Conectează-te cu noi

Călătorie

Fontana di Trevi: Una dintre cele mai frumoase fântâni ale Romei

Publicat

pe

Fontana di Trevi - O adevărată capodoperă în inima Italiei

Fontana di Trevi nu este doar una dintre cele mai cunoscute fântâni din Roma, ci și din lume. Înconjurată de arhitectură grandioasă și învăluită în legende fascinante, această capodoperă barocă atrage milioane de turiști anual.

În acest articol, veți descoperi istoria, semnificația și detaliile arhitecturale ale Fontanei di Trevi, dar și legendele și obiceiurile care o înconjoară. Scopul este de a oferi o privire profundă în ceea ce face din această fântână un simbol etern al Romei.

Originea numelui

Numele „Fontana di Trevi” provine de la „Tre Vie”, care se referă la intersecția celor trei străzi ce duc spre fântână. Aceasta se consideră a fi punctul focal al întâlnirii dintre trei drumuri antice din Roma.

Una dintre cele mai vechi surse de apă din Roma

Fontana di Trevi are rădăcini adânci în istoria Romei, fiind o extensie a Acvaductului Virgo, una dintre cele mai vechi surse de apă ale orașului. Acvaductul, construit în anul 19 î.Hr., aproviziona o bună parte a Romei cu apă proaspătă și potabilă.

Apa din fântână venea inițial dintr-o sursă situată la peste 20 de kilometri distanță de Roma. De-a lungul secolelor, canalul a fost reparat și extins, iar în secolul al XVII-lea a fost decisă construirea unei fântâni grandioase pentru a marca capătul acestui acvaduct.

Arhitectul care a câștigat drepturile de a proiecta fântâna

Nicola Salvi, un arhitect și sculptor italian născut în 1697, a fost cel care a câștigat concursul pentru designul Fontanei di Trevi. Într-un concurs organizat de Papa Clemens al XII-lea, Salvi a reușit să impresioneze cu abilitățile sale și viziunea sa artistică. Lucrările la proiectul său au început în 1732 și au continuat până în 1762, fiind finalizate de Giuseppe Pannini, un alt arhitect remarcabil, după decesul lui Salvi în 1751.

Fântâna a devenit un exemplu strălucitor al arhitecturii baroce, cu detalii elaborate și simboluri complexe care reflectă cultura și mitologia Romei antice. Salvi a avut grijă să integreze fântâna în arhitectura deja existentă a zonei, creând un echilibru între monumentul său și peisajul urban.

Una dintre particularitățile abordării lui Nicola Salvi este modul în care a gândit interacțiunea între fântână și spațiul public. El a proiectat fântâna astfel încât să devină o „scenă teatrală” grandioasă, unde turiștii și localnicii pot deveni „actori”, fie că își fac un selfie, aruncă o monedă sau pur și simplu se pierd în contemplarea detaliilor artistice.

În concluzie, Nicola Salvi nu a fost doar arhitectul care a câștigat dreptul de a proiecta Fontana di Trevi, dar și cel care a investit această structură cu un suflet artistic, un nivel profund de detaliu și un sens de coeziune cu spațiul și istoria Romei.

Ce zeu înfățișează Fontana di Trevi?

Ce zeu înfățișează Fontana di Trevi?

În centrul fântânii se află o statuie impunătoare a zeului Neptun, regele mărilor, înconjurat de alte figuri mitologice și de alegorii. Zeul este înfățișat într-un car tras de doi tritoni, simbolizând contrastul între calmul și furia apelor.

Materialul din care este făcută fântâna

Fontana di Trevi este realizată în mare parte din travertin, un tip de calcar adus din carierele situate în regiunea romană. Travertinul a fost un material de construcție foarte popular în Roma Antică și a fost folosit în numeroase alte structuri iconice, cum ar fi Colosseumul. Alegerea acestui material nu a fost doar estetică, dar și funcțională, având în vedere că travertinul este recunoscut pentru rezistența sa mare la eroziune și intemperii.

În adiție, travertinul posedă o textură unică, ce adaugă un efect vizual remarcabil. Aceasta are capacitatea de a reflecta lumina într-un mod aparte, făcând ca fântâna să strălucească în soare sau sub iluminatul artificial. Această caracteristică a contribuit la statutul Fontanei di Trevi ca unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din lume.

Pe lângă travertin, în realizarea fântânii au fost folosite și alte materiale, cum ar fi bronzul pentru statuile care împodobesc monumentul. Detaliile fine, precum expresiile faciale ale statuilor sau elementele decorative, au fost realizate cu mare precizie, implicând un nivel înalt de meșteșug și artizanat.

Utilizarea travertinului și a bronzului nu au fost alegeri întâmplătoare. Aceste materiale nu doar că s-au păstrat bine de-a lungul anilor, dar ele și conferă un anumit nivel de autenticitate și legătură cu istoria Romei. Faptul că aceste materiale au fost extrase sau produse local reprezintă o omagiere a resurselor naturale și a meșteșugurilor tradiționale ale Italiei.

Astfel, materialul din care este făcută Fontana di Trevi nu este doar o necesitate structurală, ci și o părticică a identității și poveștii acesteia. Fiecare piatră de travertin și fiecare detaliu sculptat în bronz adaugă la povestea complexă și la frumusețea captivantă a acestei opere de artă monumentale.

Legenda monedelor aruncate în fântână

Una dintre cele mai cunoscute legende spune că dacă arunci o monedă peste umărul tău în Fontana di Trevi, te vei întoarce în Roma. A doua monedă asigură o întoarcere la fântână, iar a treia monedă te va face să te îndrăgostești de un italian sau o italiancă.

Ce se întâmplă cu monedele aruncate în fântână?

Este o practică bine-cunoscută ca turiștii să arunce monede peste umăr în Fontana di Trevi, în speranța că acest gest le va aduce noroc sau se vor întoarce în Roma. Dar ce se întâmplă, de fapt, cu toate aceste monede? Surprinzător pentru unii, aceste monede sunt colectate regulat de către autoritățile locale.

Procesul de colectare este unul destul de organizat și se realizează în mod frecvent, uneori chiar zilnic, în funcție de fluxul de turiști. Echipele de curățare golesc fântâna și colectează monedele, iar sumele adunate pot fi considerabile. Conform estimărilor, se colectează până la 3.000 de euro pe zi, sumă care ajunge să fie donată organizațiilor caritabile.

Din momentul colectării, monedele sunt triate și curățate. Ele sunt apoi donate Caritas, o organizație caritabilă catolică, care le folosește pentru a finanța proiecte sociale. De exemplu, aceste fonduri au ajutat la susținerea unor proiecte de alimentare a persoanelor fără adăpost, la furnizarea de servicii medicale pentru cei în nevoie și la dezvoltarea programelor educaționale pentru copii defavorizați.

Nu numai că acest gest simbolic de a arunca o monedă în Fontana di Trevi ajută la susținerea unor cauze nobile, dar pune și în evidență modul în care un obicei turistic aparent simplu poate avea un impact semnificativ asupra comunității. Astfel, monedele aruncate în Fontana di Trevi nu doar că îndeplinesc dorințe, dar contribuie și la îmbunătățirea vieților celor mai puțin norocoși. Acesta este un exemplu concret de cum tradiția și turismul pot fi canalizate pentru a avea un efect pozitiv și sustenabil asupra societății.

Un obiectiv turistic de vizitat

Fontana di Trevi nu este doar un loc pentru a face o dorință, ci și un obiectiv turistic major. Zona înconjurătoare este plină de cafenele, magazine și muzee, făcând din fântână un punct de atracție complet pentru orice vizitator.

Concluzie

Fontana di Trevi nu este doar o simplă fântână, ci o îmbinare fascinantă de artă, istorie și mitologie. Fie că ești fascinat de arhitectură, interesat de legende sau pur și simplu în căutarea unei experiențe turistice memorabile, această fântână are ceva de oferit pentru toată lumea.

De la originea numelui, la importanța sa istorică și culturală, Fontana di Trevi rămâne o emblemă a Romei, o capodoperă ce nu trebuie ratată într-o călătorie în capitala Italiei. În încheiere, Fontana di Trevi nu este doar una dintre cele mai frumoase fântâni ale Romei, ci și un simbol etern al orașului și al influenței sale culturale asupra lumii.

Aritcol de interes:

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending