Conectează-te cu noi

News

Pleurezie: Cauze, diagnostic și tratament

Publicat

pe

Pleurezie: Cauze, diagnostic și tratament

Articolul de mai jos explorează pleurezia, o afecțiune medicală care afectează membrana pleurală din jurul plămânilor. Pleurezia poate fi cauzată de diferite condiții și poate provoca simptome neplăcute. Acest articol va analiza cauzele, diagnosticul și opțiunile de tratament pentru pleurezie. Cu toate că pleurezia este o afecțiune relativ comună, este esențial să înțelegem cauzele subiacente și să știm cum să o diagnosticăm și să o tratăm corespunzător.

Ce este pleurezia?

Pleurezia, cunoscută și sub denumirea de pleurită, reprezintă o afecțiune medicală caracterizată prin inflamația membranei pleurale, un strat subțire de țesut care înconjoară plămânii și căptușește cavitatea toracică. Această inflamație poate duce la acumularea de lichid între plămâni și peretele toracic, provocând astfel simptome neplăcute precum dureri toracice, dificultăți în respirație și alte disconforturi.

Cauzele pleureziei

Pleurezia poate fi cauzată de mai multe condiții și factori, inclusiv:

 1. Infecții respiratorii: Infecțiile respiratorii, cum ar fi pneumonie sau tuberculoza, pot provoca inflamația membranei pleurale și, în consecință, pleurezie.
 2. Boli autoimune: Afecțiuni precum lupusul sau artrita reumatoidă pot duce la pleurezie ca parte a procesului inflamator din organism.
 3. Traumatisme toracice: Leziunile toracice, precum fracturile de coaste sau accidentele auto, pot provoca pleurezie din cauza deteriorării membranei pleurale.
 4. Boli pulmonare: Boli cronice ale plămânilor, cum ar fi fibroza pulmonară sau tumori pulmonare, pot cauza pleurezie.
 5. Boli de inimă: Insuficiența cardiacă congestivă poate determina acumularea de lichid în plămâni și pleurezie.
 6. Boli de cancer: Anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar sau metastazele cancerului în plămâni, pot provoca pleurezie.
 7. Alte cauze: Pleurezia poate fi, de asemenea, cauzată de boli renale, pancreatice sau hepatice, precum și de expunerea la substanțe chimice toxice.

Diagnosticul pleureziei

Diagnosticul pleureziei implică de obicei următoarele etape:

 1. Electrocardiogramă (ECG): Medicul poate recomanda acest test de monitorizare al inimii pentru a exclude în cazul durerii toracice anumite probleme cardiace.
 2. Ultrasunete: Este o metodă imagistică care folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini precise ale structurilor din corp. Se pot utiliza ultrasunetele pentru a determina dacă există efuziune pleurală.
 3. Tomografie computerizată: Se pot efectua radiografii toracice sau tomografii computerizate (CT) pentru a vizualiza plămânii și a identifica acumularea de lichid în cavitatea toracică.
 4. Analize de sânge: Se pot efectua analize de sânge pentru a detecta infecții sau afecțiuni autoimune precum lupusul sau artrita reumatoidă, în care semnul inițial este pleurezia.
 5. Puncție pleurală: Dacă este necesar, medicul poate efectua o puncție pleurală, cunoscută și sub numele de toracocenteză, pentru a colecta și analiza lichidul acumulat în cavitatea toracică.

Tratamentul pleureziei

Tratamentul pentru pleurezie depinde de cauza subiacentă și de gravitatea afecțiunii. Unele opțiuni comune de tratament includ:

 1. Tratamentul cauzei: Dacă pleurezia este cauzată de o infecție, medicul poate prescrie antibiotice sau alte medicamente antivirale. În cazul bolilor autoimune, tratamentul se va concentra pe gestionarea bolii subiacente.
 2. Drenajul lichidului: În cazurile în care există o cantitate semnificativă de lichid acumulat în cavitatea toracică, poate fi necesară efectuarea drenajului pleural prin puncție aspirativă și tub de dren.
 3. Tratamentul simptomelor: Medicamentele pentru controlul durerii sau pentru ameliorarea tusei și a disconfortului pot fi recomandate pentru a îmbunătăți confortul pacientului.
 4. Chirurgia: În cazurile severe sau în situații în care alte tratamente nu reușesc, chirurgia poate fi necesară pentru a elimina membranele pleurale inflamate sau pentru a preveni recurența acumulării de lichid.

Concluzie

Pleurezia este o afecțiune medicală care poate avea cauze diverse și poate varia în severitate. Diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a gestiona această afecțiune și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Este important ca pacienții să caute asistență medicală dacă experimentează simptome precum dureri toracice sau dificultăți în respirație, pentru a stabili un diagnostic corect și un plan de tratament corespunzător pentru pleurezie.

Alte articole de interes:

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending