Conectează-te cu noi

News

Bibliografia lui Nicolae Labiș

Publicat

pe

Bibliografia lui Nicolae Labiș: Despre viața și operele sale

Nicolae Labiș este un nume strălucitor în lumea literaturii române, un poet talentat și plin de sensibilitate. Viața sa scurtă, dar intensă, a fost marcată de o serie de creații literare remarcabile care au lăsat o amprentă durabilă în literatura română. În acest articol extins, vom explora în profunzime bibliografia lui Nicolae Labiș, lucrările sale cele mai semnificative și impactul pe care le-a avut asupra literaturii române.

Viața și cariera lui Nicolae Labiș

Nicolae Labiș s-a născut la 2 decembrie 1935 în localitatea Câmpulung Moldovenesc din județul Suceava. A urmat studii la Liceul „Ștefan cel Mare” din orașul natal și, ulterior, a intrat la Facultatea de Filologie a Universității din București. Timpul petrecut la București l-a expus la cercurile literare ale vremii și i-a oferit oportunități de a-și dezvolta talentul poetic.

De-a lungul carierei sale, Nicolae Labiș a publicat poezii în diverse reviste literare, iar opera sa a atras atenția criticilor și a cititorilor. Stilul său poetic s-a dezvoltat în timp, de la primele sale creații influențate de romantism spre o voce poetică proprie, puternică și sensibilă.

Tragedia vieții lui Nicolae Labiș a fost că s-a stins din viață la o vârstă tânără, la doar 21 de ani, într-un accident cu tramvaiul petrecut în 1956. Cu toate acestea, moartea sa prematură nu a însemnat sfârșitul influenței sale asupra literaturii române.

Poezii notabile

1. ”Moartea căprioarei”

„Moartea căprioarei” este una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Nicolae Labiș. Moartea căprioarei a apărut prima dată în revista literară “Viața Românească” în anul 1954 și este inclusă în volumul de poezii intitulat “Primele iubiri”. Tema poeziei Moartea căprioarei este reprezentată de despărțirea bruscă de copilărie și maturitatea neașteptată.

Fragment din „Moartea căprioarei”:

Cu fata prefăcută-n căprioară.
De sus, lumina palidă, lunară,
Cernea pe blana-i caldă flori stinse de cireş.
Vai, cum doream ca pentru-ntâia oară
Bătaia puştii tatii să dea greş!.

2. „Începutul”

Poezia ”Începutul”, de Nicolae Labiş, este o operă lirică, o artă poetică originală. Opera lirică este opera în care poetul, prin intermediul eului liric, îşi transmite ideile, sentimentele în mod direct, cu ajutorul figurilor de stil şi al imaginilor artistice. Arta poetică este opera în care poetul îşi exprimă crezul artistic, concepţia despre problematica creaţiei artistice.

Fragment din „Începutul”:

Bătăile versului am prins a deprinde
Nu din cărți, ci din horă, din danț,
Rimele, din bocete și colinde,
Din doinele seara cîntate pe șanț.

Din zbuciumul de mamă-năbușit,
Și-al fetelor care uitau ce-i hora,
Pătrunse trist de dorul acelora
Ce din războaie nu au mai venit…

3. „Am iubit” din volumul Lupta cu inerția 1958

Am iubit…, de Nicolae Labiş, este o poezie care a fost publicată în 1958 în volumul Lupta cu inerţia, ciclul Confesiuni; este o confesiune lirică,sentimentală,o destăinuire a ființei dornice de a-și arăta iubirile.Poetul a iubit și iubește cu pasiune tot ce-l înconjoară de la începuturi,,de când mă știu”. Iubirea și-o exprimă prin verbul,,am iubit,prin expresia populară,,mi-a fost drag”.

Fragment din „Confesiuni”:

Am iubit de cand ma stiu
Cerul verii, straveziu,
Despletitele rachite,
Curcubeiele pe stanci
Ori padurile adanci
Sub ger alb incremenite.
Mi-a fost drag pe baragane
Sa vad fetele morgane
Ori pe crestele din munte
Joc de trasnete rotunde,

Cărți publicate

1. „Primele iubiri” (1956)

Volumul Primele iubiri, apărut în 1956, este – după chiar spusele poetului – „o viziune candid infantilă”, care oglindeşte epoca de după cel de-al Doilea Război Mondial. De departe, poemul care i-a încântat pe toţi, Moartea căprioarei, domină acest volum antum de poezii al lui Nicolae Labiş. Această carte a fost bine primită de critici și a consolidat reputația sa ca poet de excepție.

2. „Lupta cu inerția” (1958)

Prin comparaţie cu Primele iubiri, cel de-al doilea volum, Lupta cu inerţia, apărut postum, urma să se aplice unor chestiuni mai complicate – oraşul, un peisaj mult mai complex, care trebuia să fie cântat cu precădere; de asemenea, incantaţia lirică putea să se alimenteze şi de la jocul ideilor. Piesele de rezistenţă din volumul Lupta cu inerţia sunt: Confesiuni, Biografie, Dans, Omul comun, Baladă, Marină, Pierderile, Arthur Rimbaud, Francois Villon, Mioriţa şi altele.

Stil și influențe

Nicolae Labiș a fost influențat de o varietate de mișcări literare și artiști precum simbolismul, expresionismul și poeții moderniști. Stilul său poetic se distinge prin imagini puternice, metafore bogate și o explorare profundă a emoțiilor umane. Acest amestec de influențe și stil personal a conferit poeziilor sale o autenticitate și o forță care au rămas în memoria cititorilor.

Stilul său a evoluat în timp, trecând de la influențele romantice din tinerețe la o voce poetică proprie, marcată de introspecție și introspecție. Poeziile sale sunt adesea caracterizate de o pasiune intensă și o căutare a sensului existenței umane.

Moștenire și impact

Chiar dacă Nicolae Labiș a trăit o viață scurtă, moartea sa prematură nu a însemnat sfârșitul influenței sale asupra literaturii române. Poeziile sale continue să fie citite și studiate, iar impactul său asupra literaturii este incontestabil. El a fost unul dintre cei mai talentați poeți ai generației sale și a lăsat o amprentă indelibilă în literatura română.

Lucrările lui Nicolae Labiș au inspirat și continuă să inspire mulți poeți și scriitori români contemporani. El este adesea citat și omagiat în cercul literar pentru contribuția sa semnificativă la patrimoniul literaturii române.

Concluzie

Nicolae Labiș a fost un poet talentat și sensibil, ale cărui opere rămân relevante și apreciate în literatura română contemporană. Cu o carieră literară scurtă, dar intensă, a reușit să creeze poezii care au captivat cititorii și au influențat generații de scriitori. Nicolae Labiș rămâne un nume strălucitor în panorama literaturii române, iar bibliografia sa continuă să inspire și să încânte iubitorii de poezie din întreaga țară.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending