Conectează-te cu noi

Gaming

Bazele Întreținerii Computerului

Publicat

pe

Bazele Întreținerii Computerului | Zicala.ro

Ventilație și managementul prafului

Un PC trebuie să fie bine ventilat pentru a funcționa la capacitate maximă, fără a fi accelerat din cauza temperaturilor ridicate. De cele mai multe ori, ventilația necorespunzătoare poate fi cauzată de acumularea de praf în interiorul carcasei, acumularea între componente și mai ales în jurul ventilatoarelor. Un computer mai fierbinte va face ca ventilatoarele să se învârtească și mai repede, încercând să compenseze lipsa de răcire adecvată, ceea ce, la rândul său, va face ca computerul să funcționeze mai zgomotos decât în ​​mod normal.

Reglajul din cauza supraîncălzirii este principala problemă cauzată de acumularea de praf. În funcție de volumul de lucru, un procesor va produce mai mult sau mai puțină căldură. Chiar și atunci când computerul este inactiv, este necesară o bună ventilație pentru a menține o temperatură constantă. Sub sarcini grele, cum ar fi jocurile, procesorul și, în special, GPU-ul vor primi mai multă putere pentru a satisface cererea de performanță, ceea ce duce la producerea mai multă căldură.

Reglajul se referă la momentul în care puterea acestor componente este redusă din cauza supraîncălzirii. Dacă nu este asigurată o ventilație adecvată, componentele, cum ar fi procesorul și GPU-ul, vor primi mai puțină putere pentru a evita orice deteriorare fizică a componentelor, ceea ce duce la o performanță mai mică. Procesul de curățare a componentelor din interiorul computerului este o chestiune delicată. Ele pot fi ușor deteriorate dacă curățați greșit. Dozele de aer sunt cel mai eficient mod de a elimina praful din componente, chiar și praful care se găsește în locuri inaccesibile.

Deoarece componentele precum placa de bază au multe părți expuse, conductori, pini și altele, atunci când utilizați recipientul de aer, trebuie păstrată o distanță suficientă între zona care necesită curățare și recipientul de aer. Presiunea din aceste cutii este destul de puternică și menținerea distanței corespunzătoare față de componente este esențială pentru a evita orice deteriorare accidentală. Temperatura poate fi monitorizată în timp real cu ajutorul diferitelor programe precum HW Monitor sau MSI Afterburner. Aceste aplicații, în special HW Monitor, arată o descriere detaliată a ceea ce se întâmplă în timp ce computerul rulează. MSI Afterburner poate afișa temperatura CPU și GPU în timpul jocului, precum și utilizarea RAM, ceea ce poate ajuta la determinarea dacă componentele se supraîncălzi sau nu.

Răcirea computerului

Răcire ventilată

Utilizarea aerului este principala modalitate de a răci un computer. Pentru ca interiorul carcasei să fie răcit corespunzător, trebuie menținut un flux de aer pozitiv. Acest lucru înseamnă că ar trebui să intre mai mult aer în carcasă decât la ieșire din ea. Dacă există mai mult aer care iese din carcasă decât intră în el, se numește flux de aer negativ. Acest lucru creează un vid în interiorul carcasei, forțând aerul să intre prin diferite zone ale carcasei și incapabil să conducă aerul fierbinte afară. O modalitate bună de a primi un flux de aer pozitiv este de a avea mai multe ventilatoare în față care să servească drept ventilatoare de admisie și altul în spate care servește drept ventilator de evacuare.

Racire lichidă

Răcirea cu lichid funcționează aproape la fel ca și răcirea cu aer, cu excepția faptului că aerul este folosit pentru a răci lichidul din interiorul unui radiator, situat de obicei în spatele orificiilor de ventilație, iar lichidul răcit ajunge la procesor și acest ciclu este menținut în mod constant. Răcirea cu lichid s-a dovedit a fi o metodă mai eficientă de răcire a PC-ului pentru ca acesta să funcționeze la cel mai înalt potențial.

Răcirea cu lichid a sistemului este un proces mai complicat decât răcirea cu aer fiind mai simplă. Pentru a ușura lucrurile, au fost puse la dispoziție kituri de răcire cu lichid pentru a permite o experiență mai confortabilă de construire a computerului, bazată pe răcirea cu apă. Alternativa este mai orientată spre personalizare, bazându-vă pe dumneavoastră pentru a asambla sistemul de răcire, cum ar fi tăierea și conectarea tuburilor și asigurându-vă că le fixați cu fitingurile potrivite. Scurgerile sunt preocuparea majoră pentru majoritatea celor care construiesc pentru prima dată un sistem de răcire personalizat.

Jocuri și utilizarea resurselor

Astăzi, jocurile sunt făcute să ruleze pe cât mai multe sisteme și să nu folosească resursele într-un mod atât de intensiv, altele sunt făcute să ruleze pe toate platformele, de la PC și console până la telefoane mobile și tablete. Multe jocuri sunt dezvoltate ca jocuri sociale care folosesc mai puține resurse decât cele mai recente jocuri triple-A, care sunt mai intense și pun mai mult stres pe componente.

Chiar dacă nu jucați jocuri intensive, utilizarea regulată a unui computer cu praf și neaerisit bine intern va duce la deteriorarea componentelor în timp. Curățarea în interiorul computerului poate părea puțin intimidantă la început, cu toate acestea, nu este atât de greu și beneficiile curățării acestuia sunt multe. Multe videoclipuri pot fi găsite online, inclusiv pași pentru a demonta computerul și a-l remonta. Chiar și ceva la fel de simplu precum scoaterea panoului lateral al carcasei și suflarea prafului folosind spray de aer va fi suficient pentru a ajuta la reducerea acumulării de praf și resturi în timp.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending