Conectează-te cu noi

News

Steatoza hepatică sau ficatul gras – tot ce e de știut

Publicat

pe

Steatoza hepatică sau ficatul gras - Tot ce e de știut

Steatoza hepatică, cunoscută și sub numele de ficat gras, este o afecțiune din ce în ce mai frecventă, caracterizată de acumularea excesivă de grăsime în ficat. Această afecțiune poate avea consecințe serioase asupra sănătății hepatice și generale. În acest articol, vom explora tot ce trebuie să știți despre steatoza hepatică, de la cauze și simptome la modalități de diagnostic și tratament.

Ficatul este un organ vital cu multiple funcții, inclusiv procesarea substanțelor chimice din organism și producerea de bile pentru digestie. Atunci când grăsimile se acumulează în mod excesiv în celulele hepatice, se dezvoltă steatoza hepatică, ceea ce poate afecta funcționarea normală a ficatului. Este important să se înțeleagă această afecțiune pentru a lua măsuri preventive și de tratament corespunzătoare.

Steatoza hepatică este de 2 feluri, în funcție de posibilele cauze:

 • Steatoza hepatică non-alcoolică (NAFLD)

NAFLD este cea mai comună formă de steatoză hepatică și apare atunci când grăsimea se acumulează în ficat fără a fi legată de consumul excesiv de alcool. Acesta este adesea asociat cu factori precum obezitatea, rezistența la insulină, diabetul zaharat de tip 2 și niveluri ridicate de grăsime în sânge. NAFLD poate varia de la o acumulare ușoară de grăsime în ficat (steatoză hepatică simplă) la inflamație și leziuni hepatice severe (steatohepatită non-alcoolică sau NASH).

 • Steatoza hepatică alcoolică (ASH)

ASH este o formă de steatoză hepatică care apare ca urmare a consumului excesiv de alcool. Consumul constant și excesiv de alcool poate duce la acumularea de grăsime în ficat și la inflamație. Cu timpul, ASH poate progresa spre ciroza hepatică și alte complicații hepatice grave.

Cum se manifestă steatoza hepatică?

Cum se manifestă steatoza hepatică?

Simptomele steatozei hepatice pot varia și pot fi absente în multe cazuri. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta următoarele simptome:

 1. Oboseală extremă
  Un simptom comun al steatozei hepatice este oboseala inexplicabilă, care poate afecta calitatea vieții de zi cu zi.
 2. Disconfort sau durere în partea dreaptă a abdomenului
  Unii oameni pot simți disconfort sau durere în partea dreaptă a abdomenului, în zona ficatului.
 3. Pierderea în greutate inexplicabilă
  Pierderea în greutate în absența unei diete sau a unei activități fizice excesive poate fi un semn al unei probleme hepatice, inclusiv a steatozei hepatice.
 4. Icter
  În cazurile mai severe de steatoză hepatică, poate apărea icterul, caracterizat de colorarea pielii și a ochilor în galben.
 5. Greață

Este important de menționat că, în multe cazuri, steatoza hepatică poate fi asimptomatică și poate fi descoperită accidental în timpul unui examen medical sau a unor analize de sânge de rutină.

Steatoza hepatică se depistează prin realizarea următoarelor investigații:

Examene imagistice

Se poate efectua ecografie abdominală, fiind o metodă de investigație care poate cuantifica mărimea ficatului și poate exclude alte afecțiuni hepatice.  De asemenea, cu ajutorul acestor examene se stabileste si gradul de fibroza hepatica.

Teste de laborator

Analizele de laborator pot evidenția: modificarea glicemiei, bilirubinei, fosfatazei, transaminazelor, alcaline, gamaglutamiltranspeptidazei, profilului lipidic.

Anamneza (discuția cu pacientul) și examenul clinic obiectiv al pacientului

Prin intermendiul acestora se pot culege informații despre istoricul medical al pacientului (dacă acesta este diabetic, dislipidemic, cunoscut cu heptatica postnecrotică cu virus hepatic C sau B, istoric de sarcină în cazul femeilor, boala Wilson), precum si stabilirea stării de nutriție prin calcularea indicelui de masa corporală (IMC) și a circumferinței abdominale, mărimea dimensiunilor ficatului la palparea abdomenului.

Tratamentul steatozei hepatice se adresează în primul rând cauzei sale

Nu există un singur tratament pentru steatoza hepatică. Tratamentul steatozei hepatice depinde de tipul de steatoză și de cauzele subiacente, însă de cele mai multe ori, nu este necesar niciun tratament, ci doar de realizarea unor schimbări în stilul de viață. În general, abordarea terapeutică se concentrează pe următoarele aspecte:

 1. Modificări ale stilului de viață
  Pentru pacienții cu NAFLD sau ASH, modificările stilului de viață sănătos, cum ar fi pierderea în greutate, exercițiile fizice regulate și o dietă echilibrată, pot juca un rol crucial în reducerea acumulării de grăsime în ficat și ameliorarea simptomelor.
 2. Evitarea consumului excesiv de alcool
  Pentru pacienții cu ASH, oprirea sau reducerea semnificativă a consumului de alcool este esențială pentru a preveni progresia bolii.
 3. Tratarea altor afecțiuni
  Dacă steatoza hepatică este asociată cu alte condiții medicale, cum ar fi diabetul sau nivelurile ridicate de grăsime în sânge, tratamentul acestor afecțiuni poate fi, de asemenea, important pentru managementul steatozei hepatice.

Cât de periculoasă este steatoza hepatică?

Steatoza hepatică poate fi o afecțiune benignă și reversibilă, sau poate progresa spre forme mai severe, cum ar fi NASH sau ciroza hepatică. Ciroza hepatică poate duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența hepatică și cancerul hepatic. De aceea, este crucial să se ia în serios steatoza hepatică și să se urmeze un plan de tratament și monitorizare sub supravegherea unui medic.

Concluzie

Steatoza hepatică, sau ficatul gras, este o afecțiune comună și complexă care poate afecta grav sănătatea hepatului. Cu toate acestea, modificările stilului de viață sănătos și tratamentul corespunzător pot îmbunătăți prognosticul. Este esențial ca persoanele cu simptome sau factori de risc să consulte un medic pentru evaluare și diagnostic precoce. Educația și conștientizarea cu privire la această afecțiune pot contribui la prevenirea și gestionarea steatozei hepatice pentru a asigura o sănătate hepatică optimă.

Alte articole de interes:

Numele meu este Bogdan, un pasionat scriitor și explorator al cuvintelor, născut și crescut în vestul României. Cu o dragoste profundă pentru literatură și cultură, am călătorit prin lumea poveștilor de la o vârstă fragedă. Pe acest blog, împărtășesc gândurile și viziunile mele despre viață, artă, societate și multe alte domenii, invitând cititorii într-o călătorie prin cuvinte și emoții. Fiecare articol este o fereastră deschisă spre lumea mea interioară, reflectând pasiuni, visuri și întrebări. Sunt dedicat să creez conținut care să inspire, să educe și să provoace la reflecție, construind o comunitate de cititori pasionați și curioși. Vă invit să explorați împreună cu mine această lume a cuvintelor, unde fiecare poveste devine o aventură, iar fiecare idee un nou început.

Click pentru a plasa comentariul

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nord VPN Black Friday
Surshark Promo

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Google News - Zicala.ro

Trending