Conectează-te cu noi

Business

Cum să devii tester – Trei căi către profesie

Publicat

pe

Cum să devii tester - Trei căi către profesie

Se spune că profesia de tester este ca nivelul de dificultate ușor dintr-un joc video. La urma urmei, un specialist nici nu are nevoie să cunoască un limbaj de programare pentru a începe să lucreze într-o companie. Dar nu totul este atât de simplu pe cât ar părea la prima vedere. Un inginer QA trebuie să aibă un număr mare de abilități hard și soft. Și în acest material vă vom spune ce modalități există pentru a deveni un tester.

Ce face mai exact un tester?

Există erori care sunt imediat vizibile; chiar și o persoană care nu are idee despre metodele și instrumentele de testare le poate găsi și descrie. Testererii manuali caută astfel de erori din partea utilizatorului. Ei parcurg un site web, folosești o aplicație sau joacă un joc mobil și notează orice greșeală. Poate părea că acest lucru nu necesită abilități speciale, nu? Cu toate acestea, acesta este doar vârful aisbergului, așa că studierea QA este necesară și destul de serioasă. Mai jos sunt opțiuni despre cum să faceți acest lucru.

Opțiunea 1. Cursuri

Profesia de inginer QA nu se predă în universități, dar acum există zeci de cursuri plătite pe piață. Costul lor este mic, pregătirea poate fi plătită cu primul salariu la un nou loc de muncă.

În general, cursurile de IT durează de la 3 la 12 luni și pot fi comparate cu studiul la o universitate, doar fără puf în plus. Într-o școală bună, specialiștii predau aceleași cunoștințe și abilități pe care le folosesc în fiecare zi în munca lor.

De exemplu, la cursul manual QA de la Beetroot Academy Puteți învăța cum să testați site-uri web, programe și aplicații mobile. Acest lucru este suficient pentru angajare, chiar dacă persoana era departe de IT înainte de curs.

Nu degeaba se acordă atât de multă atenție abilităților soft. La urma urmei, abilitățile personale intense ale unui candidat în timpul unui interviu vor arăta că merită să investești în el. O astfel de persoană este mai valoroasă și are mai multe șanse să găsească un loc de muncă într-o companie bună.

În timpul pregătirii, vă puteți îmbunătăți abilitățile de carieră; de asemenea, se acordă multă atenție acestui lucru. Un mentor ajută la pregătirea unui CV și a unui profil, oferă canale pentru găsirea unui loc de muncă, se pregătește pentru interviuri și realizează interviuri de testare.

Pro cursuri:

 • Programul Ready. Toate materialele sunt întocmite de specialiști IT, concentrându-se pe nevoile pieței. Cursul este actualizat constant, spre deosebire de lista de redare de pe YouTube.
 • Support mentor. Profesorii și mentorii sunt interesați de rezultatele elevilor. Feedback-ul de la o persoană cu experiență economisește mult timp și face învățarea mai interesantă.
 • Portofoliul de lucru. La sfârșitul unui curs bun, fiecare student are 3-5 proiecte personale și de echipă, acest lucru este deja suficient pentru a găsi un loc de muncă.
 • Certificat. Acesta va confirma nivelul candidatului la interviu. Dacă școala este cunoscută și are o bună reputație, atunci certificatul ei este mai apreciat.
 • Ajutor la locul de muncă. Școlile de IT cooperează adesea cu companii IT și le sfătuiesc cu privire la cei mai buni absolvenți.

Scopul #1 după curs este să câștigi prima experiență comercială. Desigur, în timpul studiilor vei finaliza deja câteva proiecte. Dar te sfătuim să cauți și stagii de practică în companii IT. Nu vor plăti prea mult pentru asta, dar viitorii angajatori vor aprecia.

Opțiunea 2. Autoeducație

Pentru a deveni un Jedi QA care prinde insecte cu o mișcare a mâinii, nu trebuie să petreci ani de zile studiind la universitate. Există Google, există manuale tipărite – toate abilitățile de bază pot fi stăpânite pe cont propriu.

Dacă știi engleza, este absolut grozav. Numai pe YouTube, am găsit câteva zeci de cursuri gratuite care dezvăluie nuanțele profesiei de testare pentru începători. Și există sute de ei pe Internet.

Life Hack: folosește inteligența artificială pentru a te educa. Creați planuri de studiu cu subiecte, colectați literatură, puneți întrebări. ChatGPT este un asistent excelent care va economisi mult timp în organizare. Dar nu ar trebui să luați inteligența artificială drept singura sursă de cunoștințe – uneori minte în mod flagrant.

Avantaje și dezavantaje ale autoeducației:

 • Gratuit. Puteți ajunge la nivelul Junior QA Engineer și nu cheltuiți nici măcar o grivnă pe antrenamente. Acest lucru este destul de real.
 • Programul cursului gratuit. Alegeți propriul orar al cursului și nivelul de încărcare. Principalul lucru este că antrenamentul tău nu durează ani de zile.
 • Multe surse. Dacă nu ți-a plăcut o carte sau un canal, poți oricând să găsești ceva nou. De asemenea, este posibil să comparați materialul și să umpleți golurile în cunoștințe.
 • Cunoștințe fragmentate. Videoclipurile, prelegerile, articolele sunt adesea nestructurate sau acoperă doar o parte a subiectului. Fără un plan clar, puteți pierde informații importante.
 • Informații învechite. Sectorul IT se dezvoltă foarte rapid. Prin urmare, dacă cursul a fost înregistrat acum câțiva ani, este posibil să nu aflați exact ce este relevant acum.
 • Fără feedback. Sunteți pe cont propriu: nimeni nu vă va ajuta sau vă va sfătui dacă faceți o greșeală sau mergeți în direcția greșită.
 • Fără practică reală. Sarcinile QA dintr-un proiect sunt adesea semnificativ diferite de ilustrații. De asemenea, Google nu vă va învăța cum să lucrați în echipă.
 • Fără certificat. Foarte puțini angajatori își asumă riscuri și angajează un „porc într-un picior”, chiar dacă acesta se asigură că știe și poate face totul.

Nu descurajam în niciun caz oamenii de la autoeducație. Cu nivelul corect de motivație și perseverență, dă rezultate excelente. Chiar și specialiștii IT cu experiență învață adesea singuri; pentru mulți este un mod de viață.

Opțiunea 3. Maratoane

Este un lucru grozav dacă vrei să simți specialitatea din interior. Puteți verifica cu ea dacă vă va plăcea să faceți acest tip de muncă în viitor.

Maratoanele sunt programe scurte și practice pentru începători. Sunt concepute pentru 3-5 lecții și se desfășoară online seara. Acestea acoperă de obicei teoria de bază necesară pentru a îndeplini sarcini simple. Este ca o concentrare de profesii.

Maratonul constă în lecții video și teme, care sunt verificate de mentori. Ca rezultat, veți avea o înțelegere completă a ceea ce face un inginer QA într-o companie IT și cum vă place această profesie.

Avantaje și dezavantaje ale maratoanelor:

 • Gratuit. Majoritatea maratoanelor sunt gratuite sau costă la fel ca câteva cești de cafea. Fără servicii sau abonamente scumpe.
 • O excursie în profesie. Cel mai bun mod de a afla ce face de fapt un inginer QA și de a încerca probleme reale.
 • Puteți trece prin mai multe. Dacă nu v-a plăcut profesia de tester, aceasta nu este o problemă. Accesați marape HTML/CSS și încercați să configurați site-uri web.
 • Cunoștințe superficiale. Scopul maratonului este de a introduce oamenii în profesie și de a inspira schimbarea. Dar nu poți învăța prea multe în câteva zile.
 • Puțină practică. De obicei, la maratoane, studenții realizează proiecte foarte simple, genul de lucruri pe care nu le poți adăuga în portofoliu.
 • Fără certificat. Nu vă recomandăm să includeți informații despre finalizarea maratonului nici măcar în CV-ul dvs., deoarece acesta este un program foarte scurt.

Maratoanele sunt un instrument excelent pentru a vă testa interesul pentru o specialitate. Nu este nevoie să plătești cursul și să riști bani (dacă după o lună îți dai seama că ai ales greșit). Și așa, am încercat mai multe maratoane, am ales cea mai interesantă profesie și apoi am continuat cu cursul.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending