Conectează-te cu noi

News

Ce este ciuperca unghiei și cum poate fi tratată eficient?

Publicat

pe

🍄Ce este ciuperca unghiei și cum poate fi tratată eficient?

Ciuperca unghiei, cunoscută și sub numele de onicomicoză, este o infecție micotică care afectează una sau mai multe unghii de la mâini sau picioare. Această afecțiune este una dintre cele mai comune probleme ale unghiilor, afectând în special persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu diabet.

Simptomele ciupercii unghiei

Principalele simptome ale ciupercii unghiei includ:

 • Schimbarea culorii unghiei (de la roz sau galben la maro sau negru)
 • Subțierea sau îngroșarea unghiei
 • Crăparea sau desprinderea unghiei de pe patul unghial
 • Durere sau senzație de disconfort la nivelul degetului afectat
 • Miros neplăcut în cazul unei infecții avansate

Factori de risc pentru dezvoltarea ciupercii unghiei

Ciuperca unghiei poate afecta orice persoană, dar există anumiți factori de risc care cresc șansele de dezvoltare a acestei infecții. Printre aceștia se numără:

 • Vârsta înaintată
 • Sistemul imunitar slăbit
 • Diabetul
 • Probleme ale circulației sanguine
 • Mersul desculț în zone umede, cum ar fi piscinele sau băile publice
 • Folosirea încălțămintei care nu permite aerisirea picioarelor
 • Obezitatea
 • Stilul de viață sedentar

Prevenirea ciupercii unghiei

Pentru a preveni apariția ciupercii la unghii, este important să se ia măsuri preventive. Iată câteva sfaturi utile pentru a vă menține unghiile sănătoase:

 1. Mențineți igiena corespunzătoare a unghiilor și a picioarelor: spălați-vă pe mâini și pe picioare în mod regulat și uscați-vă bine după fiecare baie.
 2. Evitați încălțămintea strâmtă sau incomodă și purtați șosete de bumbac pentru a permite circulația aerului.
 3. În cazul în care utilizați unghii artificiale sau lac de unghii, asigurați-vă că sunt aplicate într-un mediu curat și steril.
 4. Nu împărtășiți obiecte personale, cum ar fi prosopul sau foarfeca de unghii, cu alte persoane.
 5. Evitați mersul desculț în locuri publice, precum săli de sport sau băi publice, și utilizați papuci de unică folosință.
 6. Încercați să mențineți sistemul imunitar puternic prin alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate.
 7. În cazul în care sunteți expus la factori de risc, cum ar fi diabetul sau afecțiuni cronice ale pielii, discutați cu medicul dumneavoastră despre măsurile preventive adecvate.

Luând măsuri preventive adecvate și acționând imediat în cazul apariției simptomelor, puteți preveni apariția ciupercii la unghii sau împiedica răspândirea acesteia.

Tratamentul ciupercii unghiei

În cazul în care o persoană suspectează că are ciupercă la unghie, este important să consulte un medic dermatolog sau un medic de familie cât mai curând posibil pentru a determina diagnosticul corect și a stabili planul de tratament adecvat.

Tratamentul pentru ciuperca unghiei poate varia în funcție de severitatea infecției. În general, tratamentul poate include o combinație de măsuri de igienă personală și medicamente antifungice.

Medicamentele antifungice pot fi administrate în formă de comprimate, unguente sau lacuri unghiale. În cazul formelor ușoare până la moderate de ciupercă la unghie, medicamentele antifungice topice (sub formă de unguente sau lacuri unghiale) pot fi suficiente. Aceste medicamente acționează prin distrugerea ciupercii și reducerea inflamației locale.

În cazul formelor severe de ciupercă la unghie sau a celor care nu răspund la tratamentul topic, medicamentele antifungice orale pot fi necesare. Aceste medicamente pot avea efecte secundare și trebuie administrate sub supravegherea unui medic.

În plus față de medicamente, se recomandă și măsuri igienice precum curățarea și îndepărtarea unghiei afectate pentru a permite o creștere normală a acesteia. În cazul unghiilor afectate în mod extins, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a acestora.

De asemenea, există și remedii naturale care pot ajuta la tratarea ciupercii unghiei, precum uleiul de arbore de ceai, oțetul de mere sau uleiul de lavandă. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca orice remediu natural pentru a evita complicațiile sau interacțiunile cu alte medicamente.

Rezumat: Ciuperca Unghiei

Ciuperca unghiei este o afecțiune frecventă care poate fi tratată eficient cu medicamente antifungice și măsuri igienice corespunzătoare. Este important să se ia măsuri preventive pentru a evita apariția infecției și să se acționeze imediat în cazul în care apar simptome pentru a evita complicațiile. Consultați un medic înainte de a încerca orice tratament sau remediu natural pentru ciuperca unghiei.

Întrebări Frecvente

Simptomele ciupercii unghiei includ decolorarea unghiei, ingrosarea acesteia, crăparea sau exfolierea marginea unghiei, miros neplăcut, durere sau senzație de disconfort la nivelul degetului.

Diagnosticul ciupercii unghiei se poate face prin examinarea clinică a unghiei afectate și prin recoltarea unei probe de unghie pentru analize de laborator.

Opțiunile de tratament pentru ciuperca unghiei includ medicamente antifungice administrate sub formă de comprimate, unguente sau lacuri unghiale, îndepărtarea unghiei afectate sau utilizarea de remedii naturale.

Da, ciuperca unghiei poate fi contagioasă și poate fi transmisă prin contact direct cu unghia infectată sau cu obiecte personale contaminate. Este important să se ia măsuri preventive pentru a evita răspândirea infecției.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending