Conectează-te cu noi

News

Deviație de sept: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Publicat

pe

👃Deviație de sept: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Deviația de sept reprezintă o afecțiune comună a sinusurilor nazale care poate provoca disconfort și dificultăți respiratorii. Este caracterizată de o deviere a peretelui nazal, care separă cele două căi nazale. Acest articol explorează cauzele, simptomele și opțiunile de tratament disponibile pentru deviația de sept, oferind informații utile pentru cei afectați.

Cauze ale deviației de sept

Deviația de sept poate fi cauzată de mai mulți factori, incluzând:

 1. Factori congenitali: Unii oameni se nasc cu un sept nazal deviat din cauza dezvoltării anormale a structurilor nazale în timpul vieții intrauterine.
 2. Traumatisme nasale: Accidentele, loviturile sau alte traume suferite la nivelul nasului pot provoca deviația de sept. De exemplu, un impact puternic în timpul activităților sportive sau un accident de mașină pot determina o deviere a septului nazal.
 3. Factori degenerativi: În unele cazuri, procesele degenerative asociate cu îmbătrânirea pot duce la deviația de sept. De exemplu, oasele și cartilajul nazal pot slăbi și se pot deforma în timp.
 4. Factori hormonali: Schimbările hormonale, cum ar fi cele din timpul pubertății sau sarcinii, pot afecta structurile nazale și pot contribui la dezvoltarea deviației de sept.

Simptome ale deviației de sept

Deviația de sept poate determina o varietate de simptome, care pot varia în severitate de la persoană la persoană. Printre cele mai comune simptome se numără:

 1. Obstrucție nazală: Dificultatea de a respira prin nas este un simptom frecvent al deviației de sept. Persoanele afectate pot experimenta o congestie persistentă într-o sau ambele căi nazale.
 2. Episoade frecvente de sinuzită: Deviația de sept poate crea un mediu propice pentru infecțiile sinusurilor, ducând la sinuzită recurentă. Aceasta se manifestă prin dureri de cap, presiune facială și secreții nazale abundente.
 3. Sforăit și apnee de somn: Deviația de sept poate provoca o respirație zgomotoasă în timpul somnului, ceea ce duce la sforăit și poate chiar contribui la apneea de somn.
 4. Dureri faciale: Unele persoane pot experimenta dureri în zona feței, inclusiv dureri de cap și disconfort în jurul ochilor și a maxilarului.

Opțiuni de tratament pentru deviația de sept

În funcție de severitatea simptomelor și de impactul asupra calității vieții, există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru deviația de sept. Acestea pot include:

 1. Gestionarea simptomelor: În cazurile ușoare sau moderate, gestionarea simptomelor poate fi suficientă. Aceasta poate implica utilizarea de spray-uri nazale saline pentru a reduce congestia și pentru a menține căile nazale umede. De asemenea, pot fi prescrise medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamația și simptomele asociate.
 2. Chirurgia septului nazal: Pentru cazurile severe sau în care simptomele nu se ameliorează cu tratamentul conservator, chirurgia septului nazal poate fi recomandată. Procedura, cunoscută sub numele de septoplastie, implică corectarea deviației septului nazal. Chirurgul va ajusta sau va îndrepta peretele nazal pentru a îmbunătăți fluxul de aer și pentru a reduce simptomele asociate.
 3. Rinoplastia: În unele cazuri, deviația de sept poate fi corelată cu probleme estetice ale nasului. Rinoplastia, o intervenție chirurgicală pentru remodelarea nasului, poate fi efectuată în același timp cu septoplastia pentru a obține o rezolvare completă a problemelor funcționale și estetice.
 4. Terapia cu laser: O altă opțiune de tratament este terapia cu laser, care utilizează raze laser pentru a corecta deviația septului. Această procedură este minim invazivă și poate oferi o recuperare mai rapidă în comparație cu septoplastia tradițională.

Rezumat

Deviația de sept poate afecta semnificativ calitatea vieții și poate provoca disconfort și dificultăți respiratorii. Este important să recunoaștem simptomele și să căutăm tratament adecvat. De la gestionarea simptomelor cu medicamente la intervenții chirurgicale precum septoplastia sau rinoplastia, există opțiuni de tratament disponibile pentru a corecta deviația de sept și pentru a ameliora simptomele asociate.

Înainte de a lua o decizie, este recomandat să consultați un specialist în ORL pentru o evaluare și un plan de tratament individualizat. O abordare promptă și adecvată poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții și la restabilirea funcției nazale normale.

Alte articole de interes:

Întrebări Frecvente

Deviația de sept poate fi cauzată de factori congenitali, traume nasale, factori degenerativi asociati cu îmbătrânirea și schimbări hormonale, cum ar fi cele din timpul pubertății sau sarcinii.

Dacă experimentați simptome persistente ale deviației de sept, cum ar fi dificultăți de respirație sau sinuzită recurentă, este recomandat să consultați un medic specialist în ORL pentru evaluare și diagnostic. Aceasta vă va ajuta să stabiliți un plan de tratament adecvat.

Opțiunile de tratament pentru deviația de sept includ gestionarea simptomelor cu medicamente, cum ar fi spray-uri nazale saline și medicamente antiinflamatoare, precum și intervenții chirurgicale, cum ar fi septoplastia sau rinoplastia. Tratamentul specific va fi determinat de severitatea simptomelor și de evaluarea medicului.

Intervenția chirurgicală, cum ar fi septoplastia, poate corecta deviația septului nazal, îmbunătățind fluxul de aer și reducând simptomele asociate, cum ar fi dificultatea de respirație și sinuzita recurentă. Aceasta poate contribui la ameliorarea calității vieții și la o respirație mai ușoară prin nas. În cazurile în care există și o preocupare estetică, rinoplastia poate fi efectuată în același timp pentru a rezolva și acea problemă.

Vă sfătuim să căutați întotdeauna sfatul unui medic specializat pentru evaluarea și tratamentul adecvat al deviației de sept, deoarece fiecare caz poate fi diferit și necesită o abordare personalizată.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo
Atlas VPN Black Friday

Iti dau reducere 1% la PC Garage

eMAG | Zicala.ro
Fashion Days | Zicala.ro
Google News - Zicala.ro

Trending