Conectează-te cu noi

Gaming

Plăcile Video Dedicate și Jocurile

Publicat

pe

Plăcile Video Dedicate și Jocurile | Zicala.ro

Când vine vorba de jocuri video, placa grafică este cel mai important hardware care trebuie luat în considerare cu atenție atunci când construiți un PC pentru jocuri. Alte componente precum CPU și RAM sunt, de asemenea, extrem de importante, dar GPU-ul este cel care face cea mai mare parte a greutății atunci când vine vorba de jocuri video. GPU-ul este responsabil pentru tot ceea ce este afișat pe monitor și ne arată ce face computerul. Citirea textului de pe ecran și vizualizarea imaginilor nu se pot face fără o placă grafică și servește drept conexiune între monitor și placa de bază.

Scopul unui GPU

Modul în care funcționează GPU-ul este prin conversia datelor video în semnale electronice, care apoi le trimit către monitor permițându-ne să vedem imaginea pe care o vedem pe ecran. În vremuri străvechi, timpul era jocul precedat de GPU-urile moderne, redarea era făcută în mare parte de CPU. Jocuri precum binecunoscutele Half-Life și Quake 2 au făcut posibil ca jucătorii care nu aveau un computer puternic să joace titlurile folosind un program de randare. Folosirea procesorului pentru a reda grafica a fost abandonată din cauza lipsei de hardware specializat pentru a reda corect grafica. În prezent, majoritatea jocurilor de atunci pot fi gestionate cu ușurință de un procesor modern, cu toate acestea, titlurile triple-A intensive din punct de vedere grafic sunt imposibil de rulat fără o placă grafică adecvată. Numărul de efecte vizuale din jocuri a crescut enorm de-a lungul anilor. Texturile de înaltă rezoluție, efectele post-procesare, shadere, maparea texturii, configurarea și execuția geometriei au nevoie de hardware puternic pentru redarea corectă, o sarcină pe care un procesor nu o poate gestiona singur.

Termenul GPU a fost inventat de binecunoscuta companie de producție de GPU Nvidia la lansarea originalului Geforce 256. A fost primul GPU din gama de produse Nvidia GeForce lansată în 1999. GPU-ul a oferit un salt uriaș în performanța jocurilor 3D și a fost primul accelerator 3D compatibil cu 3D 7. Lansarea acestui produs a marcat un punct pivot în istoria tehnologiei și a fost prima dată când cipul a fost numit GPU (unitate de procesare grafică). Lansarea GeForce 256 a plasat Nvidia pe hartă ca una dintre cele mai cunoscute companii de tehnologie din lume și, până în prezent, continuă să domine peisajul GPU-urilor, cea mai recentă linie de produse fiind seria RTX.

Conexiune PCIe

De cele mai multe ori, placa este conectată la placa de bază prin slotul PCI-E (interconexiune expres de componente periferice) situat pe placa de bază. Un slot PCIe este utilizat pentru conectarea majorității hardware-ului intern de pe un computer. PCIe a înlocuit aproape în întregime opțiunile anterioare de conectivitate, cum ar fi AGP, care a fost folosit doar pentru plăcile grafice și PCI-ul simplu care a fost folosit pentru a conecta orice altceva, de la sunet la plăcile de rețea. Este posibil ca o placă de bază să fi creat mai multe opțiuni de conectivitate, totuși, PCIe este considerat standard și majoritatea plăcilor de bază produse astăzi sunt fabricate doar cu acest tip de conexiune. Motivul pentru care PCIe este cea mai folosită conexiune este că oferă cea mai rapidă comunicare între dispozitivul conectat și placa de bază. Pe lângă placa grafică, un alt hardware care poate beneficia foarte mult de pe urma utilizării PCIe sunt SSD-urile. În loc să conectați un dispozitiv de stocare prin SATA obișnuit, conectarea acestuia la placa de bază folosind PCIe permite o scriere mai rapidă pe și de pe dispozitivul de stocare.

PCIe vine într-o varietate de configurații fizice, cum ar fi 1x, 4x, 8x și 16x. PCIe este compatibil în jos și în sus, ceea ce înseamnă că un dispozitiv care utilizează configurația 1x poate fi conectat la o configurație PCIe 16x. Hardware-ul conectat va primi aceeași cantitate de energie furnizată, dar pentru că este un 1x conectat la 16x, primește o lățime de bandă redusă. În mod similar, o componentă care utilizează o configurație 8x poate fi conectată la o configurație PCIe 4x. Dezavantajul este că dispozitivul conectat va primi doar jumătate din capacitatea sa completă de lățime de bandă. Pe lângă diferitele configurații, sloturile PCIe vin și în diferite generații, cum ar fi PCIe 1.0, PCIe 2.0, PCIe 3.0, PCIe 4.0, PCIe 5.0 și, în sfârșit, PCIe 6.0. Din punct de vedere fizic, nu există nicio diferență între generații, totuși, fiecare generație vine cu o rată de transfer dublă decât ultima. Fiecare nouă generație de sloturi PCIe se îmbunătățește față de ultima nu doar în ceea ce privește performanța, ci și gestionarea îmbunătățită a energiei și remedieri suplimentare de erori.

Necesitatile jocului

După cum am menționat la început, un GPU este cel mai important hardware atunci când vine vorba de construirea unui PC de gaming. Aproape toate titlurile moderne necesită o unitate de procesare grafică dedicată pentru a funcționa corect. Aceasta este o cerință pentru majoritatea jocurilor intensive din punct de vedere grafic, cu toate acestea, multe experiențe de joc funcționează bine folosind doar o placă grafică integrată. Rularea jocurilor folosind numai grafică integrată va necesita o oarecare pierdere a detaliilor grafice pentru a avea un framerate decent în timpul jocului. În mod surprinzător, cele mai populare jocuri din întreaga lume nu sunt atât de solicitante din punct de vedere grafic. Câteva exemple de jocuri care pot fi jucate cu grafică integrată sunt Hearthstone, Overwatch, Dota, League of Legends, Left 4 Dead, Cuphead și multe dintre binecunoscutele titluri indie.

Pentru a rezuma, o placă grafică dedicată nu este întotdeauna necesară pentru a juca jocuri video. Multe titluri cunoscute pot fi redate doar folosind grafica de la bord. Majoritatea laptopurilor și notebook-urilor vin cu grafică integrată, cu toate acestea, aceste dispozitive au o utilizare legată de muncă și nu sunt create pentru jocuri intensive. Opțiunea de a juca unele jocuri ușoare din când în când este posibilă pe aceste dispozitive pentru persoanele care nu își pot permite sisteme high-end destinate jocurilor intensive.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending