Stil de viață
Cum Să Preparați Espresso Acasă

Cafeaua are o istorie la fel de bogată ca și gustul ei intens. Dacă în trecut era considerată un aliment, de-a lungul timpului cafeaua a devenit o băutură populară și indispensabilă în ritualul celor care preferă să-și înceapă ziua cu acest stimulent aromatic. La prepararea unei cafele trebuie să se țină cont de folosirea unor cantități corespunzătoare de ingrediente și de respectarea anumitor pași ai procesului de prelucrare și preparare. Toate aceste aspecte influențează produsul final astfel încât ceașca dumneavoastră de cafea să fie echilibrată și cât mai bună.
Cafeaua – origini și mod de preparare
Legenda spune că a fost descoperit întâmplător de un cioban etiopian care a observat că animalele sale s-au agitat după ce a consumat această plantă.
Regiunea în care a fost descoperită este cunoscută drept „Kaffa” și era situată pe continentul african, într-o zonă a Etiopiei. De aici cafeaua s-a răspândit în Yemen, apoi în Arabia, Egipt și India. Cafeaua a intrat în Europa în urmă cu trei secole prin portul Veneției și a fost adusă de negustorii arabi.
Calitatea boabelor de cafea depinde de sistemul de prăjire, care este atât o artă, cât și o știință. Prin prăjire, boabele de cafea verde capătă acea culoare maro închis și aromă intensă. Există patru tehnici de prăjire a cafelei:
- light – boabele sunt maro deschis, au gust de cereale prăjite și au o aciditate mai mare.
- medium – boabele sunt maro, puțin mai închise decât ușor prăjite, nu au gust de cereale prăjite și au o aciditate echilibrată.
- medium – dark – boabele de cafea au o culoare mult mai închisă și suprafața uleioasa, iar aroma este mult mai intensă.
- dark – boabele au o culoare maro închis spre negru, au o suprafață lucioasă, iar cafeaua preparată este acidă și are un nivel scăzut de cofeină.
După procesul de prăjire, boabele de cafea sunt măcinate și pot fi folosite la prepararea unei cafele. Cafeaua măcinată este destul de delicată și se poate deteriora rapid în contact cu aerul, lumina, căldura și umezeala. Înainte de ambalare, este depozitată într-un mediu cu atmosferă controlată, unde dioxidul de carbon care se formează în mod natural în timpul procesului de prăjire este dispersat într-un timp scurt, menținând astfel aroma cafelei. Ambalajul are rolul de a menține calitatea cafelei timp îndelungat.
Cafea preparată în mod tradițional – influențe culturale
Metoda turcească
Pentru această metodă puteți folosi cafea deja măcinată sau, dacă puteți cumpăra boabe de cafea pentru a măcina acasă de fiecare dată când vreți să savurați o cafea proaspătă. Puneți apă rece într-un ibric, în funcție de cantitatea dorită (la fiecare cană de apă adăugați câte o linguriță cu un praf de cafea și o linguriță mică de zahăr). Amestecăm până se topesc cristalele de zahăr, apoi punem recipientul pe foc, la foc mic. După ce cafeaua s-a umflat în ibric, scoateți recipientul de pe foc. Odată ce nivelul ei revine la normal, mai executaț această mișcare de două ori. Apoi turnați niște cafea în cești, puneți fierbătorul cu restul de cafea înapoi pe foc până când băutura începe să se umfle din nou. Turnați restul de cafea în căni. Pentru aceasta metodă de preparare puteți folosi un ceainic turcesc din alamă.
Metoda armeană
Cum faceți o astfel de cafea? Adăugați o lingură de cafea și o ceașcă de apă în ibric. Se amesteca până se dizolvă cafeaua, apoi se pune recipientul pe foc și se lasă la foc mediu. Verificați dacă există un inel de spumă în centrul ceainicului, semn că băutura este aproape gata. Rețineți că trebuie să luați băutura de pe foc înainte de a începe să fiarbă. Cafeaua poate fi savurată și cu zahăr, iar daca vreți să aveți un rezultat ideal, este recomandat să folosiți cafeaua grecească pentru preparare.
Cafea opărită
Cafeaua opărită este mult mai ușor de făcut. Se adaugă doua lingurițe de cafea într-o cană peste care apoi se toarnă apă fierbinte și se amestecă ușor. Cafeaua poate fi servită după ce aluatul este depus la baza cănii. Cafeaua opărită este considerată mult mai sănătoasă deoarece previne eliberarea a doi compuși, gasol și cafesol, care influențează creșterea nivelului de grăsimi din sânge.
Cafea instant
Deși are avantajul de a se prepara mult mai rapid decât alte metode tradiționale, gustul cafelei instant nu este la fel de intens și aromat. În plus, cafeaua instant poate conține culori și arome artificiale care îi scad calitatea în comparație cu alte tipuri de cafea.
Beneficiile dovedite ale cafelei
Ceașca de cafea zilnică nu este doar o sursă de plăcere, ci și un elixir pentru sănătate. Cafeaua are beneficii dovedite pentru organism, dar se recomanda un consum moderat, așa că 3-4 cești de cafea pe zi sunt suficiente pentru a influența pozitiv starea psihică și fizică.
Există o legătură între cafea și efort fizic – o cafea băută cu 30 de minute înainte de începerea antrenamentului fizic are un efect revigorant, energizant și ajută la prevenirea oboselii musculare daca se consumă neagră, fără zahăr sau lapte are mai puțin de 80 de calorii, deci nu afectează aportul caloric și ajută la menținerea echilibrului energetic în organism. Cofeina ajută la menținerea concentrării în perioadele solicitante și îmbunătățește memoria pe termen scurt, eliminând oboseala care poate apărea în a doua jumătate a zilei.
În concluzie, ceașca de cafea dimineața, dar și consumată puțin mai târziu are multe beneficii, motiv pentru care rămâne o băutura populară în alegerile noastre zilnice. Iar prepararea cafelei este un ritual în sine – din momentul recoltării boabelor de cafea, prăjirea, măcinarea și pregătirea cănii de cafea sunt respectate pași importanți care asigură calitatea și aroma intensă a acesteia.
-
Newso lună în urmă
Cele mai bune 10 seriale coreene de vizionat
-
Newso săptămână în urmă
Coduri Eroare Centrală Saunier Duval
-
News6 zile în urmă
Coduri Eroare Centrală Buderus
-
Newso săptămână în urmă
Coduri Eroare Centrală Vaillant
-
News2 săptămâni în urmă
Top 30 de filme de dragoste pe care trebuie să le vizionați
-
Călătorie3 săptămâni în urmă
Delta Dunării: Sanctuar natural și destinație de neuitat pentru ecoturism
-
News3 săptămâni în urmă
Mierla – Curiozități și informații despre această pasăre
-
News4 săptămâni în urmă
Cele mai frumoase nume de fete și semnificațiile lor