Conectează-te cu noi

Călătorie

Cascada Cailor – Bijuterie în munții Rodnei

Publicat

pe

Cascada Cailor: Cum ajungeți la ea și ce puteți vizita

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase atracții naturale din România, situată în inima măreților Munții Rodnei. Această minunată cascadă reprezintă o bijuterie naturală ascunsă în peisajul sălbatic al acestor munți impresionanți.

Descrierea cascadei Cailor

Cascada Cailor se află la 1300 de metri altitudine, în zona munților Rodnei, în apropierea localității Borșa, din județul Maramureș. Este una dintre cele mai înalte cascade din România, cu o cădere de apă de aproximativ 90 de metri. Această frumoasă cascadă se formează din pârâul Iza, care coboară rapid pe versanții munților și se revarsă într-un spectacol uimitor de frumos.

Cum să ajungeți la cascada Cailor

Pentru a vă bucura de frumusețea cascadei, trebuie să treceți prin Pasul Prislop ca să ajungeți la Borșa, , o localitate pitorească din județul Maramureș. De acolo, puteți urma traseul bine marcat către Cascada Cailor. Iată cum puteți ajunge la această minunată atracție:

 1. Borșa – Punctul de plecare: Porniți de la Borșa, un oraș montan situat la poalele Munților Rodnei. Stațiunea din Borșa este baza de plecare pentru majoritatea turiștilor care doresc să viziteze Cascada Cailor.
 2. Traseul marcat: Traseul de mers pe jos durează aproximativ 2-3 ore doar dus. Tot ce trebuie să faceți este să urmați triunghiurile roșii pentru a ajunge la cascadă și să vă echipați corespunzător pentru o drumeție.
 3. Traseul cu telescaunul: Traseul cu telescaunul durează aproximativ o oră jumătate în total. Telescaunul se ia de la stațiune și urcă pe vârful pârtiei în aproximativ 10-15 minute. Odată ajunși la vârful pârtiei, urmează un traseu pe o potecă de aproximativ 30 de minute care coboară direct la cascadă.
 4. Destinația cascada Cailor:Vă puteți apropia de cascadă și vă puteți relaxa în mijlocul naturii. Pe parcursul călătoriei, puteți face scurte pauze pentru a vă bucura de peisaje, pentru a face fotografii și pentru a respira aerul proaspăt de munte.

Importanța cascadei Cailor

Cascada Cailor nu este doar o atracție turistică, ci și un loc important din punct de vedere ecologic. Ea face parte din Parcul Național Munții Rodnei, una dintre cele mai mari arii protejate din România. În acest parc, se găsesc numeroase specii de plante și animale rare, iar protejarea acestui habitat natural este esențială pentru conservarea biodiversității.

Frumusețea naturală

Cascada Cailor este un loc de o frumusețe rară, cu apa sa care se prăbușește într-o spumă albă într-un bazin natural. Când soarele strălucește, se formează un superb curcubeu deasupra cascadei, oferind o priveliște desprinsă din basme.

Aici puteți simți cu adevărat puterea și măreția naturii în toată splendoarea ei. Apa care se rostogolește peste stânci produce un sunet reconfortant și lin, iar aerul proaspăt din pădure vă împrospătează sufletul.

Curiozități despre cascada Cailor

Iată câteva curiozități interesante despre Cascada Cailor:

 • Este numită „Cascada Cailor” în urma unei legende. Se spune că odată, pe vreme rea, o herghelie de cai a fost urmărită de un urs. Caii pentru a nu fi vânați de către urs, au sărit de pe stânci și au murit.
 • Cea mai bună perioadă pentru a vizita cascada este primăvara sau vara, când debitul de apă este mai mare, iar vegetația din jur înflorește.
 • Localnicii din Borșa organizează drumeții ghidate către cascadă și oferă informații utile despre zonă.
 • Zona este renumită pentru sporturile practicate iarna acolo.

Tabel cu informații despre cascada Cailor

Cascada Cailor
LocalizareJudețul Maramureș
Altitudineaproximativ 1.250 de metri
Lungime cădere90 de metri
Accesibilitateușor
Sezon recomandatprimăvară și vară

Ce puteți vizita pe lângă cascada Cailor

În apropierea cascadei Cailor, se mai pot vizita următoarele:

 • Băile Borșa, un loc de relaxare și cu factori naturali de cură internă și externă, datorită apelor minerale carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, calcice, magnezice și atermale prezente;
 • Lacul Știol, înconjurat de munții Rodnei, amplasarea sa este încântătoare;
 • Rezervația de jnepeni, importanți pentru flora spontană, sunt o relicvă glaciară și reprezintă un monument al naturii;
 • Lacurile Lala Mare și Lala Mică vă oferă un peisaj mirific, un răsărit și un apus superb. Totodată acolo puteți avea parte și de fenomenul Gloria, care spune că muntele vă arată ce vrea el;
 • Vârful Ineu, este al doilea cel mai înalt, cu o altitudine de 2.279 de metri, oferă niște peisaje montane superbe și se poate ajunge făcând un traseu de aproximativ 6 ore;
 • Pietrosul Rodnei, cel mai înalt pisc muntos din Munții Rodnei, cu o altitudine de 2.303 metri se poate observa și din localitatea Borșa, de unde bineînțeles, pornește un traseu destul de accesibil spre acesta;
 • Lacul Buhăescu este un lac glaciar, face parte din rezervația naturală ”Pietrosu mare” și este localizat sub vârful Buhăescu Mare la o altitudine de 1905 metri.

Informații utile

 • Accesibilitate: Cascada Cailor este ușor accesibilă și poate fi vizitată în mai multe sezoane ale anului, dar cea mai bună perioadă este în primăvară și vara când natura este în plină efervescență.
 • Excursii ghidate: Dacă doriți să aflați mai multe despre istoria și natura zonei, puteți să participați la excursii ghidate oferite de localnicii din Borșa.

În cele din urmă

Cascada Cailor rămâne o adevărată bijuterie a naturii în frumosii Munți Rodnei. Cei aproape 90 de metri de cădere de apă, sunetul reconfortant al apei, și peisajul montan de neuitat fac din această destinație un loc de vizitat obligatoriu pentru iubitorii de frumos și pentru cei dornici de aventură.

Această cascadă nu reprezintă doar o atracție turistică impresionantă, ci și un simbol al importanței conservării mediului înconjurător. Fiind parte a Parcului Național Munții Rodnei, ea ne amintește cu tărie de necesitatea protejării acestor peisaje naturale deosebite și a biodiversității lor unice.

Cu drumurile bine marcate, accesibile pentru toți, Cascada Cailor poate fi explorată în orice perioadă a anului, cu vârfurile de primăvară și vara aducând un farmec special.

În concluzie, acest articol a fost o călătorie virtuală în universul sălbatic și uimitor al Cascadei Cailor din Munții Rodnei. Ne-am bucurat să vă împărtășim aceste informații și să vă inspirăm să vă aventurați și să descoperiți această minunată bijuterie naturală. Călătorii plăcute!

Rămâneți cu noi pentru mai multe povești și sfaturi de călătorie în continuarea articolelor noastre.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending