Conectează-te cu noi

Business

Ce este Etica și ce rol Joacă în Investiții?

Publicat

pe

Ce este Etica și ce rol Joacă în Investiții? | Zicala.ro

Puteți cerceta și analiza o companie sau o industrie, dar nu veți ști cât de etice sunt practicile lor până când se întâmplă ceva rău. De exemplu, când Volkswagen a fost surprins în 2015 că își manipula motoarele diesel pentru a trece testele de emisii, le-a costat investitorilor lor miliarde de dolari. Lipsa de încredere în stocul Volkswagen rămâne astăzi, deoarece alți producători auto anunță că au găsit software pe unele mașini care ar putea fi folosit pentru a înșela testele de emisii.

Într-un alt exemplu, ratingul de etică a companiei Weinstein a scăzut dramatic după ce au ieșit la lumină rapoarte de hărțuire sexuală și acuzații de agresiune împotriva conducerii sale. Unele acțiuni nu își vor reveni niciodată dintr-un scandal de PR – pentru că practicile lor erau atât de lipsite de etică încât nimeni nu vrea să investească din nou în ele.

Dar de unde știți care acțiuni sunt mai etice decât altele? Acest articol explică ce este etica în lumea investițiilor și cum definirea eticii vă poate ajuta să luați decizii mai informate cu privire la companiile în care doriți să investiți.

Definirea eticii – O privire de ansamblu

Etica, pe scurt, sunt valorile morale ale unei companii. Unele lucruri care ar putea afecta etica unei companii includ modul în care tratează angajații, modul în care tratează mediul, cum tratează clienții și cum tratează comunitatea înconjurătoare.

Etica în sine nu este alb-negru. Este de fapt un spectru și afacerile pot fi oriunde, de la extrem de etice la extrem de neetice. Fiecare companie are decizii și acțiuni care sunt considerate lipsite de etică de către unii oameni sau organizații.

De exemplu, companiile miniere au fost criticate pentru distrugerea terenurilor. Cu toate acestea, multe companii miniere practică și măsuri de recuperare a terenurilor pentru a face terenul exploatat adecvat pentru dezvoltare.

De ce contează etica în investiții?

Având atâtea companii din care să alegeți, s-ar putea să vă întrebați de ce ar trebui să vă pese chiar de etica practicilor unei companii. Răspunsul este că companiile etice au un avantaj față de cele neetice.

Companiile etice au angajați mai fericiți, clienți mai loiali și mai puțină intervenție guvernamentală. De asemenea, au o reputație mai bună, ceea ce înseamnă că prețurile acțiunilor lor tind să fie mai mari.

Companiile care au fost mai strâns legate de activități lipsite de etică și-au văzut prețurile acțiunilor scăzând. Astfel, investitorii care au nevoie de câteva minute pentru a evalua eticitatea practicilor unei companii pot face o diferență semnificativă în portofoliile lor în timp.

Care este evaluarea de etică a unei companii

De cele mai multe ori, ratingurile de etică sunt determinate de investitori. Dar ele pot fi determinate și de organizații independente. De exemplu, Moody’s Investors Service și Standard and Poor’s evaluează ambele multe companii publice și le acordă un rating de etică.

Multe portaluri financiare online, cum ar fi Morningstar, oferă și evaluări de etică. Dacă sunteți în căutarea unor companii etice, puteți găsi, în general, evaluări de etică pentru acestea. Rețineți că nu orice companie va avea un rating de etică. Dacă o companie are o capitalizare de piață foarte mică, este posibil să nu fi primit suficientă atenție din partea investitorilor pentru a merita un rating.

Concluzie

Când discutăm despre investiții, etica nu este de obicei primul cuvânt care vă vine în minte. Cu toate acestea, este un factor important de luat în considerare atunci când alegeți unde și cum să vă investiți banii.

Etica este o măsură a faptului că o afacere funcționează (sau nu) într-o manieră etică. Poate fi o provocare să determinați dacă o companie are niveluri ridicate de etică, deoarece nu este ceva ce puteți vedea cu ochii sau mirosi cu nasul. În schimb, se bazează pe mulți factori diferiți, cum ar fi cultura companiei, politicile și procedurile, beneficiile angajaților, standardele de servicii pentru clienți și multe altele.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending