Conectează-te cu noi

News

Hematemeza: Cauze, diagnostic, simptome și tratament

Publicat

pe

Hematemeza: Cauze, diagnostic, simptome și tratament💉

Hematemeza este un termen medical care se referă la prezența sângelui în vomă. Această afecțiune poate fi alarmantă și necesită o evaluare medicală adecvată. În acest articol, vom explora cauzele, diagnosticul, simptomele și opțiunile de tratament pentru hematemeză.

Ce este Hematemeza?

Hematemeza este caracterizată prin eliminarea sângelui roșu sau închis în timpul episoadelor de vomă. Este important de menționat că hematemeza diferă de melena, care este caracterizată prin prezența sângelui digerat în scaun. Vărsăturile cu sânge proaspăt pot indica o problemă gravă în sistemul digestiv și necesită atenție medicală urgentă.

Cauzele Hematemezei

Există mai multe afecțiuni și factori care pot contribui la apariția hematemezei. Acestea includ:

 1. Ulcer gastric sau duodenal: Hematemeza poate fi cauzată de leziuni sau ulcerări în stomac sau duoden. Sângerarea din aceste ulcere poate duce la eliminarea sângelui în timpul vărsăturilor.
 2. Esofagită: Esofagita reprezintă inflamația esofagului, care poate fi cauzată de refluxul acid sau de infecții. Sângerarea din esofag poate fi eliminată prin vărsături, determinând apariția hematemezei.
 3. Varice esofagiene: Persoanele cu ciroză hepatică pot dezvolta varice esofagiene, care sunt vene dilatate în esofag. Acestea pot sângera și duce la apariția hematemezei.
 4. Gastrită: Inflamația mucoasei stomacului, cunoscută sub numele de gastrită, poate provoca sângerări și, implicit, hematemeză.
 5. Tumori gastrointestinale: Anumite tipuri de tumori, cum ar fi cancerele de stomac sau esofag, pot provoca sângerare și hematemeză.
 6. Medicamente și tratamente: Utilizarea prelungită a anumitor medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), poate irita mucoasa stomacului și duce la ulcerații și sângerare.
 7. Alte cauze: Hematemeza poate fi cauzată și de alte afecțiuni, cum ar fi infecțiile digestive severe, malformații congenitale sau traumatisme.

Diagnosticul Hematemezei

În cazul în care o persoană prezintă simptome de hematemeză, este important să solicite imediat asistență medicală. Un medic sau specialist în gastroenterologie va efectua un examen fizic detaliat și va utiliza diferite metode de diagnostic, printre care:

 1. Anamneza: Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele sale, frecvența și cantitatea de sânge în vărsături și alte detalii relevante.
 2. Analize de sânge: Se pot efectua analize de sânge pentru a evalua nivelurile de hemoglobină și hematocrit, care pot indica prezența unei sângerări.
 3. Endoscopie superioară: Această procedură implică introducerea unui tub flexibil cu o cameră video la capăt în esofag, stomac și duoden. Endoscopia permite medicului să vizualizeze direct mucoasa digestivă și să identifice orice leziuni sau sângerări.
 4. Radiografie cu bariu: O radiografie cu bariu a tractului digestiv poate ajuta la detectarea unor anomalii structurale sau a sângerărilor.
 5. Alte investigații: Medicul poate recomanda alte investigații suplimentare, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN), pentru a obține imagini mai detaliate ale tractului digestiv.

Simptomele Hematemezei

În afara prezenței sângelui în vărsături, hematemeza poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi:

 1. Durere abdominală: Persoanele care suferă de hematemeză pot experimenta dureri abdominale severe sau disconfort.
 2. Slăbiciune și oboseală: Pierderea de sânge poate duce la anemie și poate cauza simptome de slăbiciune și oboseală.
 3. Scădere în greutate: Hematemeza cronică sau recurentă poate duce la scăderea în greutate, deoarece persoana nu poate păstra alimentele în stomac.
 4. Greață și vărsături frecvente: Înaintea episoadelor de hematemeză, persoanele pot experimenta greață persistentă și vărsături frecvente.

Tratamentul Hematemezei

Opțiunile de tratament pentru hematemeză depind de cauza subiacentă și de gravitatea afecțiunii. Unele metode comune de tratament includ:

 1. Medicamente: Medicul poate prescrie medicamente pentru a reduce aciditatea stomacului, a trata infecțiile sau a controla sângerarea.
 2. Tratament endoscopic: Unele cauze ale hematemezei, cum ar fi ulcerul sau varicele esofagiene, pot fi tratate prin intermediul endoscopiei. Această procedură permite medicului să trateze leziunile și să oprească sângerarea.
 3. Chirurgie: În cazuri severe sau în cazul unor afecțiuni grave, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a rezolva cauza hematemezei. De exemplu, în cazul unui ulcer gastric sau duodenal rezistent la tratament sau al unui cancer digestiv, chirurgia poate fi necesară pentru a rezeca sau îndepărta leziunea.
 4. Transfuzii de sânge: În cazurile severe de hematemeză care determină pierderea semnificativă de sânge și anemie, poate fi necesară administrarea de transfuzii de sânge pentru a restabili nivelurile normale de hemoglobină și hematocrit.
 5. Schimbări în stilul de viață și dietă: În unele cazuri, schimbările în alimentație și stilul de viață pot ajuta la reducerea simptomelor de hematemeză. Aceste modificări pot include evitarea alimentelor iritante sau greu digerabile, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.

Prevenirea Hematemezei

Deși nu există metode specifice de prevenire a hematemezei, există anumite măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de apariție a acestei afecțiuni. Acestea includ:

 1. Evitarea consumului excesiv de alcool: Consumul excesiv de alcool poate irita mucoasa gastrică și poate crește riscul de sângerare.
 2. Evitarea utilizării prelungite a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): Aceste medicamente pot irita mucoasa stomacului și pot duce la formarea de ulcere sau sângerare.
 3. Tratarea afecțiunilor gastrointestinale subiacente: Dacă suferiți de afecțiuni precum gastrită sau boală de reflux gastroesofagian, urmați tratamentul recomandat de medic pentru a controla simptomele și a reduce riscul de complicații.
 4. Menținerea unei diete sănătoase și echilibrate: O dietă bogată în fibre, legume și fructe proaspete poate contribui la menținerea sănătății tractului digestiv.

Rezumat

Hematemeza poate fi un simptom alarmant al unei probleme grave în sistemul digestiv. Este important să căutați imediat asistență medicală dacă observați prezența sângelui în vărsături. Prin evaluarea adecvată a cauzei subiacente și a gravității afecțiunii, medicii pot recomanda un plan de tratament eficient pentru a controla hematemeza și pentru a preveni complicațiile. Respectarea indicațiilor medicale și adoptarea unui stil de viață sănătos pot contribui la menținerea sănătății gastrointestinale și la reducerea riscului de hematemeză.

Alte articole de interes:

Întrebări Frecvente

Simptomele hematemezei includ eliminarea de sânge proaspăt sau închis în timpul episoadelor de vomă, durere abdominală, slăbiciune, oboseală, scădere în greutate, greață persistentă și vărsături frecvente.

Diagnosticul de hematemeză implică evaluarea medicală de către un medic sau specialist în gastroenterologie. Aceasta poate include un examen fizic detaliat, analize de sânge pentru evaluarea nivelurilor de hemoglobină și hematocrit, endoscopie superioară pentru vizualizarea mucoasei digestive și identificarea leziunilor sau sângerărilor, radiografie cu bariu și alte investigații suplimentare, precum CT sau RMN.

Opțiunile de tratament depind de cauza hematemezei și de gravitatea afecțiunii. Acestea pot include administrarea de medicamente pentru a reduce aciditatea stomacului, trata infecțiile sau controla sângerarea, tratament endoscopic pentru tratarea leziunilor sau oprirea sângerării, intervenție chirurgicală în cazurile severe sau pentru rezolvarea cauzei subiacente, transfuzii de sânge în cazuri de pierdere semnificativă de sânge și anemie și schimbări în stilul de viață și dietă.

Nu există metode specifice de prevenire a hematemezei, dar există măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul. Acestea includ evitarea consumului excesiv de alcool, evitarea utilizării prelungite a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, tratarea afecțiunilor gastrointestinale subiacente și menținerea unei diete sănătoase și echilibrate. Este important să solicitați asistență medicală imediată în cazul în care observați sânge în vomă pentru a obține un diagnostic și tratament adecvat.

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending