Conectează-te cu noi

Călătorie

Cele Mai Bune Lucruri de Văzut și de Făcut în Oradea

Publicat

pe

Cele Mai Bune Lucruri de Văzut și de Făcut în Oradea

Un important centru istoric și cultural, Oradea se află în vestul României, pe malul râului Crișul Repede, care taie orașul aproape în jumătate. Timp de secole, unul dintre cele mai importante centre urbane din regiune, este văzut ca o poartă spre Europa de Vest. Deși nu este un oraș aglomerat turistic, Oradea se mândrește cu o mulțime de atracții naturale, culturale și istorice care îl fac o destinație grozavă pentru o călătorie. Haideți să vedem câteva dintre cele mai frumoase atracții de vizitat în Oradea.

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea

Oradea găzduiește o cetate în formă de pentagon din secolul al XII-lea, cu un trecut ilustru. Construită de regele Ladislau I al Ungariei ca mănăstire catolică fortificată, a fost ulterior transformată într-o cetate în stil renascentist și promovată la statutul de sediu al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea. Cândva înconjurată de un șanț foarte adânc de aproximativ 37 metri lățime, umplut cu apă din criș, este astăzi cea mai bine conservată cetate din Europa.

Palatul Episcopal

Palatul Episcopal

Construit în stil baroc târziu austriac, Palatul Episcopal Catolic din Oradea a fost fondat în secolul al XVIII-lea de către baronul episcop Adam Patačić. Construit după planurile arhitectului austriac Franz Anton Hillebrand, are 365 de ferestre exterioare, reprezentând zilele anului, și 120 de camere repartizate pe trei etaje. Inspirat de Palatul Belvedere din Viena, este astăzi unul dintre cele mai îndrăgite repere ale orașului.

Casa Darvas-La Roche

Casa Darvas-La Roche

Una dintre bijuteriile arhitectonice ale orașului, casa Darvas-La Roche a fost construită între anii 1909 și 1912 de frații László și József Vágó în stil secesional Art Nouveau. Punctele de evidență includ fațada, decorată cu nasturi din ceramică Zsolnay, verde albastru, în mai multe stiluri, balconul bogat împodobit, vitraliul de culoare strălucitoare cu nuanțe naturale și decorațiuni unice din fier.

Biserica cu Luna

Biserica cu Luna

Construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, această biserică ortodoxă română, renumită datorită unui mecanism construit de maestrul vienez George Rueppe, prezintă fazele lunii. Unic în Europa, mecanismul, care acţionează o sferă cu diametrul de un metru vopsită în negru şi auriu, este montat pe turnul bisericii. Luna de metal urmărește rotația lunii în jurul Soarelui și arată privitorilor faza exactă în care se află luna Pământului.

Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa

Rezervația Naturală Pârâul Peța

Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa găzduieşte un soi preţios de nufăr, originar din râul Peţa. Nymphaea lotus f. termale, care crește doar la suprafața apelor termale care ating 30 de grade Celsius, se crede că au supraviețuit aici încă dinainte de epoca glaciară. Floarea, care înflorește noaptea și este ușor parfumată, este cultivată doar în alte două locații – în grădinile Kew și grădinile botanice ale universității din Bonn.

Băile Felix

Băile Felix

Datorită apelor sale termale, Băile Felix este una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din țară. Potrivit unor istorici, izvoarele termale au fost descoperite în jurul anului 1.000 d.Hr., în timp ce unii spun că au fost folosite doar în jurul anului 1.700. Cert este că au fost exploatate pentru prima dată în secolul al XVIII-lea de către un călugăr de la mănăstirea Klosterbruck din Moravia, care era și administrator al mănăstirii din Sânmartin. Cu temperaturi ale apei cuprinse între 20 și 49 de grade Celsius, ele sunt folosite în tratarea unei multitudini de afecțiuni, așa că în timp ce vă aflați în Oradea, încercați aceste remedii naturale.

Lacul Lotus

Lacul Lotus

O altă atracție centrată pe florile frumoase care cresc în această zonă este lacul lotus roz. Situat la 8 kilometri de Oradea, lacul este acoperit de sute de Nelumbo nucifera, sau flori de lotus indiene care primește mulți vizitatori anual.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending