Conectează-te cu noi

News

Primele Benchmark-uri ale Apple M2 la Egalitate cu Intel i9-12900K

Publicat

pe

Primele Benchmark-uri ale Apple M2 la Egalitate cu Intel i9-12900K

După WWDC 2022, la care Apple a prezentat cel mai recent Apple M2 SoC, primele repere sintetice pentru acest SoC au început să apară online.

Benchmark Apple M2

Cel puțin conform bazei de date Geekbench, raportată de 9to5mac, acesta este primul benchmark al unui nou procesor și pare să confirme afirmațiile Apple despre upgrade-urile de performanță, în comparație cu M1. Apple susține că procesorul M2 este cu 18% mai rapid decât procesorul M1, iar GPU-ul M2 este cu 35% mai rapid decât M1.

Descoperit pentru prima dată de Vadim Yuryev, benchmark-ul arată că frecvența a M2 este de 3,49 GHz, comparativ cu 3,2 GHz în M1, ceea ce este cu aproximativ 9% mai mult. Performanța M2 single-core este cu aproximativ 11,56% mai mare decât M1, iar performanța M2 multi-core este cu 19,45% mai mare decât M1. Când putem testa cipul, putem evalua mai bine aceste performanțe și fiabilitate, dar se pare că Apple a lansat un cip cu adevărat impresionant. Decizia Apple de a abandona Intel în favoarea propriului procesor devine tot mai impresionantă cu fiecare cip pe care Apple îl lansează.

Apple M2 | Zicala.ro

Dacă referințele Geekbench sunt adevărate, SoC M2 de la Apple este al doilea după Core i9 12900-K și i9 12900-KF de la Intel Alder Lake în ceea ce privește performanța single-core, ceea ce este un rezultat uimitor având în vedere că acestea sunt procesoare desktop, nu omologii mobili Alder Lake.

Separarea Apple de Intel a fost, fără îndoială, o lovitură majoră pentru acesta din urmă. Dar anul trecut a fost grozav pentru Intel datorită performanțelor fenomenale ale noilor procesoare Alder Lake. Dar dacă M2 de la Apple arată într-adevăr o astfel de performanță, Intel Alder Lake poate avea probleme.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

News

Pregătiți-vă să Urmăriți Cometa în Iulie

Publicat

pe

By

Pregătiți-vă să Urmăriți Cometa în Iulie | Zicala.ro

Cometa C/2017 K2 (sau pur și simplu K2) în 2017 a fost cea mai îndepărtată cometă detectată vreodată. Cinci ani mai târziu, corpul înghețat se apropie în sfârșit de Pământ. Apropierea maximă a K2 de planeta noastră va avea loc pe 14 iulie, iar cu soarele – pe 19 decembrie.

Cometa ar putea fi în curând atât de aproape de Pământ încât chiar și astronomii amatori cu telescoape o vor putea vedea. Deși arhivele CFHT au arătat că K2 a fost activă în 2013, când se afla între orbitele lui Uranus și Neptun, a fost recunoscut oficial abia în 2017.

Cometa C/2017 K2 | Zicala.ro
O imagine a cometei C/2017 K2 PANSTARRS (K2) realizată în iunie 2017 de Camera Wide Field 3 a telescopului spațial Hubble.

Va rezista cometa K2 călătoriei?

Presupunând că K2 va rezista călătoriei fierbinți și va continua să strălucească, EarthSky prezice că oamenii cu telescoape amatori o vor putea vedea. Cu toate acestea, pentru ochiul liber, va fi încă prea slabă. Observatorii stelari pot observa, de obicei, comete cu o magnitudine de 6 sub cer întunecat, fără telescop. În cazul lui K2, despre care se estimează că va avea o magnitudine de 7-8, veți avea nevoie de un telescop și de un loc de observat ferit de poluarea luminoasă.

Pe măsură ce cometa se apropie de noi, observatoarele profesionale vor putea afla cât de mare este nucleul ei. Observațiile timpurii ale telescopului canadian-francez-hawaian (CFHT) au arătat că miezul K2 poate avea o lățime de 30 până la 160 km. Potrivit EarthSky, observațiile telescopului spațial Hubble au arătat că cometa poate avea cel mult 18 km.

Cometă în Iulie | Zicala.ro

În 2017, imaginile Hubble au determinat că atmosfera neclară a cometei include probabil oxigen, azot, dioxid de carbon și monoxid de carbon, care se transformă din stare solidă într-o stare gazoasă pe măsură ce se încălzește.

Într-un fel sau altul, toate predicțiile despre activitatea cometei se pot schimba. Cometele tind să se destrame sau să devină imprevizibil mai luminoase pe măsură ce se apropie de căldura și de gravitația soarelui nostru. Cu toate acestea, această caracteristică le face și mai interesante pentru astronomii care doresc să înțeleagă cum sunt asamblate cometele.

Continuați lectura

News

De ce WWDC 2022 a arătat din nou că Apple rămâne în urmă concurenței

Publicat

pe

By

De ce WWDC 2022 a arătat din nou că Apple rămâne în urmă concurenței

La WWDC 2022, Apple a introdus o serie de produse noi. Cu toate acestea, nu toate erau cu adevărat noi, unele dintre ele sunt deja foarte cunoscute pe piață.

Actuala conferință WWDC 2022 a durat două ore, timp în care nu a fost nici măcar un minut de răgaz, pentru că Apple a pregătit o mulțime de schimbări în activitatea dispozitivelor „Apple”, ca să nu mai vorbim de prezentarea noilor Macbook-uri cu procesoare M2. Trebuie să recunosc că multe dintre noile produse prezentate sunt foarte interesante și, dacă nu sunt inovatoare, cu siguranță sunt utile, așa că aș dori să văd o astfel de preocupare pentru experiența utilizatorului și din partea altor producători.

Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că, așa cum este deja tradițional pentru Apple, în multe cazuri compania a oferit utilizatorilor săi funcții care sunt pe piață de foarte mult timp. De fapt, unele dintre ele sunt atât de comune încât m-a surprins că unele dispozitive ar putea să nu le aibă încă. Ce noi funcții iOS, macOS și watchOS mi-au atras atenția?

Ecran de blocare nou pe iPhone

Ecran de blocare nou pe iPhone | Zicala.ro

Ei bine, faptul că Apple a reproiectat ecranul de blocare este mișto și cu siguranță mi-ar plăcea să văd câteva dintre noile funcții ale altor dispozitive, cum ar fi timpul până la sosirea unui taxi. În același timp, totuși, nu pot să nu iau în considerare faptul că majoritatea elementelor de personalizare a ecranului de blocare nu sunt complet inovatoare, deoarece le putem găsi în fiecare skin Android modern. Mai mult, skin-uri precum ColorOS, de exemplu, au opțiuni de personalizare AoD foarte avansate pe care Apple nu le-a făcut încă și nu se știe dacă le vor face vreodată. Chiar și ceea ce au arătat ca o caracteristică suplimentară grozavă, și anume capacitatea de a afișa animații meteo, era deja prezent în vechiul HTC din Windows Mobile, de exemplu. Aceasta a fost caracteristica cheie a 3DFLO. Cel mai amuzant lucru este animația de a privi pământul pe ecranul de blocare cu un prim-plan pe ecranul de pornire.

RAM virtual

RAM virtual | Zicala.ro

Nu știu dacă ați observat că prezentarea iPadOS a menționat așa-numitul „schimb de memorie virtuală.” Aceasta nu este de fapt altceva decât o funcție de adăugare a memoriei RAM virtuală, care există de ceva timp pe alte smartphone-uri, chiar și în segmentul bugetar. Cu această funcție, puteți „fura” 16 GB de memorie din spațiul de stocare și o puteți folosi ca RAM. Ei bine, sunt foarte interesat să văd cum această caracteristică prinde în rândul utilizatorilor Apple care s-au legat de fanii Android că au nevoie de 20 GB de RAM pentru a-și rula dispozitivul. Se pare că acum și Apple se alătură cursei pentru numere.

Traseu cu mai multe opriri – Apple Maps

Traseu cu mai multe opriri – Apple Maps | Zicala.ro

Pentru mine Apple Maps și-a pierdut reputația atunci când a fost lansat cu drumuri inexistente sau rute care nu duc nicăieri. Desigur, hărțile s-au îmbunătățit mult de-a lungul timpului, dar încă nu văd niciun motiv pentru care cineva să le folosească în loc de Google Maps (în afară de problemele de confidențialitate, desigur). Mai mult, Apple abia acum ajunge din urmă cu concurenții, oferind un serviciu de rută cu multe opriri pe parcurs, care este standard pentru Google de foarte mult timp.

iPhone ca cameră web

iPhone ca cameră web | Zicala.ro

Știm cu toții că calitatea camerelor pentru laptop este discutabilă. Prin urmare, în ultimii ani au apărut multe soluții care permit utilizarea camerei telefonului în acest scop. Cu toate acestea, unul dintre primii producători care a implementat suport încorporat pentru această caracteristică a fost Motorola cu Ready For, unde puteți configura cu ușurință un smartphone Motorola ca cameră web. Acum Apple copiază această caracteristică cu camera sa de continuitate. Având în vedere câți oameni au iPhone-uri, este probabil că această funcție va fi mult mai populară decât Ready For, dar cu siguranță nu va fi ceva nou.

Zonele ritmului bătăilor inimii – Apple Watch

Zonele ritmului bătăilor inimii – Apple Watch | Zicala.ro

Aceasta este una dintre noile funcții de la WWDC 2022 care m-a făcut să râd puțin în timp ce urmăream conferința. Nu folosesc un Apple Watch, așa că habar nu aveam că nu au o măsurătoare atât de simplă precum o zonă de ritm cardiac. Folosesc Huawei Watch GT 2 Pro și, deși nu consider un smartwatch absolut esențial pentru antrenamente, doar un accesoriu, fără această funcție, nu aș vedea deloc nevoia să-l țin la încheietura mâinii. Sunt zonele de ritm cardiac specifice exercițiilor care îmi spun când fac cardio să accelerez sau să încetinesc pentru a profita cât mai bine de timpul de antrenament. Prin urmare, este bine să apară pe Apple Watch, dar întrebarea este de ce abia acum?

Manager de scenă

Manager de scenă | Zicala.ro

În timp ce urmăream prezentarea macOS, mi-am pus o întrebare simplă – este adevărat că nimeni de pe un Mac nu folosește modul ecran complet? Se pare că Apple a introdus o soluție personalizată pentru a curăța automat desktopul, lăsând doar aplicația cu care lucrăm. Și așa, ani mai târziu, Apple a inventat… bara de activități Windows.

Puteți spune orice doriți, dar în opinia mea, managerul de scenă face exact asta, permițându-vă să vă concentrați pe fereastra activă, oferind în același timp acces rapid la aplicațiile ascunse în fundal. De ce nu s-ar putea face acest lucru minimizând alte ferestre sau folosind modul ecran complet? Nu știu, dar ca fan Windows, nu văd asta ca pe ceva extraordinar.

În concluzie, pot spune că toate aceste lucruri m-au surprins cel mai mult în timpul conferinței. Desigur, aceasta este doar părerea mea personală, la care am dreptul. Dar Apple a copiat prea des funcții de la concurenți în ultimii ani și le-a prezentat drept ceva inovator și remarcabil.

Continuați lectura

News

S-au Scurs Date Despre 1,5 Milioane de clienți ai Flag Star Bank

Publicat

pe

By

S-au Scurs Date Despre 1,5 Milioane de clienți ai Flag Star Bank | Zicala.ro

Flagstar Bank a trimis o notificare celor peste 1,5 milioane de clienți că datele lor personale au fost accesate de hackeri în timpul unui atac cibernetic din decembrie 2021.

Flagstar Bank este una dintre cele mai mari bănci din Statele Unite, cu sediul în Michigan, cu active totale de peste 30 de miliarde de dolari.

În decembrie 2021, a avut loc un incident de securitate la Flagstar Bank, unde atacatorii au compromis rețeaua internă a băncii. De atunci, banca a lansat o investigație asupra incidentului și a descoperit recent că atacatorii au accesat la acea vreme informații sensibile ale multor clienți, inclusiv nume și numere de securitate socială.

„Imediat după atac, am activat planul nostru de răspuns la incidente de securitate, am angajat experți externi în securitate cibernetică cu experiență în gestionarea unor astfel de incidente și am raportat chestiunea forțelor de ordine federale”, a explicat șeful Flag Star. „Deocamdată, nu am văzut dovezi de utilizare greșită a informațiilor clienților noștri. Cu toate acestea, din abundență de precauție, considerăm că este necesar să anunțăm clienții despre acest lucru”, a spus el. De asemenea, el indică faptul că nu a fost făcută bine protecția datelor înainte, așadar s-a creat o mare greșeală.

Un total de 1.547.169 de americani au fost afectați de încălcarea datelor, potrivit informațiilor depuse la Oficiul Procurorului General din Maine.

În ceea ce privește întrebările suplimentare din mass-media, inclusiv ce tipuri de date ar fi putut fi expuse și de ce a durat atât de mult pentru a descoperi incidentul, Flagstar Bank încă nu a dat un răspuns pozitiv.

Probleme de securitate anterioare

Acesta este al doilea incident major de securitate la Flagstar Bank într-un an.

În ianuarie 2021, banda de ransomware Clop a exploatat o vulnerabilitate zero-day a serverului Accellion FTA pentru a compromite serverele băncii.

Incidentul a afectat numeroase entități care fac afaceri cu compania de tehnologie Accellion Inc, inclusiv Bombardier, Singtel, New Zealand Reserve Bank și biroul de auditor de stat din Washington.

Scurgerea a dus la șantajarea Flag Star de banda Clop, expunând datele clienților săi infractorilor cibernetici. Ulterior, banca a încetat cooperarea cu platforma Accellion.

În acel atac, mostrele de date furate au inclus numele clienților, numerele de securitate socială (SSN), adresele de domiciliu, registrele fiscale și numerele de telefon. În cele din urmă, toate datele au fost eliberate lumii exterioare pe site-ul Clop privind încălcarea datelor.

Continuați lectura
Nord VPN | Zicala.ro

Prindeți Reducerile

eMAG | Zicala.ro
PCGarage | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro

Facebook

Trending