cu toate acestea, este important de menționat că menopauza este în primul rând diagnosticată pe baza simptomelor și a istoricului menstrual, mai degrabă decât pe rezultatele testelor hormonale. Aceasta pentru că nivelurile hormonale pot fluctua semnificativ în perimenopauză și chiar în timpul menopauzei.

Rezumând, diagnosticarea menopauzei este o combinație de analize clinice, discuții detaliate despre simptome și istoric, și, în unele cazuri, teste hormonale. Fiecare femeie este unică, și ca atare, procesul de diagnostic poate varia de la o persoană la alta. Este esențială o comunicare deschisă cu medicul și o înțelegere aprofundată a propriului corp pentru a naviga cu succes prin această etapă a vieții.

Ce teste se fac la menopauză

Diagnosticarea menopauzei se face de obicei pe baza simptomelor prezentate de femei și a istoricului menstrual, dar există și teste specifice care pot ajuta în stabilirea acestei diagnoze sau în evaluarea stadiului menopauzei.

  1. Testul pentru hormonul foliculostimulant (FSH): Acesta este unul dintre cele mai comune teste recomandate de medici. FSH este un hormon secretat de glanda pituitară și joacă un rol crucial în reglarea ciclului menstrual și a producției de ovule. În timpul menopauzei, nivelurile de FSH cresc semnificativ datorită scăderii producției de estrogen din ovare. Un nivel ridicat al FSH indică adesea intrarea în menopauză.
  2. Testul de estrogen: Nivelul de estrogen poate scădea semnificativ în timpul menopauzei. Acest test ajută la determinarea nivelului de estrogen din sânge și poate indica dacă o femeie este în perimenopauză sau menopauză.
  3. Testul pentru hormonul luteinizant (LH): Acest hormon, la fel ca FSH, este produs de glanda pituitară și crește în menopauză. Este adesea măsurat împreună cu FSH pentru a oferi o imagine mai completă a stadiului menopauzei.
  4. Testul de progesteron: În timpul ciclului menstrual, nivelul de progesteron crește după ovulație. Un nivel scăzut de progesteron poate indica absența ovulației, care este frecventă în perimenopauză și menopauză.
  5. Testul tiroidian: Simptomele tulburărilor tiroidei pot fi similare cu cele ale menopauzei, cum ar fi bufeurile sau oboseala. Testele tiroidiene, cum ar fi TSH, T3 și T4, pot exclude problemele tiroidiene ca posibilă cauză a simptomelor.
  6. Densitometria osoasă: Acesta nu este un test direct pentru menopauză, dar poate fi recomandat pentru femeile în menopauză sau postmenopauză pentru a evalua densitatea osoasă și riscul de osteoporoză.
  7. Testul de colesterol: Menopauza poate duce la creșterea nivelului de colesterol, ceea ce crește riscul de boli cardiovasculare. Acest test poate fi recomandat pentru a evalua starea generală de sănătate a unei femei în menopauză.

Este esențial ca femeile să aibă o comunicare deschisă cu medicul lor ginecolog pentru a determina care teste sunt cele mai potrivite pentru situația lor specifică și pentru a înțelege mai bine schimbările prin care trece corpul lor.

Recomandări generale

Este esențial să se mențină un stil de viață sănătos, incluzând o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat.
Consultațiile regulate cu medicul ginecolog sunt esențiale pentru a gestiona simptomele și a monitoriza starea de sănătate în această perioadă de tranziție.

Alte articole de interes:

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending