Conectează-te cu noi

News

Colon iritabil: Cauze, simptome și tratament

Publicat

pe

Colon iritabil: Cauze, simptome, prevenție și tratament

Colonul iritabil este o afecțiune digestivă complexă ce afectează un număr tot mai mare de persoane. Cu o prevalență în creștere, această afecțiune ridică multe semne de întrebare și provoacă adesea stres și anxietate pentru cei afectați.

Acest articol își propune să ofere informații detaliate despre sindromul de colon iritabil, de la cauze și simptome, până la opțiuni de tratament și recomandări generale. Cu o abordare bazată pe date științifice, articolul va încerca să răspundă la toate întrebările legate de acest subiect.

Ce este colonul iritabil?

Colonul iritabil, cunoscut și sub denumirea de sindromul intestinului iritabil (SII), este o tulburare funcțională a intestinului gros. Această afecțiune nu prezintă anomalii anatomice sau biochimice vizibile, dar afectează modul în care intestinul funcționează, determinând o serie de simptome digestive inconfortabile.

Simptomele se manifestă de obicei prin dureri abdominale, balonare, diaree sau constipație, și pot varia în intensitate de la o persoană la alta. Unii pacienți pot experimenta simptome ușoare, în timp ce alții pot suferi de episoade severe, limitative.

De reținut că pot apărea și manifestări extraintestinale, precum oboseală cronică, cefalee, tulburări de somn, anxietate sau depresie.

Studiile indică faptul că persoanele de sex feminin sunt de două ori mai afectate decât de cele de sex masculin deși colonul iritabil este întâlnit atât la copii, cât și la adulți.

Un aspect de remarcat este faptul că, deși colonul iritabil poate cauza un disconfort semnificativ și poate afecta calitatea vieții, nu este asociat cu o deteriorare permanentă a intestinului gros și nu crește riscul de cancer de colon. Tratamentul are ca principal obiectiv ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Cauze colon iritabil și factori de risc

Deși cauzele exacte ale colonului iritabil rămân neclare, există mai mulți factori care pot contribui la apariția acestuia. Unul dintre ei este stresul, care poate declanșa sau agrava simptomele.

Alimentația nesănătoasă și lipsa de exerciții fizice sunt, de asemenea, factori de risc care pot influența apariția colonului iritabil. Un alt aspect important este predispoziția genetică; dacă un membru al familiei suferă de colon iritabil, riscul de a dezvolta această afecțiune crește.

De asemenea, anumite medicamente (în special antibioticele care afectează flora intestinală) sau infecții severe pot declanșa simptomele, iar diagnosticarea precoce este esențială pentru managementul eficient al acestei boli.

Diagnostic sindrom de colon iritabil

Sindromul de intestin iritabil este diagnosticat de medicul gastroenterolog sau internist.

Diagnostificarea colonului iritabil este în general un proces de excludere și în mare parte este clinic. Medicul va efectua mai întâi o serie de teste pentru a elimina alte afecțiuni digestive care ar putea avea simptome similare.

Testele includ frecvent analize de sânge, teste de scaun, colonoscopie, ecografie abdominală, sigmoidoscopie, biopsie intestinală și examinări imagistice. Uneori, poate fi necesar și un test de intoleranță la lactoză sau la gluten.

După ce toate acestea sunt efectuate, diagnosticul se bazează în general pe istoricul medical al pacientului și pe simptomele sale clinice, în conformitate cu criteriile stabilite în consensurile medicale internaționale.

Tratament colon iritabil

Tratamentul pentru colonul iritabil este adesea personalizat în funcție de simptomele fiecărui pacient. Medicamente antispastice sunt frecvent utilizate pentru a controla durerea abdominală, în timp ce alte tratamente pot include medicamente antidiareice sau laxative, în funcție de simptome.

Uneori, modificările în stilul de viață, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase și exercițiile fizice regulate, pot avea un impact pozitiv semnificativ.

Terapiile psihologice, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, sunt, de asemenea, o opțiune pentru pacienții afectați de simptome severe sau pentru cei care au un istoric de stres sau anxietate.

Prevenție

Prin adoptarea unor strategii preventive, oamenii pot avea un rol activ în gestionarea sănătății lor intestinale și pot reduce riscul sau severitatea simptomelor asociate cu colonul iritabil. De aceea este indicat să:

 • Mâncaţi la ore regulate;
 • Luaţi masa stând pe scaun, într-o atmosferă calmă, mâncând încet şi mestecând bine;
 • Evitaţi mesele copioase şi mâncărurile ce se digeră greu (grăsimi animale, friptură în sânge, mâncăruri cu sos etc.);
 • Gătiţi alimentele în vapori, la cuptor sau la grătar;
 • Consumaţi porții mai mici de mâncare;
 • Nu consumaţi în exces alcool, cafea şi nu fumaţi;
 • Beţi cel puţin 2 litrii de lichide necarbogazoase pe zi, cu o oră înainte sau după masă, nu în timpul mesei;
 • Evitaţi produsele lactate (în special dacă suferiţi de intoleranță la lactoză);
 • Evitaţi alimente ce conţin grâu dacă suferiţi de sensibilitate sau intoleranţă la gluten;
 • Evitaţi fasolea, mazărea, lintea, soia, broccoli, ceapa, varza, varza de Bruxelles, germeni de grâu, stafidele şi ţelina; acestea provoacă gaze intestinale, ceea ce vă poate înrăutăţi simptomele;
 • Nu consumaţi alimente şi băuturi la temperaturi extreme – foarte fierbinţi sau foarte reci, cum ar fi apă rece ca gheaţa şi supa fierbinte, la aceeaşi masă;
 • Evitaţi stresul, oboseala fizică şi psihică intense;
 • Faceţi exerciţii fizice regulate;
 • În caz de stres şi anxietate încercaţi tehnici de relaxare, hipnoterapie, terapie cognitiv-comportamentală sau psihoterapie;
 • Evitaţi administrarea de medicamente fără recomandarea unui medic. Unele pot avea efecte adverse şi pot agrava simptomele (antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive etc.);
 • În caz de diaree: evitaţi administrarea fibrelor, în special cele insolubile care se găsesc în coaja fructelor și legumelor, evitaţi ciocolata, alcoolul, cofeina, fructoza sau sorbitolul, băuturi carbogazoase, alimente prăjite şi grase;
 • În caz de constipaţie: creşteţi treptat aportul de fibre cu 2 – 3 grame pe zi până la 25 g (pentru femei) sau 38 g (pentru bărbați) pe zi. Sursele sunt reprezentate de: cereale şi pâinea integrală, fasolea boabe, fructele și legumele. Consumaţi o cantitate moderată din alimentele care conțin mult sorbitol, cum ar fi prunele uscate sau sucul de prune.

Recomandări generale

Este foarte important să se consulte un medic pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat. O alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos pot contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.

De asemenea, este recomandat să se evite alimentele care declanșează simptomele și să se adopte o abordare integrată care include atât tratament medicamentos, cât și schimbări în stilul de viață.

Alte articole de interes:

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending