Conectează-te cu noi

Gaming

20 de jocuri pentru copii în casă: Distracție asigurată

Publicat

pe

Top 20 de jocuri pentru copii - Distracție prin activități

Jocurile pentru copii în casă reprezintă o modalitate excelentă de a le păstra pe cei mici ocupați și distrați în timpul zilelor ploioase sau a perioadelor de izolare. Aceste activități nu doar că îi ajută să-și dezvolte abilitățile cognitive și sociale, dar și să petreacă timp de calitate cu familia. În acest articol, vom explora 20 de jocuri pentru copii în casă, care sunt garantate să aducă zâmbete pe fețele micuților.

1. Vânătoarea de Comori

Jocul vânătoare de comori este o aventură distractivă pentru copii. Ascundeți obiecte în casă și creați hărți pentru a-i ajuta pe cei mici să le găsească. Fiecare obiect găsit îi apropie de comoara finală.

Pentru a organiza o vânătoare de comori reușită pentru copii, urmați acești pași:

 • Pasul 1: Planificare și pregătire – Gândiți-vă la obiectele pe care doriți să le ascundeți. Acestea pot fi jucării, dulciuri sau chiar indicii pentru o comoară finală. Creați o listă și o hartă a comorii cu indicii ușor de înțeles.
 • Pasul 2: Ascunderea comorii – Ascundeți obiectele în locuri accesibile și sigure în interiorul casei sau în curte. Fiecare loc trebuie să se potrivească cu indiciile create.
 • Pasul 3: Crearea indiciilor – Scrieți indicii sau puzzle-uri simple care să-i ajute pe copii să descopere următoarea locație a comorii. Indiciile ar trebui să fie potrivite pentru vârsta și nivelul de dezvoltare al copiilor.
 • Pasul 4: Startul vânătorii de comori – Oferiți copiilor prima indiciu și lăsați-i să pornească în aventura lor de vânătoare de comori. Pe măsură ce descoperă fiecare obiect ascuns, vor găsi noi indicii care îi vor ghida către comoră.
 • Pasul 5: Comoara finală – La sfârșitul vânătorii de comori, pregătiți o comoară finală, cum ar fi o cutie cu recompense sau un tort delicios. Copiii vor fi încântați să descopere comorile ascunse.

2. Construcții cu cuburi

Construcțiile cu cuburi sunt o modalitate excelentă de a dezvolta creativitatea și abilitățile motorii fine ale copiilor. Iată cum să jucați acest joc:

 • Pasul 1: Aprovizionare cu cuburi – Asigurați-vă că aveți o varietate de cuburi disponibile, cum ar fi cuburi de lemn, LEGO sau cuburi din plastic. Cu cât sunt mai multe tipuri de cuburi, cu atât mai variate vor fi construcțiile.
 • Pasul 2: Inspirație sau libertate – În funcție de vârsta și preferințele copiilor, puteți oferi sugestii sau lăsați-i să construiască liber. Dacă doriți să le oferiți un punct de plecare, puteți sugera să construiască un castel, o mașină sau chiar o creatură fantastica.
 • Pasul 3: Construcția – Copiii ar trebui să înceapă să-și construiască creațiile folosind cuburile disponibile. Încurajați-i să experimenteze cu diferite modele, culori și dimensiuni.
 • Pasul 4: Expunerea creatiilor – După ce au terminat construcțiile lor, puteți organiza o „expoziție” a creațiilor lor pentru a le admira și aprecia.
 • Pasul 5: Demontarea și reutilizarea – La sfârșitul jocului, copiii pot demonta creațiile pentru a le folosi din nou în viitoarele aventuri de construcție.

Acest joc încurajează gândirea creativă și dezvoltarea abilităților motrice fine ale copiilor, oferindu-le în același timp oportunitatea de a se bucura de construcții distractive și educative.

3. Pictură și desen

Pictura și desenul sunt modalități excelente de a dezvolta creativitatea la copii. Furnizați-le hârtie, creioane colorate, acuarele și pensule, apoi încurajați-i să își urmeze imaginația. Nu există reguli stricte în acest joc; copiii pot desena ceea ce doresc sau să creeze tablouri inspirate de natură, personaje de basme sau chiar autoportrete. Este important să îi lăsați să se exprime liber prin arta lor și să le oferiți apreciere pentru eforturile lor.

4. Povestitul de povești

Povestitul de povești este o modalitate minunată de a dezvolta abilitățile de comunicare și imaginația copiilor. Jocul poate începe cu un subiect ales de părinți sau copii, iar apoi fiecare participant contribuie la dezvoltarea poveștii prin adăugarea unei fraze. Puteți folosi obiecte sau personaje din jur pentru a face poveștile și mai captivante. Acest joc promovează colaborarea și creativitatea, iar la final, puteți râde împreună de aventurile fantastice pe care le-ați creat.

5. Căsuța din ceară

Căsuța din ceară este o activitate creativă ce necesită doar câteva materiale simple: plastilină sau ceară colorată. Copiii pot modela forme, obiecte sau chiar personaje preferate din povești. Pentru a juca acest joc, urmați acești pași:

 • Asigurați-vă că aveți suficiente materiale de modelare pentru copii. Plastilina este o opțiune potrivită, dar și ceara colorată poate fi folosită pentru a crea obiecte sau figurine.
 • Furnizați-le copiilor spațiu și unelte adecvate pentru modelare, cum ar fi role, forme sau ustensile de sculptură în plastilină.
 • Încurajați-i să folosească imaginația pentru a crea diverse obiecte sau chiar scene întregi. Ei pot crea animale, flori, clădiri și multe altele.
 • Pentru a face jocul mai interactiv, puteți organiza o mică expoziție de artă la sfârșit, unde copiii își prezintă cu mândrie creațiile și povestesc despre ele.

6. Puzzle-uri

Jocurile cu puzzle-uri sunt excelente pentru dezvoltarea abilităților logice și a rezolvării problemelor la copii. Iată cum puteți juca un puzzle cu copiii:

 • Alegeți un puzzle potrivit vârstei și intereselor copiilor. Asigurați-vă că este format dintr-un număr adecvat de piese, astfel încât să nu fie prea dificil sau prea ușor.
 • Pregătiți o suprafață plană și luminată pentru a asambla puzzle-ul. Folosiți o masă sau un covor special destinat acestui scop.
 • Desfășurați puzzle-ul și arătați copiilor imaginea finală. Explicați-le că trebuie să asambleze imaginea folosind piesele.
 • Încurajați-i să înceapă cu marginile puzzle-ului, apoi să identifice zonele cu culori sau modele distincte pentru a completa treptat imaginea.
 • Dacă copiii devin frustrați sau se plictisesc, oferiți-le ajutor, dar evitați să rezolvați complet puzzle-ul în locul lor. Păstrând un echilibru între provocare și reușită, vor învăța să abordeze problemele cu răbdare și tenacitate.
 • După ce au terminat puzzle-ul, sărbătoriți reușita lor și lăudați-le pentru efortul depus.

Aceste jocuri sunt excelente pentru a stimula dezvoltarea cognitivă și creativitatea copiilor, oferindu-le în același timp ore de distracție în casă.

7. Dansul în casă

Puneți muzică și lăsați copiii să danseze. Dansul stimulează coordonarea și eliberează energie.Dansul în casă este o activitate care poate fi spontană și distractivă. Alegeți muzica preferată a copiilor sau melodii cu ritmuri variate. După ce sunteți pregătiți, pur și simplu dansați și lăsați muzica să vă ghideze. Puteți să faceți chiar și o mică competiție de dans sau să inventați mișcări noi. Aceasta este o modalitate excelentă de a stimula coordonarea și de a elibera energia acumulată.

8. Teatru de păpuși

Pentru a juca teatru de păpuși, urmați acești pași simpli:

 • Alegerea poveștii: Decideți împreună cu copiii ce poveste vor să pună în scenă. Poate fi o poveste clasică sau una inventată de ei înșiși.
 • Crearea personajelor: Folosiți păpuși sau jucării de pluș pentru a crea personajele din poveste. Dacă doriți, puteți construi chiar un decor simplu.
 • Scrierea poveștii: Ajutați copiii să scrieți o mică piesă de teatru. Ei pot decide ce vor să spună personajele și cum vor evolua evenimentele.
 • Punerea în scenă: Puneți păpușile în scenă și interpretați povestea. Lăsați copiii să fie regizorii și actorii, dezvoltându-și creativitatea și abilitățile narative.
 • Apreciați spectacolul: Nu uitați să vă bucurați de spectacolul pus în scenă de copii. Acest joc dezvoltă imaginația, abilitățile de comunicare și oferă momente amuzante pentru toată familia.

Cu acești pași simpli, dansul în casă devine activitate distractivă și educativă pentru copii. Explorează lumea imaginației și a creației alături de cei mici!

9. Călătorii imaginare

Călătoriile imaginare sunt o modalitate minunată de a stimula creativitatea și imaginația copiilor. Iată cum se pot juca:

 • Stabiliți Tema: Porniți cu o temă sau o poveste care să servească drept baza călătoriei imaginare. Poate fi o expediție în junglă, o aventură spațială sau o călătorie în trecut.
 • Inventarea Personajelor: Copiii pot inventa personaje pentru călătoria lor imaginara. Ei pot decide ce roluri vor juca și cum vor interacționa între ei.
 • Crearea Scenei: Împreună, construiți o scenă în care să se desfășoare călătoria. Poate fi o pădure din pătura sau o navă spațială din perne și paturi.
 • Interacțiune și Povestire: Copiii încep călătoria imaginara și interacționează cu personajele și scenele create. Ei pot inventa povestea pe măsură ce merg mai departe și pot adăuga elemente noi pe parcurs.

10. Bucătăria miniatură

Bucătăria miniatură poate fi o experiență educativă și distractivă pentru copii. Iată cum se poate desfășura:

 • Alegerea Rețetei: Implicați copiii în alegerea rețetei pe care doriți să o pregătiți împreună. Puteți opta pentru gustări simple sau deserturi.
 • Măsurarea și Mixarea Ingredientelor: Copiii pot ajuta la măsurarea ingredientelor, amestecarea lor și pregătirea aluatului sau a compoziției.
 • Formarea Formelor: În funcție de rețetă, copiii pot forma diferite forme din aluat sau din ingredientele alese, oferindu-le ocazia să-și dezvolte abilitățile motrice fine.
 • Gustare și Învățare: După ce mâncarea este gata, bucurați-vă de gustare și discutați despre procesul de preparare. Puteți discuta despre măsurători, ingrediente și reacții chimice simple.

11. Jocuri pentru copii de masă

Jocurile de masă sunt o modalitate excelentă de a petrece timpul în familie. Iată cum să le jucați:

 • Monopoly Junior: Acest joc clasic de proprietăți a fost adaptat pentru copii. Scopul este să cumpărați și să dezvoltați proprietăți, să adunați chirie de la adversari și să rămâneți cu cea mai mare avere. Învățați-i pe copii să numere bani și să ia decizii financiare.
 • Scrabble Junior: Acest joc de cuvinte este perfect pentru dezvoltarea vocabularului. Fiecare jucător primește litere și încearcă să formeze cuvinte pe tablă. Versiunea Junior vine cu cuvinte și imagini pentru cei mai mici, dar puteți trece la varianta clasică pe măsură ce copiii cresc.
 • Șahul: Este un joc strategic care îi învață pe copii planificare și gândire strategică. Explicați-le regulile simple și începeți cu varianta simplificată a șahului pentru copii.

12. Cursa cu mașinuțele

Jocurile cu mașini sunt foarte populare în ziua de azi, iar pentru a organiza o cursă cu mașinuțele în interior, urmați acești pași:

 1. Alegeti traseul: Stabiliți un traseu în jurul casei sau într-o cameră spațioasă. Folosiți obiecte ca obstacole sau marcați traseul cu banda adezivă colorată.
 2. Selectați mașinuțele: Copiii pot aduce mașinuțe de jucărie sau puteți oferi mașinuțe din colecția voastră.
 3. Start și finish: Marcați un punct de start și unul de finish. Puteți folosi obiecte ca marcaje sau pahare colorate.
 4. Cursa: Copiii vor trebui să-și conducă mașinuțele de la start la finish cât mai rapid posibil. Faceți o cronometrare pentru a stabili câștigătorul sau pur și simplu lăsați-i să se distreze.
 5. Rotiți locul: După mai multe curse, schimbați traseul sau lăsați alt copil să aleagă un traseu nou. Astfel, veți menține entuziasmul pe tot parcursul jocului.

13. Căutarea de comori cu indicii

Căutarea de comori cu indicii este o modalitate intrigantă de a păstra copiii angajați și de a dezvolta gândirea deductivă. Iată cum să jucați:

 • Alegeți câteva obiecte sau „comori” pe care doriți să le ascundeți în casă.
 • Scrieți indicii sau provocări pentru fiecare dintre aceste comori. De exemplu, pentru o jucărie ascunsă în camera de zi, indiciul ar putea fi „Sub un obiect cu patru picioare.”
 • Dați copiilor primul indiciu și lăsați-i să-l urmeze pentru a găsi prima comoară. Odată ce au găsit-o, puteți oferi un nou indiciu pentru următoarea comori ascunse.
 • Continuați acest proces până când toate comorile sunt găsite sau până când copiii sunt mulțumiți de aventura lor.

Această activitate încurajează gândirea logică, dezvoltă abilitățile de comunicare și oferă o experiență captivantă de vânătoare de comori pentru cei mici.

14. Construcții cu LEGO

LEGO este o modalitate minunată de a stimula creativitatea și abilitățile de construcție ale copiilor. Aici este modul în care acest joc poate fi jucat:

 • Oferiți copiilor un set de LEGO sau lăsați-i să aleagă piesele dorite dintr-o colecție existentă.
 • Spuneți-le să-și imagineze ce doresc să construiască. Ar putea fi o clădire, un vehicul, un animal sau orice altceva le trezește imaginația.
 • Lăsați-i să înceapă construcția. Încurajați-i să experimenteze și să creeze, oferindu-le sfaturi și asistență în caz de nevoie.
 • După ce au terminat, pot prezenta cu mândrie creația lor celorlalți membri ai familiei sau să continue să construiască și să modifice.

LEGO dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor, concentrarea și coordonarea mână-ochi a copiilor, iar aceștia vor fi mândri să își expună operele de artă LEGO.

15. Jocuri pentru copii de cuvinte și puzzle-uri verbale

În această secțiune, ne vom concentra pe jocurile de cuvinte și puzzle-urile verbale care pot fi jucate în familie, dezvoltând vocabularul și abilitățile lingvistice ale copiilor. Iată câteva exemple suplimentare:

 • Hangman (Spanzurătoarea): Un joc clasic în care un jucător gândește un cuvânt și celălalt încearcă să ghicească literele din acel cuvânt. Fiecare greșeală adaugă o parte a „spanzuratului”. Scopul este să ghiciți cuvântul înainte de a se termina desenul.
 • Cuvinte încrucișate: Găsiți sau creați puzzle-uri de cuvinte încrucișate potrivite vârstei copiilor. Acestea le vor pune la încercare vocabularul și capacitatea de a deduce cuvinte din indicii.
 • Rime și jocuri de Rimă: Jocurile în care trebuie să găsești cuvinte care rimează cu un cuvânt dat sunt excelente pentru dezvoltarea abilităților de recunoaștere a sunetelor și a structurii cuvintelor.
 • Sopă de litere: Scrieți literele alfabetului pe bucăți de hârtie și amestecați-le într-un bol. Copiii pot pescui litere și să formeze cuvinte cu ele.
 • Jocul „Alege cuvântul”: Alegeți un cuvânt și încurajați copiii să găsească cât mai multe cuvinte posibile folosind literele din cuvântul dat. Puteți stabili un timp limită pentru a face jocul mai interesant.
 • Cuvinte încrucișate tematice: Creați cuvinte încrucișate tematice, legate de subiecte de interes ale copiilor, cum ar fi animalele, călătoriile sau personajele preferate din cărți sau filme.

Aceste jocuri pentru copii, de cuvinte și puzzle-uri verbale vor pune la încercare abilitățile lingvistice ale copiilor și îi vor ajuta să învețe noi cuvinte și concepte într-un mod distractiv și interactiv.

16. Expoziție de artă

Expoziția de artă este o modalitate minunată de a încuraja creativitatea copiilor și de a le oferi ocazia de a-și expune operele.

Cum se joacă: Copiii pot crea desene, picturi, colaje sau orice alt tip de artă preferat. După ce au terminat lucrările, acestea pot fi expuse într-un spațiu special amenajat, cum ar fi peretele din cameră sau o masă cu suporturi pentru afișare. Familia sau prietenii pot fi invitați să viziteze expoziția și să aprecieze lucrările. De asemenea, copiii pot să-și explice creațiile, vorbind despre inspirație, tehnici folosite sau poveștile din spatele fiecărei lucrări. Acest joc dezvoltă încrederea în sine și abilitățile artistice ale copiilor, în timp ce le oferă o experiență culturală și de prezentare.

17. Spălatul jucăriilor

Transformați o activitate de rutină într-un joc distractiv. Copiii pot spăla și îngriji jucăriile lor.

18. Mini-Olimpiada de interior

Mini-Olimpiada de interior este o activitate fizică și distractivă pentru copii, care implică organizarea unei serii de probe. Iată cum se poate juca:

 • Proba săritului în sac: Pregătiți saci de gunoi sau saci speciali pentru sărit. Copiii trebuie să sară în saci și să parcurgă o distanță prestabilită cât mai rapid.
 • Proba săritului cu coarda: Furnizați coarde de sărit, potrivite pentru vârsta copiilor. Această probă testează coordonarea și ritmul lor, provocându-i să sara coarda de cât mai multe ori.
 • Proba aruncării mingii la țintă: Puneți o țintă, precum o cutie sau un cerc tras pe podea. Copiii trebuie să arunce mingea și să încerce să o lovească în țintă dintr-o distanță prestabilită.
 • Clasament și premii: Înregistrați timpurile și scorurile pentru fiecare probă și oferiți premii pentru câștigători sau mențiuni speciale pentru participare.

19. Creații din hârtie

Jocul „Creații din hârtie” este o modalitate excelentă pentru copii să-și dezvolte creativitatea și să creeze obiecte interesante. Iată cum se poate juca:

 • Provocare tematică: Stabiliți o temă pentru activitate, cum ar fi „animalele sălbatice” sau „vehiculele”. Copiii vor trebui să creeze obiecte care se potrivesc cu tema aleasă.
 • Materiale necesare: Furnizați hârtie colorată, lipici, foarfece de siguranță și alte accesorii precum ochiuri mobile, paiete sau panglici.
 • Explorarea creativă: Lăsați copiii să folosească materialele pentru a-și da frâu liber imaginației. Ei pot tăia, lipi și decora hârtia pentru a crea tot felul de obiecte, de la animale până la avioane sau decorațiuni de Crăciun.
 • Expoziție de Artă: După ce au terminat creațiile, organizați o mică expoziție de artă în care copiii își pot prezenta cu mândrie operele. Acest lucru îi motivează să-și pună în valoare munca și creativitatea.

20. Jocuri pentru copii de societate offline

În afară de cele menționate anterior, există o mulțime de alte jocuri de societate offline care pot fi jucate în familie sau cu prietenii. Iată câteva exemple suplimentare:

 • Catan: Acest joc de strategie vă poartă într-o lume fictivă unde trebuie să construiți și să negociați pentru resurse. Este potrivit pentru copii mai mari și dezvoltă abilitățile de planificare strategică.
 • Ticket to ride: Un joc de construire a căilor ferate, în care scopul este să conectați orașe pe harta jocului cu trenuri. Este ușor de înțeles și perfect pentru dezvoltarea gândirii spațiale.
 • Dixit: Acest joc de comunicare și creativitate se bazează pe imaginație. Fiecare jucător alege o carte cu o ilustrație și inventează o poveste despre ea, încercând să-i păcălească pe ceilalți jucători.
 • Jenga: Jocul clasic cu blocuri de lemn în care fiecare jucător trebuie să înlăture un bloc fără a dărâma turnul. Este un test al echilibrului și al nervilor.
 • Uno: Un joc de cărți simplu, dar captivant, în care scopul este să scapi de toate cărțile din mână prin potrivirea culorilor sau numerelor. Varianta pentru copii simplifică regulile.
 • Twister: Distracție și exerciții fizice garantate cu Twister, în care jucătorii trebuie să-și plaseze mâinile și picioarele pe cercuri colorate de pe covorul de joc.
 • Căutarea cuvintelor: Rezolvați cuvinte ascunse în grile cu litere. Acest joc dezvoltă vocabularul și abilitățile de recunoaștere a cuvintelor.
 • Settlers of the stone age: O variantă a jocului Catan, în care vă întoarceți în timp în era de piatră și vă luptați pentru resursele necesare supraviețuirii.
 • LEGO Building Challenges: Stabiliți provocări pentru construcții LEGO, cum ar fi construirea unui vehicul sau a unei structuri specifice. Este o modalitate excelentă de a pune la încercare creativitatea.

Aceste jocuri pentru copii offline oferă o varietate de experiențe distractive și educative pentru copii și adulți deopotrivă. Alegeți jocurile care se potrivesc vârstei și preferințelor copiilor și bucurați-vă de momente memorabile în familie.

Concluzie

În concluzie, jocurile pentru copii în casă sunt o modalitate minunată de a petrece timp de calitate în familie și de a stimula dezvoltarea micuților. Cu aceste 20 de idei de jocuri, veți avea mereu opțiuni variate pentru a-i ține ocupați și fericiți. Nu uitați să adaptați jocurile la vârsta și interesele copiilor pentru a le face experiențe cu adevărat memorabile și educaționale. Distracție plăcută!

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending