Conectează-te cu noi

Călătorie

Castelul Corvinilor: O destinație obligatorie în Transilvania

Publicat

pe

Castelul Corvinilor: O destinație obligatorie în Transilvania

Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, este una dintre cele mai impresionante și iconice fortărețe medievale din România. Situat în inima Transilvaniei, acest castel este o destinație obligatorie pentru cei care doresc să exploreze bogata istorie și frumusețea arhitecturală a regiunii. Cu zidurile sale masive, turnurile impunătoare și legăturile sale cu unele dintre cele mai importante figuri istorice, Castelul Corvinilor oferă o experiență captivantă pentru vizitatori.

Puncte cheie:

 • Arhitectura gotică unică
 • Istorie bogată și legende fascinante
 • Rolul său important în istoria României
 • Locație accesibilă și peisaje impresionante

Istoria fascinantă a castelului

Castelul Corvinilor datează din secolul al XV-lea, când Ioan de Hunedoara inițiază construcții de amploare în mai multe etape care aveau să prindă contur de-a lungul timpului. Înainte de a fi un castel, studiile cercetătorilor demonstrează că acesta a fost o fortificație de piatră, care avea o formă elipsoidală, având capetele de nord și sud ascuțite și marcate de piatră de talie, cu ziduri groase de până la 2 metri construite din blocuri de calcar dolomitic și piatră de grâu, direct pe stânca nativă.

Prima etapă

După 1440, Ioan de Hunedoara începe prima etapă a construcției castelului și ridică două curtine din blocuri de calcar dolomitic, prevăzute cu creneluri la partea superioară, în jurul vechii cetăți. Flancate cu turnuri circulare și rectangulare, zidurile de curtină reprezintă o noutate pentru arhitectura militară a Transilvaniei secolului XV. În castel, intrările se făceau doar prin intermediul unor poduri susținute de piloni de piatră, ultimele tronsoane ale podurilor fiind mobile. Această etapă a construcțiilor se încheie, conform cercetărilor, în anul 1446, an în care Ioan de Hunedoara devine guvernator al regatului Ungariei.

Una din cele mai interesante construcții o reprezintă capela, care este situată în latura estică a castelului. Palatul propriu-zis este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei și scara spirală și este amplasat pe latura de vest.

O altă construcție unică și impresionantă de factură militară a castelului este Turnul și galeria Nje Boisia (nu te teme), nume probabil ales de mercenari sârbi, aflați în garnizoana castelului.

A doua etapă

A doua etapă de construcție se încheie odată cu moartea lui Ioan de Hunedoara și cu luptele care incepuseră pentru ocuparea tronului regatului maghiar. Cercetătorii confirmă probabilitatea că în zona nordică a castelului, așa numita aripă Matia este construită după 1458. În jurul anilor 1480, se admite în general, finalizarea castelului, monumentul fiind comparabil cu alte castele impresionante din vestul Europei, prin amploare și fast.

Secolul XVI pentru castel

În această perioadă se efectuează diverse lucrări de restaurare și câteva construcții civile în zona turnului vechi.

Secolul XVII pentru castel

Principele Gabriel Bethlen modifică părți din castel în acest secol din motive civile și militare. Construiește, peste fundații mai vechi, Palatul mare dinspre oraș, reamenajează Sala Dietei și deschide un pasaj de legătură între aripa Bethlen și aripa Matia.

Tot în acest secol se construiește și curtea exterioară (curtea husarilor), casa ogarilor și depozitele pentru hrană și fânat.

Arhitectura uimitoare

Arhitectura uimitoare

Când vine vorba despre arhictectura castelului, acesta îmbină mai multe stiluri printre care: gotic, renascentist și ecclectic. Cercetătorii presupun că interioarele castelului, având în vedere poziția financiară a familiei Corvin, au fost mobilate cu cele mai rafinate și spectaculoase creații ale epocii. În urma altor cercetări, s-a constat totodată că monumentul de la Hunedoara, a fost construit în mai multe etape, fiecare etapă având un anumit curent artistic și ahitectonic. Din trăsăturile caracteristice se poate observa reunirea unui ansamblu unitar de elemente ale arhitecturii gotice în toate cele trei faze ale sale: renascentistă, barocă, neogotică din secolul XIX.

Restaurări și conservare

De-a lungul anilor, Castelul Corvinilor a trecut prin mai multe faze de restaurare și conservare, cu scopul de a-i păstra aspectul original și de a-l proteja de deteriorări. Secolul XIX reprezintă cea mai importantă perioadă pentru castel, deoarece au loc cele mai importante lucrări de restaurare. În paralel cu restaurările se efectuează construcțiile pentru fațada palatului mare dinspre oraș și se schimbă acoperișurile cu cele actuale.

Legende și mituri

Legenda corbului cu inelul de aur

Legenda corbului cu inelul de aur

Castelul Corvinilor este învăluit în legende și povești, unele legate de personaje istorice reale, altele pur și simplu născute din imaginația populară.

Una dintre cele mai cunoscute legende spune că Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, cu o femeie frumoasă pe nume Elisabeta, din Țara Hațegului. Pentru a feri femeia de necinste, o mărită pe aceasta cu unul din vitejii săi pe nume Voicu și îi dăruiește totodată un inel ca și dar pentru copilul din pântec, cu scopul de a fi recunoscut când crește și de a rămâne la curtea regală.

În timpul unei călătorii a familiei Voicu, pe când aceștia luau prânzul, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb atras de strălucirea inelului, îl agață în cioc și își ia zborul. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și săgetează corbul, reușind să recupereze inelul. Odată crescut și ajuns la curtea regală, reușește să-l impresioneze pe rege cu povestea sa iar acesta decide ca simbolul familiei hudenorenilor să fie acest corb cu inel de aur în cioc.

Legenda fântânii

Legenda fântânii

O altă legendă povestește despre trei prizonieri turci cărora li s-a propus de către Ioan de Hunedoara să sape o fântână cu apă bună în schimbul libertății lor. Aceștia au săpat timp de 15 ani o fântână la o adâncime de 28 de metri , reușind să găsească prețioasa apă. Între timp Ioan de la Hunedoara moare, iar soția sa, decide să îi ucidă pe prizonieri, nerespectând promisiunea lui Ioan. Prizonierii ca ultimă dorință își doresc să scrie pe cheile fântânii o înscripție: ”Apă ai, inimă nu”, ca reproș pentru promisiunea nerespectată.

Această inscripție s-a dovedit a fi alta, descifrată de Mihail Guboglu, glăsuiește astfel: ”Cel ce-a scris-o este Hassan, prizionier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”.

Castelul Corvinilor: Rolul său în istoria României

Castelul a avut un rol semnificativ în istoria României, fiind un punct strategic important în timpul conflictelor militare și un centru politic și cultural în perioada medievală.

Experiența vizitării

Când vizitați Castelul Corvinilor, puteți alege să explorați zona pe cont propriu sau să vă alăturați unui tur ghidat pentru a afla mai multe despre istorie și legende. Acest castel oferă, de asemenea, o gamă largă de activități pentru vizitatori, cum ar fi:

 • Fotografiere – cu peisaje pitorești și arhitectură impresionantă, castelul este o destinație perfectă pentru fotografi.
 • Evenimente culturale – în timpul anumitor perioade, castelul găzduiește evenimente culturale și expoziții.
 • Magazin de suveniruri – puteți achiziționa suveniruri unice pentru a vă aminti de vizita voastră.

Împrejurimi și alte atracții

Hunedoara și împrejurimile sale, pe lângă castelul Corvinilor oferă multe alte atracții turistice, precum:

 • I giardini di Zoe, potrivit pentru iubitorii de natură;
 • Cetatea Devei, care vă oferă o priveliște încântătoare și o plimbare prin istorie;
 • Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei și cel mai important centru militar și religios al statului înainte de războaiele cu Imperiul Roman;
 • Rezervația de zimbri din Hațeg, un loc minunat pentru iubitorii de animale.

Informații pratice

Pentru a vă pregăti pentru vizita la Castelul Corvinilor, aveți în vedere următoarele:

 • Program de vizitare: Verificați programul de vizitare al castelului în avans, deoarece acesta poate varia în funcție de sezon.
 • Bilet de intrare: Asigurați-vă că cumpărați biletele de intrare la fața locului sau online înainte de a ajunge la castel.
 • Echipament potrivit: Încălțăminte confortabilă și haine adecvate vremii sunt recomandate pentru explorarea castelului.

Concluzie

Castelul Corvinilor este un loc magic, plin de istorie, artă și cultură. O vizită la acest castel nu este doar o lecție de istorie, ci și o călătorie într-o lume de basm, unde legendele și realitatea se împletesc în mod spectaculos. Încheiem acest articol, sperând că v-am trezit interesul și curiozitatea de a explora acest monument istoric deosebit din inima Transilvaniei.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending