Conectează-te cu noi

Tehnologie

Tipuri de Afișaje Pentru Telefoane Mobile (TFT, IPS, AMOLED și Altele)

Publicat

pe

Tipuri de Afișaje Pentru Telefoane Mobile (TFT, IPS, AMOLED și Altele)

Atunci când alegeți un smartphone, tipul și calitatea afișajului sunt unul dintre cele mai importante considerente de luat în calcul. Deoarece nu este întotdeauna ușor să ne identificăm între tipurile de afișaje, am adunat cele mai importante informații despre tipurile de afișaje, parametrii lor principali și proprietățile lor. Care este diferența dintre P-OLED și AMOLED? Ce este TFT? Și LTPS? Este OLED sau IPS mai bun? Puteți găsi răspunsuri la toate aceste întrebări și multe altele în articolul nostru.

LCD este încă actual

În general, LCD-ul este cea mai comună tehnologie de imagistică. În ciuda faptului că telefoanele mobile și televizoarele se apropie cu repeziciune de dispariție și sunt din ce în ce mai folosite doar la modele mai ieftine, monitoarele de computer continuă să domine piața. În timp ce denumirile pot deruta cu ușurință profanul, tehnologia LCD oferă și afișaje etichetate cu LED, TN, TFT, IPS sau LTPS. Totuși, asta nu înseamnă că sunt la fel.

Deci este clar că luminozitatea afișajului nu este determinată de pixeli, ci de iluminarea din spate. De aici și unul dintre principalele dezavantaje ale afișajelor LCD: nu sunt capabile să se afișeze în negru absolut, rezultând un contrast relativ scăzut al ecranului. Astfel de afișaje nu pot afișa perfect negru, deoarece, deși cristalele lichide sunt complet „închise”, o parte din lumina de la iluminarea de fundal încă pătrunde în ele. Pentru televizoare, producătorii au început să folosească așa-numita gradare locală, care poate reduce luminozitatea luminii de fundal la zero în unele părți ale ecranului, dar această soluție nu se aplică ecranelor mobile miniaturale.

LED, TFT, TN, IPS, LTPS: cum să vă aliniați cu alte tehnologii LCD?

S-ar putea să fim puțin confuzi când căutăm diferențe între afișajele LCD și LED. În principiu, nu există display LED, deoarece, de fapt, display-ul LED este și LCD. Diferența constă în iluminarea de fundal – afișajele LED utilizează diode emițătoare de lumină, care sunt de obicei extrem de eficiente din punct de vedere energetic. Cu toate acestea, în contextul panourilor LCD, distingem o serie de alți termeni care sunt ușor de confundat. Să ne uităm la ele.

TFT este aproape identic cu LCD

Termenul TFT este adesea folosit în legătură cu afișajele telefoanelor mobile. Acestea sunt LCD-uri care utilizează așa-numita tehnologie cu matrice activă, care este o metodă de control a pixelilor cu tranzistor cu peliculă subțire (TFT). În comparație cu tipurile mai vechi de LCD-uri cu matrice pasivă, afișajele TFT oferă un contrast mai mare, timpi de răspuns mai mici și unghiuri de vizualizare mai bune. Deoarece practic toate ecranele LCD sunt TFT în același timp, acești doi termeni pot fi considerați aproape sinonimi.

IPS: aproape cel mai bun

IPS este mult mai bun decât TN. Este o tehnologie avansată cu consum redus de energie, redare bună a culorilor și unghiuri de vizualizare impecabile. Culorile se schimbă cu greu, chiar și atunci când sunt privite dintr-un unghi lateral, așa că afișajele IPS permit o utilizare foarte versatilă. Una dintre cele mai importante caracteristici ale IPS este lizibilitatea sa relativ bună în lumina soarelui – în funcție de luminozitatea afișajului, desigur.

Tehnologia IPS este încă una dintre cele mai bune, și nu doar pentru afișajele telefoanelor mobile. Desigur, afișajele individuale variază în funcție de modul în care sunt fabricate, dar ca tehnologie IPS este capabilă să afișeze imagini de foarte înaltă calitate în general. Ecranele OLED sunt considerate astăzi tehnologia numărul unu, dar nu este clar că IPS este mai rău. Fiecare dintre aceste tehnologii are avantajele și dezavantajele sale.

Ecranele OLED și AMOLED sunt cea mai bună tehnologie pentru telefoane, deoarece tehnologia lor poate economisi ceva energie și poate optimiza culorile ecranului pentru un rezultat excelent. Deci, dacă vă plac jocurile pe mobil și vă petreceți cea mai mare parte a timpului jucând jocuri, asigurați-vă că telefonul dumneavoastră este unul AMOLED, dar vom vorbi despre asta mai târziu în articol. Cu toate acestea, IPS este cel mai bun atunci când ne dorim cea mai bună experiență comună, cum ar fi vizionarea unui film sau a unui eveniment sportiv împreună. Deci, pentru ecrane mari, alegeți IPS.

LTPS: un concept neașteptat de confuz

Când răsfoiți cataloage, este posibil să întâlniți un afișaj de tip LTPS. Aceasta este o modificare suplimentară a cunoscutei tehnologii LCD, de data aceasta nu în domeniul cristalelor lichide (de exemplu, IPS și TN), ci în domeniul materialelor conductoare. Datorită LTPS (siliciu policristalin de temperatură joasă), care înlocuiește treptat siliciul amorf ca material conductor, afișajele pot obține parametri mai buni, și anume consum mai mic de energie și timpi de răspuns mai scurt. În plus, pixelii afișajelor LTPS sunt mai denși, permițându-le să producă o imagine semnificativ mai clară.

Desigur, nici denumirile comerciale și tehnologice nu se potrivesc în acest caz, deoarece, deși panourile etichetate „LTPS” sunt versiuni îmbunătățite ale tehnologiei LCD, afișajele OLED și LCD folosesc, de asemenea, LTPS ca material conductor, dar nu sunt etichetate „LTPS”.

OLED: muzica strălucitoare a viitorului

Deși LCD-ul este o tehnologie dovedită și utilizată pe scară largă, care poate oferi rezultate de calitate, considerăm că OLED este o tehnologie a prezentului și a viitorului apropiat. Spre deosebire de LCD-urile, OLED-urile nu folosesc iluminare de fundal – pixelii înșiși sunt aprinși. Acest lucru are un avantaj imens – panourile OLED sunt capabile să afișeze negru absolut prin simpla oprire a pixelilor necesari. Ca urmare, contrastul ecranelor OLED este mult mai mare și pot afișa culori mai vii.

Capacitatea de a opri pixelii negri oferă alte beneficii, dintre care unul este eficiența energetică. Tehnologia OLED în sine consumă mai multă energie decât IPS, dar pixelii opriți nu consumă deloc energie. Drept urmare, și prin utilizarea modurilor întunecate, telefoanele cu ecrane OLED au o durată de viață mai mare a bateriei decât telefoanele similare cu afișaje IPS.

Ecranele OLED nu necesită iluminare de fundal deoarece folosesc diode organice emițătoare de lumină (OLED) care luminează în prezența energiei electrice. Datorită lipsei unui strat de iluminare de fundal, panourile pot fi mai subțiri, făcând întregul dispozitiv mai subțire, fie că este vorba de telefon, televizor sau monitor. Imaginea afișată de afișajele OLED este, de asemenea, mai vizibilă din lateral decât cu IPS, deși atunci când este privită din lateral, imaginea devine uneori ușor verzuie. Marele dezavantaj al panourilor OLED este prețul ridicat, ceea ce înseamnă că aceste afișaje sunt de obicei folosite la telefoanele mai scumpe.

P-OLED și AMOLED: prin ce diferă?

La fel ca modelele TFT LCD, afișajele OLED utilizează o matrice pasivă (PMOLED) sau mai avansată activă (AMOLED). Astfel, mai ales în cazul P-OLED, conceptele pot fi confundate. Ambele tehnologii OLED majore, AMOLED și P-OLED folosesc o matrice activă, ceea ce înseamnă că în esență ambele sunt AMOLED (OLED cu matrice activă).

Cu toate acestea, numele este încă confuz. P-OLED (Plastic OLED) înseamnă că afișajul OLED se bazează pe o bază de plastic în loc de o placă de sticlă. Acest lucru are marele avantaj că este posibil să se producă display-uri curbate sau chiar pliabile în acest fel. Cu toate acestea, este un fapt că și afișajele AMOLED sunt produse în acest fel. De fapt, flagship-urile Samsung au un afișaj AMOLED curbat de ani de zile. Din punct de vedere pur tehnic, toate afișajele AMOLED curbate sunt simultan P-OLED și toate afișajele P-OLED sunt AMOLED.

Deci, în esență, vorbim despre două aspecte diferite ale tehnologiei de fabricație, iar panourile OLED moderne le folosesc pe ambele. Diferența reală dintre afișajele P-OLED și AMOLED este etichetarea comercială a celor mai mari doi producători de afișaje mobile. În timp ce panourile AMOLED provin în principal din fabricile Samsung, ecranele P-OLED sunt produse de LG. Cu toate acestea, ambele tipuri de afișaje sunt foarte asemănătoare și niciunul nu îl depășește în mod clar pe celălalt, deși există diferențe notabile între ele. Vorbim despre două versiuni diferite ale unei tehnologii în esență identice.

În timp ce ecranele P-OLED se găsesc pe dispozitivele LG, Google Pixel 4 sau iPhone X și Xs, afișajele AMOLED sunt folosite de Samsung, Xiaomi, OnePlus sau iPhone 11 Pro.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending