Conectează-te cu noi

Tehnologie

Apple M1 Ultra Rezolvă o Problemă Veche

Publicat

pe

Apple M1 Ultra Rezolvă o Problemă Veche | Zicala.ro

Se pare că Apple ar fi rezolvat o problemă cu mai multe GPU-uri care deranjează AMD și Nvidia de ani de zile datorită interfeței UltraFusion pe care a anunțat-o la începutul acestei săptămâni, care permite a două cipuri M1 Max să se unească pentru a produce un singur cip M1 Ultra.

Când Apple a lansat anul trecut M1 Max, a făcut-o în mod subtil, fără a dezvălui că procesorul avea un secret ascuns. Acest secret a fost dezvăluit la Evenimentul din martie al Apple, la începutul acestei săptămâni, când firma a dezvăluit că poate combina două cipuri M1 Max pentru a crea un M1 Ultra cu o putere dublă – inclusiv de două ori mai multe nuclee la GPU.

Apple nu este prima corporație care folosește puterea combinată a două GPU-uri. Plăcile grafice Nvidia au suportat SLI (Scalable Link Interface) de mulți ani, care este o legătură de mare viteză care vă permite să conectați mai multe GPU-uri simultan pentru o performanță mai mare. AMD avea o tehnologie comparabilă numită CrossFire care a realizat același lucru.

Rezolvarea problemei

SLI și CrossFire au problema de a nu putea dubla puterea PC-ului cu numărul de GPU-uri instalate. Deci, dacă ați avut două GPU-uri Nvidia în SLI, nu ați primit performanță de două ori.

Cea mai bună situație ar fi o îmbunătățire de 90%, dar în multe cazuri, a fost mai degrabă o îmbunătățire de 50% – și performanța s-a degradat pe măsură ce adăugați GPU-uri suplimentare. Pentru mulți oameni, randamentul investiției pur și simplu nu a meritat, mai ales dacă ați plătit pentru trei GPU-uri, dar ați primit doar puterea a 2,5 GPU-uri.

SLI și CrossFire au introdus ambele cheltuieli generale pentru computer, în special cu procesorul, afectând performanța. Cantitatea de spațiu necesară în interiorul unui sistem de PC și a unei plăci de bază pentru a gestiona mai multe GPU-uri a crescut, la fel ca și consumul de energie și, prin urmare, cheltuielile de funcționare și considerațiile de răcire.

În cele din urmă, a existat și o problemă cu aplicațiile și în special cu jocurile, oferind suport slab – sau inexistent – ​​pentru SLI și CrossFire. În anumite circumstanțe, un joc ar folosi doar un singur GPU, indiferent de câte ar fi instalat.

Drept urmare, nu este de mirare că CrossFire și SLI au devenit caracteristici extrem de nișă, fără să le menționeze nici AMD, nici Nvidia. De fapt, Nvidia a ucis efectiv SLI pentru GPU-urile sale RTX acum câțiva ani în favoarea NVLink. Cu toate acestea, din cauza dificultății de a cumpăra un singur GPU Nvidia, să nu mai vorbim de numeroase GPU-uri, acest lucru a rămas nepopular.

Apple pare să fi abordat multe dintre aceste preocupări cu M1 Ultra. Pentru început, legătura UltraFusion dintre cele două cipuri M1 Max a fost concepută pentru a avea o latență excepțional de scăzută (practic o întârziere în transferul de date, cu cât mai mică, cu atât mai bine) – cu o lățime de bandă de 2,5TB/s. Acest lucru este foarte rapid, mult mai rapid decât ar fi putut vreodată SLI sau CrossFire să facă.

Viteza UltraFusion are multiple avantaje, dintre care cel mai evident este performanța, motiv pentru care Apple are încredere în a afirma că M1 Ultra va funcționa de două ori mai bine decât M1 Max.

Apple a evitat, de asemenea, costurile de performanță asociate cu configurațiile multi-GPU, combinând două cipuri M1 Max într-un singur cip M1 Ultra. În ciuda faptului că M1 Ultra este acum cel mai mare cip al lui Apple, este însă mai mic decât plăcile grafice fizice clasice, permițându-i să fie utilizat în cadrul compactului Mac Studio, care a fost dezvăluit tot la evenimentul de marți.

Familia de cipuri M1 a fost, de asemenea, lăudată pentru performanța lor Watt, care este substanțial mai mare decât cea a concurenților. Acest lucru a permis MacBook-urilor cu procesoare M1 să reziste mai mult la o singură încărcare, rămânând rece chiar și atunci când lucrează din greu, iar M1 Ultra menține această tendință. Potrivit Apple, GPU-ul lui M1 Ultra îl depășește pe formidabilul RTX 3090 de la Nvidia în timp ce consumă cu 200 W mai puțină putere.

Este o afirmație îndrăzneață, dar în aceste zile de creștere a cheltuielilor energetice, eficiența energetică a componentelor noastre va deveni din ce în ce mai crucială. Potrivit zvonurilor, următoarea generație de GPU-uri Nvidia, cum ar fi RTX 4080, ar avea și mai multă energie, făcând abordarea Apple mult mai atrăgătoare.

În cele din urmă, strategia Apple pare să dea roade și în ceea ce privește suportul software. Aplicațiile vor recunoaște M1 Ultra ca un singur cip, nefiind nevoie de cod suplimentar – suportul va fi disponibil imediat, permițând aplicațiilor să profite de capacitatea crescută de procesare. Aceasta este o distincție semnificativă care s-ar putea dovedi să schimbe jocul.

Apropo de asta, deși Mac-urile nu sunt considerate în general PC-uri de gaming, jocurile ar trebui să recunoască și M1 Ultra ca un singur cip, permițându-le să utilizeze puterea suplimentară. Ar fi putut Apple să producă un GPU de gaming superb cu M1 Ultra, care pare să depășească RTX 3090?

Va trebui să așteptăm până când afirmațiile Apple vor fi puse la încercare, dar sună bine. Victoriile Apple ar putea încuraja Nvidia și AMD să-și reconsidere tehnologia multi-GPU, rezultând performanțe și mai bune atât pentru jocuri, cât și pentru uz profesional.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending