Conectează-te cu noi

News

Ce este scarlatina: cauze, simptome, tratament

Publicat

pe

Ce este scarlatina: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Scarlatina este o boală infecțioasă cauzată de streptococi de grup A, cunoscută și sub denumirea de „febră scarlatină”. Această afecțiune poate afecta atât copiii, cât și adulții, și este caracterizată de simptome precum erupții cutanate, febră și dureri în gât. În acest articol, vom explora în detaliu cauzele, simptomele, tratamentul și prevenția scarlatinei.

Cauze scarlatina

Scarlatina este cauzată de o infecție bacteriană, cu Streptococcus pyogenes fiind principalul vinovat. Acești streptococi de grup A, cunoscuți și sub denumirea de „streptococi beta-hemolitici de grup A,” sunt organisme gram-pozitive care pot coloniza și infecta gâtul și pielea umană. Ceea ce face scarlatina atât de caracteristică este capacitatea acestor bacterii de a secreta o toxină specială numită „toxină scarlatinică.”

Toxina scarlatinică produsă de Streptococcus pyogenes este responsabilă de simptomele distinctive ale scarlatinei. Această toxină acționează asupra țesuturilor și determină erupțiile cutanate, febra și alte simptome asociate bolii. Cu toate acestea, nu toate infecțiile cu Streptococcus pyogenes duc la scarlatină; în unele cazuri, aceste bacterii pot provoca doar infecții de gât sau alte afecțiuni.

Infecția cu streptococi de grup A se poate răspândi prin contactul direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate. De exemplu, atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, picăturile de salivă sau mucus pot conține bacteriile și pot infecta pe altcineva care intră în contact cu aceste picături. De asemenea, bacteriile pot supraviețui pe suprafețe pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce face posibilă transmiterea prin atingerea obiectelor contaminate, precum clanțe sau jucării.

Este demn de menționat că scarlatina afectează în special copiii, deoarece aceștia sunt adesea mai expuși la persoane infectate în mediul școlar sau în colectivități. Copiii au, de asemenea, sistemul imunitar mai puțin dezvoltat, ceea ce îi face mai susceptibili la infecție. Cu toate acestea, scarlatina poate afecta și adulții, iar riscul de transmitere este prezent în toate grupurile de vârstă.

Modul de transmitere

Infecția cu Streptococcus pyogenes se poate produce prin contactul direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate. Aceasta poate avea loc prin strănut, tuse sau atingerea obiectelor contaminate cu bacteriile. Este important de menționat că scarlatina este mai frecventă în rândul copiilor, deoarece aceștia au adesea un sistem imunitar mai slab și vin în contact mai frecvent cu persoane infectate în mediul școlar sau în colectivități.

Factori de risc

Există anumiți factori de risc care pot crește probabilitatea unei persoane de a dezvolta scarlatină. Acești factori includ:

 • Vârsta: Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani sunt mai predispuși la scarlatină.
 • Contactul cu o persoană infectată: Starea de sănătate poate fi afectată dacă cineva intră în contact cu o persoană infectată, mai ales în mediul școlar sau la locul de muncă.
 • Starea de sănătate generală: Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni cronice pot fi mai vulnerabile la scarlatină.
 • Igiena personală: Neglijarea igienei personale, precum spălarea regulată a mâinilor, poate crește riscul de infectare.

Epidemiologie

Scarlatina este o boală cu o răspândire globală, dar prevalența sa poate varia în funcție de regiune și de sezon. Cu toate acestea, în ultimele decenii, s-a observat o tendință de scădere a numărului de cazuri de scarlatină datorată îmbunătățirii igienei personale și introducerii tratamentului cu antibiotice. Cu toate acestea, este important să se monitorizeze situația epidemiologică locală pentru a lua măsuri de prevenire adecvate.

Grupuri de vârstă afectate

Copiii cu vârste între 5 și 15 ani sunt cei mai predispuși la scarlatină, dar boala poate afecta și adulții. În cazul copiilor mai mici, scarlatina poate fi mai dificil de diagnosticat din cauza simptomelor mai puțin specifice.

Sezonalitate

Scarlatina poate apărea pe tot parcursul anului, dar se observă unele variații sezoniere. În general, perioadele de răcire a temperaturilor, în special toamna și iarna, pot înregistra un număr mai mare de cazuri.

Prevalența globală

Prevalența scarlatinei variază în întreaga lume, cu concentrări mai mari în regiunile dens populate și în comunitățile cu acces limitat la îngrijire medicală și igienă adecvată.

Transmitere și contagiozitate

Scarlatina se transmite de la o persoană infectată la alta prin intermediul picăturilor de secreții respiratorii. Iată câteva aspecte importante despre transmitere și contagiozitate:

Perioada de incubație

Perioada de incubație a scarlatinei este de obicei cuprinsă între 2 și 5 zile de la expunerea la bacteriile Streptococcus pyogenes. Aceasta este perioada în care persoana infectată nu prezintă încă simptome, dar poate transmite boala altora.

Contagiozitate

Scarlatina este foarte contagioasă în perioada de incubație și în primele zile de boală, înainte de a începe tratamentul cu antibiotice. Chiar și după începerea tratamentului, persoana infectată poate rămâne contagioasă timp de câteva zile.

Contagiozitatea poate fi redusă prin măsuri precum izolarea persoanei infectate, respectarea igienei personale și evitarea contactului strâns cu persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii mici sau persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Semne și simptome

Scarlatina poate prezenta o serie de simptome caracteristice care pot varia în intensitate. Iată câteva dintre cele mai comune semne și simptome:

 1. Erupție cutanată
  Unul dintre simptomele distinctive ale scarlatinei este erupția cutanată. Aceasta începe de obicei pe gât și pe piept, apoi se răspândește pe întregul corp. Erupția poate avea aspectul unor pete mici roșii care seamănă cu o înțepătură de frunză de trandafir. Pielea poate deveni aspră la atingere și poate prezenta pete albe sau galbene în pliurile pielii.
 2. Febră
  Scarlatina este însoțită adesea de febră ridicată, care poate depăși 38 de grade Celsius. Febra poate fi însoțită de frisoane și disconfort general.
 3. Durere în gât
  Durerea în gât este un alt simptom comun al scarlatinei. Aceasta poate varia de la ușoară la severă și poate fi însoțită de dificultate în înghițire.
 4. Limba albă cu pete roșii
  Un semn caracteristic al scarlatinei este limba albă cu pete roșii, care este adesea descrisă ca „limba de zmeură”. Aceasta poate deveni mai pronunțată pe măsură ce boala progresează.
 5. Simptome generale
  Alte simptome generale pot include dureri de cap, slăbiciune și o senzație de indispoziție.

Complicații

În majoritatea cazurilor, scarlatina este o boală benignă și poate fi tratată cu antibiotice. Cu toate acestea, în unele cazuri, pot apărea complicații, mai ales dacă boala nu este tratată la timp sau dacă nu este gestionată corespunzător. Iată câteva complicații posibile ale scarlatinei:

 1. Absces peritonsilar
  Aceasta este o infecție a amigdalelor care poate necesita drenaj chirurgical.
 2. Febra reumatică
  Aceasta este o complicație rară, dar gravă, care poate afecta inima, articulațiile și alte organe.
 3. Glomerulonefrită
  Aceasta este o inflamație a rinichilor care poate apărea ca urmare a unei infecții streptococice.

Este important să se consulte un medic în cazul în care apar complicații sau dacă simptomele nu se ameliorează după începerea tratamentului cu antibiotice.

Diagnostic

Diagnosticul scarlatinei se bazează pe examenul clinic și pe testele de laborator. Iată câteva aspecte importante despre diagnostic:

 1. Examenul clinic
  Medicul va examina pacientul și va lua în considerare simptomele, inclusiv erupția cutanată caracteristică și aspectul limbii.
 2. Testarea bacteriană
  Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate preleva o mostră de mucus din gât și o va trimite pentru analiză de laborator pentru detectarea bacteriilor Streptococcus pyogenes.
 3. Teste pentru complicații
  În cazul în care apar complicații, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi ecocardiografia pentru depistarea afectărilor cardiace.
 4. Diagnostic diferențial
  Scarlatina poate fi confundată uneori cu alte boli, cum ar fi rujeola sau varicela. Diagnosticul diferențial este important pentru a exclude alte afecțiuni similare.

Tratament

Tratamentul scarlatinei implică de obicei administrarea de antibiotice pentru a eradica infecția bacteriană. Este important ca tratamentul să fie început cât mai curând posibil pentru a preveni complicațiile și pentru a reduce contagiozitatea. Iată câteva aspecte importante despre tratament:

 1. Antibiotice
  Antibioticele, cum ar fi penicilina sau amoxicilina, sunt adesea prescrise pentru tratarea scarlatinei. Este esențial ca pacientul să termine întregul ciclu de tratament, chiar dacă simptomele încep să se amelioreze înainte de terminarea antibioticelor.
 2. Odihnă și hidratare
  Pacienții trebuie să se odihnească și să se hidrateze adecvat pentru a facilita vindecarea și pentru a reduce disconfortul.
 3. Evitarea contactului cu alte persoane
  Pe durata tratamentului și până când medicul confirmă că boala nu mai este contagioasă, pacientul trebuie să evite contactul strâns cu alte persoane, în special cu cei vulnerabili.

Alte remedii pentru îngrijirea la domiciliu

În plus față de tratamentul cu antibiotice, există câteva măsuri suplimentare pe care pacientul le poate lua pentru a se simți mai bine și pentru a accelera vindecarea:

 • Hidratare adecvată: Beți multă apă, supe și lichide pentru a preveni deshidratarea.
 • Ibuprofen sau paracetamol: Aceste medicamente pot ajuta la reducerea febrei și a durerii în gât.
 • Evitați alimentele tari și picante: Alimentele moi și puțin condimentate pot ușura disconfortul în gât.
 • Igiena personală: Spălați-vă mâinile cu regularitate și evitați să atingeți ochii, nasul și gura pentru a preveni răspândirea infecției.

Imunitate

După recuperare, pacienții dezvoltă în general imunitate față de scarlatină, ceea ce înseamnă că au o protecție naturală împotriva reinfecției cu aceeași tulpină de Streptococcus pyogenes. Cu toate acestea, există multiple tulpini ale acestei bacterii, ceea ce înseamnă că scarlatina poate apărea din nou în cazul expunerii la o altă tulpină.

Prevenție

Prevenirea scarlatinei se bazează pe igiena personală și evitarea contactului cu persoanele infectate. Iată câteva măsuri importante de prevenție:

Spălarea mâinilor cu apă și săpun

Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun poate ajuta la prevenirea răspândirii infecției. Este important să vă spălați bine mâinile timp de cel puțin 20 de secunde.

Evitarea folosirii la comun a ustensilelor de mâncat

În cazul în care cineva din familie este infectat cu scarlatină, evitați să folosiți la comun ustensilele de mâncat, paharele și obiectele personale pentru a preveni transmiterea infecției.

Evitarea transmiterii germenelor

Învățați copiii să acopere gura și nasul atunci când tușesc sau strănută și să arunce șervețelele folosite în mod corespunzător.

Concluzie

Scarlatina este o boală infecțioasă cauzată de bacterii Streptococcus pyogenes și poate afecta atât copiii, cât și adulții. Cu toate că este o boală contagioasă, cu un tratament adecvat cu antibiotice și respectarea măsurilor de igienă personală, riscul de răspândire poate fi redus semnificativ. Este important să se acorde atenție simptomelor și să se solicite asistență medicală pentru diagnostic și tratament adecvat în caz de suspiciune de scarlatină. Prin respectarea măsurilor de prevenție, cum ar fi spălarea mâinilor și evitarea contactului cu persoanele infectate, putem contribui la reducerea răspândirii acestei boli infecțioase.

Alte articole de interes:

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Eugenia

  09/19/2023 la 10:14

  Scarlatina este o boala infectioasa cauzata de streptococi de grup A. Aceasta poate afecta atat copiii, cat si adultii, fiind caracterizata de simptome precum eruptii cutanate, febra si dureri in gat. Cauza scarlatinei este o infectie cu Streptococcus pyogenes, care se poate raspandi prin contactul direct cu secretiile respiratorii, dar si prin atingerea obiectelor contaminate. Copiii sunt cei mai afectati de aceasta boala, prezentand un sistem imunitar mai putin dezvoltat si adesea fiind mai expusi la persoane infectate in mediul scolar sau in colectivitati.

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending