Conectează-te cu noi

Tehnologie

De ce Aveți Nevoie de Internet Rapid?

Publicat

pe

De ce Aveți Nevoie de Internet Rapid? | Zicala.ro

În zilele noastre, serviciile de internet oferă deja destul de multă lățime de bandă clienților lor, dar ar fi bine să știm dacă această lățime de bandă mare are vreun sens, sau este doar o risipă de bani?

Să vedem cât de rapidă este rețeaua dumneavoastră și de ce depinde dacă aveți nevoie de un pachet mai mare.

Ce este lățimea de bandă?

Lățimea de bandă este rata de transfer de date a internetului. De obicei, se măsoară în megabiți pe secundă (Mbit/s), ceea ce arată câți megabiți de date puteți accesa pe internet într-o secundă. Atenție, megabiții (Mb) nu trebuie confundați cu megabiții (MB). În abreviere, diferența dintre literele mici și marile „b”. Cu toate acestea, există un multiplicator de 8 între bit și octet, adică un megaoctet este de 8 megabiți.

Care este diferența dintre vitezele de descărcare și de încărcare?

Celelalte date care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a caracteriza serviciile de Internet sunt vitezele de descărcare și încărcare. Am discutat despre viteza, dar ce este? Descărcarea are loc atunci când conținutul de pe Internet ajunge la computerul dumneavoastră, ceea ce înseamnă că sunteți pe cale să descărcați date de pe Internet. De exemplu, dacă vizionați un site web sau un videoclip YouTube, puteți descărca un film.

Încărcarea este atunci când doriți să încărcați ceva de pe computer pe Internet. De exemplu, trimiteți un e-mail, încărcați o fotografie pe Facebook sau un videoclip pe YouTube sau încărcați fișiere în spațiul de stocare în cloud.

Rezultă logic că viteza de descărcare arată cât de repede puteți accesa conținut de pe internet, iar viteza de încărcare arată cât de repede puteți încărca date pe internet.

Ce înseamnă asta în practică?

Să presupunem că doriți să descărcați un atașament care conține fotografii. De exemplu, acest atașament ar trebui să aibă o dimensiune de 25 MB (adică megaocteți). Să presupunem că aveți o conexiune la internet cu o viteză de descărcare de 150 Mbit/s. Apoi puteți descărca 150 de megabiți de date pe secundă și 25 de megabiți de 200 Mbit (pentru că trebuie să-i înmulțiți cu opt). Se pare imediat că teoretic puteți descărca 25 de megaocteți de date în 1,33 secunde. Dacă viteza de încărcare este să spunem 10 Mbit/s, atunci încărcarea (de exemplu, dacă trimiteți un atașament de această dimensiune într-un e-mail) va dura până la 20 de secunde.

Cum să alegeți un router?

La început, Wi-Fi (Wireless Fidelity aka wireless internet) a început cu standardul 802.11b, care este puțin lent (11 Mbps) pentru internetul de astăzi. Ani mai târziu, s-au răspândit aceste routere 802.11g mai rapide și mai fiabile, care în cele mai multe cazuri se mențin și astăzi, dar nu mai sunt la zi și nu mai sunt foarte rapide (56 Mbps). Prin comparație, o conexiune Ethernet prin cablu, sau o rețea locală, poate ajunge în majoritatea cazurilor la 100 de megabiți, dintre care o mare parte poate fi pusă în practică. Dacă doriți performanțe wireless măsurabile pentru aceasta, alegeți dintre routerele 802.11n mai noi, testate, care promit 150 sau 300 de megabiți de lățime de bandă și o rază mai bună cu sistemul lor de antenă MIMO îmbunătățit. În interior, aparatele cu trei antene dau cele mai bune rezultate, dacă aveți mai multe etaje în casă, atunci antena centrală poate merita să o înclinați înapoi cu 45 de grade. Există și dispozitive cu antene încorporate, aranjate din fabrică.

Și atunci întrebarea principală este: cât de rapid ar trebui să fie internetul?

Desigur, furnizorii de servicii încearcă să convingă pe toată lumea să obțină cel mai mare pachet posibil, mai rapid decât un internet mai rapid. Dar nu toată lumea ar putea avea nevoie de el. Pe de o parte, un router tradițional, mai ieftin, nu este suficient pentru un internet foarte rapid și poate fi nevoie de o piesă mai puternică. Deci, nu contează cât de rapid este internetul, dacă routerul limitează viteza.

Pe de altă parte, cu majoritatea dispozitivelor din zilele noastre, ne conectăm la internet prin WiFi și este foarte dificil să accesați lățimile de bandă la modă de astăzi prin WiFi. În zilele noastre, mulți furnizori de servicii oferă cel puțin 500 de megabiți de internet, dar nu putem oferi cu adevărat mai rapide de 2-300 de megaocteți de lățime de bandă prin WiFi cu un router foarte bun. Și cu cât vă îndepărtați de router, acesta va scădea.

Cum ar trebui să vă decideți?

Este dificil să determinați în avans cât de repede aveți nevoie de internet, dar vă vom oferi câteva indicii.

  • Dacă aveți nevoie de internet simplu pentru uz casnic, doar să navigați pe internet, să vizionați videoclipuri YouTube și Facebook și doar 1-2 dispozitive vor folosi internetul la un moment dat, atunci 30-50 de megabiți de internet sunt cu adevărat destui.
  • Dacă de obicei descărcați lucruri mai mari de pe Internet sau mai multe dispozitive folosesc în mod activ Internetul în același timp (de exemplu, YouTube, HBO GO, Spotify etc. merg de pe mai multe dispozitive), poate doriți să alegeți un pachet puțin mai rapid , dar nici aici nu se cere 100-150 Mbit/s, oricât de mult o forțează furnizorul de servicii.
  • În ultima categorie, sunt gospodării sau întreprinderi unde au destul de multe dispozitive, până la 5-10 dispozitive, care folosesc activ Internetul (cum ar fi un birou mic sau mijlociu), cu descărcări și încărcări continue, mutând fișiere mari pe Internet, poate doriți să luați în considerare un pachet și mai rapid de 250-500 Mbit. Sau persoane care au activități care necesită un transfer mare de date. Aceștia ar putea fi creatori de conținut, cum ar fi YouTubers sau Gamers cărora le place să joace online. Pe teritoriul jocului online, există o mulțime de posibilități, iar fiecare dintre ele necesită o lățime de bandă largă. Puteți juca PUBG unde timpul de reacție ar trebui să fie cât mai rapid posibil. În acest caz, veți avea nevoie de un transfer mare de date.

Concluzie

Când vine vorba de viteza internetului, există o mulțime de factori de care ar trebui să luați în considerare. În primul rând, asigurați-vă că vă analizați viteza actuală și, dacă aceasta nu este suficientă, faceți o listă în care notați toate activitățile pe care le faceți online. După aceea, ar trebui să aveți o imagine clară a cât de rapid ar trebui să fie internetul dumneavoastră.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending