Conectează-te cu noi

Stil de viață

Îmbrăcămintea Egiptului Antic

Publicat

pe

Îmbrăcămintea Egiptului Antic | Cum se Îmbrăcau Egiptenii

Se apropie sărbătorile și ați vrea să mergeți într-o călătorie într-o țară plină de istorie? Ce ați spune dacă ați vizita Egiptul? Are o istorie fascinantă în care puteți afla multe lucruri pe care cu siguranță nu le știați. Ceea ce este mai impresionant în Egipt, în afară de a afla cum s-a format, este stilul vestimentar din acele vremuri, mai precis în Egiptul Antic. Nu vă interesează cum erau îmbrăcați și ce purtau egiptenii în urmă cu mulți ani?

Îmbrăcăminte

Pentru această perioadă istorică și așezare geografică, trebuie să spunem că egiptenii purtau una sau două piese vestimentare mari, înfășurate în jurul trupului lor, în moduri diferite. Astfel, atât femeile, cât și bărbații purtau tunici croite pe corp, care semănau, mai degrabă cu o cămașă lungă, ajungând până la genunchi (la bărbați) sau până la glezne (la femei).

Herodot a numit hainele purtate de ambele sexe în Egipt kalasiris. Materialul și cusăturile au variat foarte mult de-a lungul secolelor. Kalasiris acoperă ambii umerii, ori să fie purtat cu bretele de umăr. În timp ce partea superioară putea ajunge oriunde de la sub sâni până la gât, tivul inferior atingea în general gleznele. Unii aveau mâneci scurte, alții fără mâneci. Amplasarea pe corp poate fi foarte strânsă sau ușoară.

Dar cum a fost făcută această rochie? Era cusută dintr-o bucată dreptunghiulară de pânză, de două ori mai lungă decât lungimea dorită a hainei. În mijlocul pânzei a fost tăiată o deschidere pentru cap, apoi împăturită în două, iar în final părțile inferioare au fost cusute împreună, lăsând găuri pentru brațe. Erau ornamentate cu margele, iar uneori pânza era pliată și fixată cu o curea.

KALASIRIS: female egypt clothing | Ancient egypt clothing, Ancient egyptian  costume, Egypt clothing

Aparent, sclavii purtau uneori puțin mai mult decât pantaloni subțiri și bijuterii. Dar cel mai adesea, femeile în travaliu erau îmbrăcate într-un kalasiris scurt. Bărbații cu muncă fizică purtau o centură, halate mari de galabiyeh sau, dacă lucrau în apă, nimic. Dar de obicei purtau fuste scurte în loc de tunici, care puteau fi făcute ca în Asia de Vest, înfășurând o bucată de îmbrăcăminte în jurul trunchiului și picioarelor. Copiii alergau de obicei goi în timpul verii și purtau pături și pelerine iarna când temperaturile puteau scădea sub 10 °C.

Materiale ușoare

Fiind foarte cald in Egipt, clima era aridă așa ca verile erau caniculare, materialele vestimentare erau confecționate din fibre vegetale și bumbac, cei bogați foloseau puțină lână. Majoritatea hainelor au fost făcute din pânză și făcute în mare parte de femei. Ceea ce era foarte clar era că îmbrăcămintea diferă mai mult sau mai puțin în funcție de statutul social al persoanei. Pieile de animale, în special cele de leopard, erau uneori purtate de preoții și călugării egipteni, în rolul lor de slujitori direcți ai zeilor. Alteori, regii și reginele purtau haine decorative care foloseau pene ale anumitor păsări.

Încălțămintea era opțională la acea vreme dar existau și sandale din piele, papirus și fibre de palmier care se purtau ocazional, de exemplu la lucrările care puteau răni picioarele.

Păr

În ceea ce privește stilul de aranjare a părului, sunt foarte cunoscute perucile, semn de noblețe, în a căror îmbrăcăminte egiptenii s-au dovedit foarte talentați. Perucile erau realizate din păr de animal sau uman și erau folosite atât în ​​scop estetic, cât și în scopuri practice, cum ar fi pentru protecție împotriva soarelui.

Adesea, peste perucă era purtat un con de parfum solid, topindu-se în timpul zilei și eliberând o aromă plăcută. De atunci, au fost folosite extensii de păr și vopsea de păr în henna. Pe langa peruci, aristocratii egipteni si mai ales faraonul purtau diverse coroane si bijuterii decorative.

Celebră în acest sens este Coroana Albastră, realizată din pânză grea sau piele, cu o înălțime care variază între 15 și 20 de centimetri și a avut adesea diverse elemente simbolice sculptate precum „uraeus”, cobra sacră. Cu siguranță ați văzut măcar o poză cu Nefertiti, cunoscuta regină egipteană. Ea a fost cea care a făcut celebru acest tip de coroană și ea a fost cea care, cu excepția Cleopatrei, (care a urmat-o mai târziu) a fost prima „regina frumuseții” a Egiptului Antic.

Concluzie

Îmbrăcămintea vechilor egipteni nu este singurul lucru despre care veți afla, dar cu siguranță modul în care au trăit a avut o influență majoră asupra altor civilizații, mai târziu, în special asupra celei grecești, dar și asupra puţinele culturi africane care au fost mai târziu pe continentul negru.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending