Conectează-te cu noi

Business

Ce Sunt Fondurile cu Rentabilitate Absolută?

Publicat

pe

Ce Sunt Fondurile cu Rentabilitate Absolută? | Zicala.ro

În acest articol, renunțăm la jargon și explicăm un termen sau o temă de investiții populară. Acestea sunt fonduri cu rentabilitate absolută.

Ce sunt?

Un tip de fond care urmărește să ofere un randament absolut sau „pozitiv”, orice s-ar întâmpla pe bursele.

Volatilitatea mai scăzută face, de asemenea, parte din promisiunea acestei varietăți de fonduri „pentru orice vreme”. Acestea au fost comercializate cu entuziasm investitorilor privați începând cu 2005, unele fiind numite „rentanță reală” sau „venit țintă cu mai multe strategii”. Toți s-au angajat să ofere diversificarea portofoliului și o măsură de protecție pe piețele dificile.

În 2015 și 2016, fondurile cu randament absolut au fost categoria cele mai vândute.

Stabil: un fond de rentabilitate absolută își propune să ofere un randament absolut sau „pozitiv”, indiferent de ceea ce s-ar întâmpla pe piețele de valori.

Cum funcționează?

Există diverse abordări. Unele fonduri dețin acțiuni, altele optează pentru obligațiuni, în timp ce unele dețin o combinație a celor două.

O strategie de investiții pe termen lung/scurt este populară. Administratorii unor astfel de fonduri investesc în acțiuni care speră că vor crește în valoare, în timp ce acțiuni de „vânzare în lipsă” cu perspective slabe. Aceasta înseamnă că împrumută acțiuni de la proprietarii lor pentru a le vinde.

Apoi răscumpără acele acțiuni (încrucișați degetele) la un preț mai mic și le returnează proprietarilor lor. Unii manageri folosesc și instrumente derivate, aspirând la reducerea riscului prin încheierea unui contract de cumpărare de acțiuni sau obligațiuni la o dată viitoare și la un preț stabilit.

Au fost livrate aceste fonduri?

Mulți s-au dovedit dezamăgitori, ceea ce este agravant pentru cei care au încredințat miliarde de economii acestor fonduri și au fost nevoiți să-și scoată numerarul în pierdere.

Eșecul de a performa a apărut din cauza a ceea ce un insider a considerat a fi „obstacole de nedepășit”, care a inclus o perioadă prelungită de rate ale dobânzilor record scăzute și piețe de valori în plină expansiune. Rularea unui fond de rentabilitate absolută necesită abilitatea de a gestiona diferite tipuri de active, o sarcină la care unii manageri poate să nu fi fost egali.

Ce sa întâmplat cu cel mai mare?

În perioada sa de glorie din 2017-2018, Standard Life Global Absolute Return Strategy – cunoscută sub numele de „The Gars” – a fost cel mai mare fond din Marea Britanie, care conținea aproape 22 de miliarde de lire sterline din banii investitorilor. Ulterior, a scăzut la aproximativ o zecime din această dimensiune. Alte fonduri, supranumite „fii lui Gars”, s-au redus, de asemenea, pe măsură ce investitorii s-au retras.

Pentru unii, se pare că ultima picătură a fost eșecul multor fonduri de a oferi un refugiu sigur în cursul pieței bursiere din martie 2020 la începutul pandemiei. Aceste ieșiri au continuat în 2021 și au rămas mai mulți bani în primele două luni ale acestui an.

Se mai investesc bani?

Da, dar nu mare lucru. Consilierii financiari recomandă rareori rentabilitatea absolută – din motive evidente.

De asemenea, investitorii privați au devenit mai atenți la costuri: taxele pentru unele fonduri cu randament absolut au fost mari. Unii investitori care și-au învățat lecția de la Gars caută și un fond „pentru a face ceea ce scrie pe cutie”. Obuscarea tinde să inspire mai multe suspiciuni decât în urmă cu câțiva ani.

Există un loc pentru aceste fonduri?

Desigur, motiv pentru care este păcat că deseori returnarea absolută nu a dat rezultate.

Mai multe locuri sigure de investiții urmăresc să ofere o garanție și o acoperire împotriva inflației, dar nu folosesc termenul „randament absolut”. Acestea includ: Capital Gearing, Personal Assets, RIT Capital Partners și Ruffer.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending