Conectează-te cu noi

Stil de viață

Impactul Modernismului în Arhitectură

Publicat

pe

Impactul Modernismului în Arhitectură | Zicala.ro

Lumea modernă a adus un număr mare de schimbări în multele fațete ale societății. Una dintre ele este o schimbare în modul în care este creată arhitectura. Noțiunea tradițională a arhitectului ca artist se estompează încet, devenind un concept trecut și o noțiune romantică a meseriei. Arhitecții erau cunoscuți în trecut ca fiind cea mai înaltă formă de artiști.

Procesul de creare a unui obiect fizic cu o idee care se formează în mintea artiștilor care apoi este pus pe hârtie și mai târziu ocupă spațiul public din lumea reală. Dezbaterea dacă arhitectura ar trebui să fie sau nu considerată o formă de artă este în desfășurare. În zilele noastre, procesul de proiectare și creare a unei noi arhitecturi cu ajutorul algoritmilor de calculator. Arta și arhitectura au avut întotdeauna o legătură, deoarece ambele au exprimat o anumită formă a ideii. Software-ul poate fi folosit pentru a crea randări ale zonelor de dezvoltare și poate ajuta la amenajarea clădirilor dintr-o zonă rezidențială sau clădiri de birouri.

Crearea arhitecturii folosind software de calculator

Indiferent dacă structura este destinată unui spațiu de birouri sau unei clădiri rezidențiale, arhitectura sa ar trebui să fie capabilă să reflecte funcția sa. Locurile, unde acest lucru poate fi văzut, sunt în majoritatea stațiunilor de cazinou din lume. Cazinourile sunt adesea asociate cu glamour și exces, acest lucru putând fi văzut în multe unități binecunoscute precum cele găsite în Las Vegas și Macao.

Mulți arhitecți cunoscuți sunt ferm de acord că arhitectura nu este artă, un site nu este o formă de auto-exprimare și că forma este un accent major al arhitecților atunci când proiectează structuri, ceea ce contribuie la evoluția societății. Pe de altă parte, mulți alți arhitecți se consideră artiști. Mulți dintre ei organizează expoziții folosind fotografii, precum și redări 2D și 3D. Arhitectura este mai mult decât ceva de văzut pentru ochi. Pe lângă aspectul funcțional, cum ar fi oferirea de adăpost, arhitectura bună poate avea o influență generală pozitivă asupra bunăstării unei persoane.

Mișcări de artă modernă și arhitectură

De-a lungul istoriei, nicio altă mișcare arhitecturală nu este mai evidentă decât baroc. Ideea din spatele barocului a fost reprezentarea infinitului, punând un mare accent pe iluminat și pe stilul arhitectural care părea aproape teatral. Artiștii au implementat noi tehnici pentru a realiza acest lucru, inclusiv quadro riportato, quadrature și în cele din urmă trompe l’oeil, toate fiind tehnici folosite pentru a forma rezultatul final, deoarece toate aceste trei combinate au reușit să aducă o tranziție fără întreruperi între picturi și sculptură. Tehnica a fost folosită nu numai în baroc, ci și în timpul Renașterii.

O abordare mai modernă a arhitecturii decorative este Art Nouveau. Stilul este caracterizat prin folosirea unor linii organice decorative lungi, utilizate mai ales în arhitectură, dar și în alte arte decorative, cum ar fi bijuterii și modele din sticlă, postere și ilustrații. Scopul mișcării artistice a fost de a crea un nou stil modern, liber de constrângerile artistice care au fost predominante în timpul secolului al XIX-lea. Stilul vizual al Art Nouveau este obținut prin utilizarea liniilor asimetrice, ondulate, adesea inspirate de plante, insecte și alte forme naturale și delicate. Un exemplu celebru de Art Nouveau se găsește la cazinoul abandonat din Constanța, România, un alt exemplu important la Casino de Monte Carlo, din Monaco.

Cazinoul din Constanța rămâne abandonat, dar recent se fac planuri de restaurare a acestui celebru cazinou. Când și-a deschis porțile a fost întâmpinat cu unele critici, totuși, un an mai târziu, a devenit unul dintre cele mai cunoscute cazinouri, atrăgând oameni din toată Europa. Restaurarea acestei clădiri cândva faimoase se poate dovedi o provocare. Caracteristica sa cea mai importantă este decorațiunile sale Art Nouveau care trebuie menținute și nu modificate în niciun fel.

Nașterea mișcării Bauhaus

În primii săi ani, Art Nouveau a fost un răspuns al arhitecților și artiștilor care au fost martorii industrialismului modern producând imitații slabe și obiecte prost realizate din perioadele anterioare și, odată cu Art Nouveau, au căutat să readucă măiestria bună, producând în același timp obiecte care reflectau utilitatea lor. Mulți cred, de asemenea, că Art Nouveau a fost o modalitate de a îndepărta decorațiunile excesive din stilurile anterioare și de a „curăța” forma. Ideea a fost dusă la extrem odată cu mișcarea Bauhaus, când arhitecții s-au străduit în eliminarea oricărei forme de decor, implicând ideea că forma unei clădiri ar trebui să-și îndeplinească funcția, rezultând o arhitectură blândă.

Bauhaus a fost înființat în 1919 de Walter Gropius și a fost cea mai influentă mișcare, schimbând multe aspecte ale arhitecturii, artelor decorative, designului, designului industrial și interior cu ideea de a le reuni sub un singur acoperiș. Arhitectura Bauhaus era goală, expunând materialele moderne de construcție și nu ascunzându-le. Oțelul, betonul și sticla au fost cele mai utilizate, iar filozofia a fost construirea unei clădiri reprezentative pentru epoca mașinilor.

Școala Bauhaus a adus o transformare extremă societății și tradiționalismului. De la bun început, a câștigat multe critici, mulți menționând că mișcarea, în special în arhitectură, a fost neutră și degenerativă în contrast cu arhitectura tradițională. Accentul pus pe funcție în detrimentul formei a fost accentuat după ce fondatorul său a plecat și Hannes Meyer i-a luat locul în 1928. Mișcarea a durat aproximativ un deceniu, dar filosofia ei este încă văzută până în zilele noastre. Mediul în care trăim ne influențează foarte mult viața de zi cu zi. Recent, a existat un apel la frumusețe în arhitectura modernă. James Stevens Curl, un renumit istoric al arhitecturii, a lansat una dintre cele mai faimoase cărți ale sale, cunoscută sub numele de „Making Dystopia”, care îi subliniază dezgustul față de modernism, numind arhitectura modernă drept barbară.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending